Actiune, Drama, Recomandari, Thriller

The Book of Eli (2010)

People had more than they needed. We had no idea what was precious and what wasn’t. We threw away things people kill each other for now.”

  • Regizor: The Hughes Brothers
  • Actori: Denzel Washington, Mila Kunis, Ray Stevenson, Gary Oldman, Jennifer Beals
  • Gen: Drama, Actiune, Thriller
  • Premii: 2 premii si 10 nominalizari
  • Tara: SUA
  • Durata: 118  minute

Mi-a placut. Mi-a placut foarte mult si nu exagerez atunci cand spun ca mi-a dat o puternica stare de liniste si mi-a amintit cat de fragili si nesemnificativi suntem luati individual. Faptul ca filmul ii are in distributie pe Denzel Washington, un veteran al filmelor bune in adevaratul sens al cuvantului (vezi “Man on Fire”  sau ” Deja-vu”) caruia i se alatura o actrita pe care am admirat-o in “Boot Camp” a fost principalul motiv pentru care am ales sa il urmaresc. Asta si faptul ca este un thriller post-pocaliptic, al carui subiect,  promitea a fi unul diferit de ceea ce urmarisem pana acum.

Filme cu lumea in colaps s-au mai facut, pelicule care infatiseaza denaturarea supravietuitorilor sau adapatarea acestora la conditiile vitrege carora trebuie sa le faca fata de asemenea au fost turnate. Filmul de fata este, asa cum am spus diferit. Are implicatii religioase si un puternic mesaj care poate fi derulat de cate ori este nevoie, fara teama de a fi neinteles. La 30 de ani dupa un eveniment catastrofal, despre care nu stim prea multe, ci doar vedem efectele, un singur om poarta pe umeri o misiune caruia i se dedica fara a o considera o povara. Este lucrul care il anima pentru a astepta urmatoare zi. Eli, interpretat de Denzel, rataceste intr-o America degradata:  nicio urma a civilizatiei de alta data, un peisaj dezolant, unde orice lucru gasit poate fi folosit ulterior ca moneda de schimb pentru apa.

Intalnirile ocazionale cu bandele de talhari, care nu se mai supun nici unor legi pentru ca acestea nu mai exista, nu sunt decat un pretext pentru a-si dezveli abilitatile de luptator. Drumul il poarta spre vest, singurul lucru care trebuie sa il stie este ca trebuie sa duca o carte undeva unde merita. De ce acolo, ce reprezinta si de ce este asa de speciala aceasta carte vom afla abia spre sfarsit, revelatia fiind una frapanta si epatanta. Ajuns intr-un orasel guvernat de Carnegie (Gary Oldman), un om fara scrupule, printre singurii care mai poseda arta cititului, Eli va face cunostinta cu Solara (Mila Kunis), care ii va deveni tovaras de drum printre pericolele ce vor urma. Carnegie este in cautarea misterioasei carti si nu se vada inlaturi de la nimic pentru a o avea, fiind sigur ca o data posedata ii vor garanta putere fara granite….

Trebuie sa recunosc ca sfarsitul, ultimele cinci minute sunt de-a dreptul izbitoare pentru ca aflam scopul misiunii lui Eli, descoperim prin ce este unic si ca pasii care l-au ghidat pana aici au niste forte dincolo de imaginatia noastra, lasand loc de interpretare si un final deschis pentru ca omenirea trebuie sa stie, un nou apostol va trebui sa strabata lumea pentru a face cunoscut cuvantul….

Rating autor: nota 8.5

Vizionare trailer:

Loading...

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Concurs

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail