Seriale

Ratched: cronica serial Netflix

Ratched – cronica serial Netflix

  • Gen program: serial – drama, psihologic
  • Creatori: Evan Romansk, Ryan Murphy
  • Actori: Sarah Paulson, Finn Wittrock, Cynthia Nixon, Jon Jon Briones, Charlie Carver, Judy Davis, Sharon Stone
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Episoade: sezonul 1- 8 episoade;
  • Disponibilitate – din 18 septembrie pe platforma Netflix

„Ratched” este o combinatie intre thriller psihologic si drama, care serveste ca prequel pentru originile asistentei care ne-a speriat in romanul si filmul (unde era terorizat Jack Nicholson) cu acelasi nume „One Flew Over the Cuckoo’s Nest: Zbor deasupra unui cuib de cuci”. Seria creata de Evan Romansky si Ryan Murphy, cunoscut pentru antologia American Horror Story, are multiple influente din AHS, mai ales in ceea ce priveste ambianta si starea indusa spectatorului: disconfort, spaima, furie (rareori).

In 1947, Mildred (interpretata convingator de Sarah Paulson) soseste la un azil, unde tocmai a fost angajata sa lucreze ca asistenta in cadrul spitalului psihiatric. Bine, in urma unui interviu pe care nu l-a sustinut, dar a vrut sa ajunga aici unde au inceput de curand diverse experimente pentru studiul mintii. Imaginea asistentei binevoitoare vine in contrast cu intunericul care domina asezarea. Incetul cu incetul Mildred ajunge sa se inflitreze in randul angajatilor si al pacientilor, cucerindu-i cu atitudinea si bunavointa in aparenta, cand de fapt vine insotita de proprii demoni si este de fapt monstruoasa.

Serialul „Ratched” nu se zgarceste in ceea ce priveste momentele grafice, care inca de la inceput te ia prin surprindere cu o scena ce poate fi usor confundata cu un act de musical. De altfel, serialul este ca un tribut pe note nebunesti pentru un villain care primeste acum un backstory. Totusi, s-ar putea ca asta sa nu fie povestea pe care ar fi meritat-o si am fi dorit-o, poate pentru ca este destul de twisted si putin haotic in prezentare si executie, fara o directie precisa.

RATCHED (L to R) SARAH PAULSON as MILDRED RATCHED in episode 103 of RATCHED Cr. COURTESY OF NETFLIX © 2020

Si pentru ca este grabita povestea – sau cel putin asa se simte. Cu toate astea, te simti cumva provocat sa urmaresti mai mult si mai mult. Plus ca, din punct de vedere vizual, serialul sta foarte bine. Am zis inca de cand am vazut trailerul ca are o cromatica aparte, cam cum vedeam in „A Cure for Wellness”, cu multe culori vibrante. Este un horror stilizat prin decoruri extrem de ofertante – de la cladire, la holurile institutiei, la garderoba personajului – nuante puternice si aprinse, luxuriante.

La spectaculos, adaug si exploatarea metodelor rudimentare si practicilor medicale care par un pretext pentru a infricosa. Plus ca verdele ala folosit obsesiv nu este intamplator, devenind un simbol pentru asocierea cu teme decadente, intentionat si inteligent utilizat ca design.

“Ratched” este ca un rasfat de privit, dar nu ajunge nici macar la jumatatea reusitelor „Bates Motel”, in ceea ce priveste conturarea unor personajelor, despre care iti este greu sa iti dai seama ce gandesc, mai ales cand sunt atat de usor de manipulat si vulnerabile. Mildred ramane un papusar iscusit, cu motivatii si intentii care se schimba periodic, dar o figura schitata bine. Protagonsita pare, in prima jumatate a sezonului o sociopata fara sentimente, si spre final sufera o transformare care elimina ipoteza nebuniei, in ciuda metodelor nemiloase. Cumva, cred ca tocmai asta este punctul slab al show-ului: este plin de contradictii care par intentionate dar nu fac bine povestii.

Productia, parte din universul lui Murphy nu face exceptie de la celelalte elemente combinate anterior: estetica cool, drame intense, sex, sange si groaza, psihoze, traume si abuzuri, toate impachetate intr-un ambalaj seducator si creativ. „Ratched” ar fi putut fi un hit noir, dar se axeaza mai degraba pe marionetele din joc, decat pe cea care conteaza cel mai mult: insasi Mildred, pretextul serialului.

Sharon Stone, Cynthia Nixon, si Vincent D’Onofrio sunt, insa, o completare interesanta pentru distributia serialului, care vin cu performante puternice cu toate ca uneori par sa fie din alte decoruri decat astea aproape hitchcockiene (se simte si cu coloana aia sonora clasica), cu tot cu elementele alea de anii 60.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail