Actiune, Drama, Recomandari, SF

Surrogates (2009)

“Look at yourselves. Unplug from your chairs, get up and look in the mirror. What you see is how God made you. We’re not meant to experience the world through a machine.”

 •  Regizor: Jonathan Mostow
 •  Actori: Bruce Willis, Radha Mitchell, Ving Rhames, Rosamund Pike
 •  Gen: Actiune, SF, Thriller
 •  Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
 •  Tara: SUA
 •  Durata: 89 minute

Desi avea toate premisele unui success, filmul se dezminte total de imaginea creata si odata terminat, ramai cu un puternic gust amar. Ceea ce este si mai tragic, prezenta unui Bruce Wiilis care a dezamagit abatandu-se foarte mult de la prestatiile anteriore.

Prezenta sa in film ar fi trebuit sa fie un motiv suficient pentru trasarea unui blockbuster, insa scenariul simplu, jalnic si de-a dreptul amuzant strica o idee care ar fi putut sa adauge” inca” un succes al regizorului Jonathan Mostow (nu ca ar fi reusit mare lucru cu Terminator 3). Stiti expresia “televizorul minte poporul”? De data asta trailerul minte telespectatorul. S-a promis ceva si s-a oferit altceva. Un film care merita cel mult urmarit in lipsa de altceva si in acest caz, ramanand cu senzatia ca ai irosit o ora din viata.  Acuz scenaristii de tratare superficiala si cu mediocritate a unui material cu perspective favorabile.

Pentru mine “Artificial Intelligence” ramane de departe cea mai buna transpunere a elementelor futuriste, a unui viitor in care masinariile convietuiesc cu oamenii si androizii simplifica (sau complifica) viata acestora, o lume in care tehnologia este indispensabila si creeaza dependenta. Sa nu ma departez prea mult de subiect.” Surrogates” este dezamagitor. Daca pana acum reprosam filmelor ca actiunea este desfasurata mult prea incet, fiind nevoit sa astepti mai mult decat este nevoie punctul culminat, nu este cazul filmului in discutie. Din contra.

Stiu ca actiunea se incheie inainte de a incepe. Mult prea repede pentru gustul meu, mult prea succint pentru a apuca sa iti pui intrebari. Nu asta ar fi minusul. Scade mult la scenariu si interpretare. La ceea ce vrea sa prezinte. Intr-un viitor care se vrea a fi perfectionat, oamenii traiesc izolati si apeleaza la surogate (corpuri robotice, varianta imbunatatita a persoanei “gazda”) pentru a-si desfasura actvitatile sociale. Cand robotii incep sa moara, zguduind  civilizatia utopica, ducand totoatda si la moartea operatorului, lucru nemaintamplat pana acum, detectivul Tom Greer (veteranul Willis, aici si varianta cu peruca) al carui surogat “moare”, este nevoit sa iasa din locuinta pe care nu o mai parasise de ani de zile pentru a incepe ancheta si a-l descoperi pe criminal.  Suna bine nu? Dar nu arata la fel.

Rating autor: nota 4

Vizionare trailer:

Vezi si...

No Comments

 1. Marius at  -  Răspunde

  genial primul paragraf :D. Imi place ca stii sa si critici ca si mine de altfel.

  Despre film..ai perfecta dreptate. PENIBIL. L-am urmarit din cauza trailerul si a prezentei lui Bruce Willis pe afis.

  Dar pana la urma acesta ramane un film vizionabil pentru fanii actorului, care pana la urma isi mai permite si astfel de semi-esecuri sau esecuri.

  Uitate la ‘Cop Out’ tot cu B Willis, si mai noul ‘RED’.

 2. Lotus at  -  Răspunde

  Mie mi-a plăcut filmul, avem gusturi diferite. Zici de A.I. (care nu mi-a plăcut). AI este fantezist, o maşină nu poate iubi, îi lipseşte ceva (sufletul, spiritul, viaţa dacă eşti atee). În schimb deja ne petrecem o mare parte din timp pe internet, deja avem câteva sute de prieteni (pe Facebook), deja avem una (sau chiar mai multe) vieţi virtuale. Deja, unii dintre noi, am uitat să trăim. Ca în bancul: „- Ce frumos ninge afară!” „- Dă-mi link!”. În acest context Surrogates pare mult mai realist şi dincolo de acţiunea în sine ridică nişte semne de întrebare cu privire la direcţia în care ne orientăm. Acţiune care, de ce să nu fiu franc, mie mi-a plăcut.

  • Angela at  -  Răspunde

   Cred ca tocmai asta este frumusetea: modul diferit in care percep filmele si impactul pe care unele le au asupra noastra. Altfel nu ne-am fi citit daca am fi perceput totul la fel. Pe mine m-a dezamagit… Chiar foarte mult. Mi s-a parut exagerat, dar recunosc ca ideea este buna. Numai ca nu este bine pusa in scene. Iti respect opinia si iti accept argumentele, dar da-mi voie sa iau apararea lui A.I. 🙂 Mi se pare fantastic!

 3. Lotus at  -  Răspunde

  Altfel spus, un robot nu va putea niciodată să fie om, nici să aibă sentimente, e o telenovelă frumoasă asta. Maşina mea din parcare a început să mă iubească… 🙂 În schimb oamenii sunt un miracol, de multe ori ajung să trăiască ca nişte roboţi…

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail