Drama, Fantastic, Mister, Recomandari

The Prestige (2006)

“Now you’re looking for the secret. But you won’t find it because of course, you’re not really looking. You don’t really want to work it out. You want to be fooled.”

• Regizor: Christopher Nolan
• Actori: Christian Bale, Hugh Jackman, Scarlett Johansson, Michael Caine, Piper Perabo, Rebecca Hall
• Gen: Drama, Thriller, Mister
• Premii: 4 premii (2 premii Oscar) si 17 nominalizari
• Tara: SUA | Marea Britanie
• Durata: 130 minute

“The Prestige” intra lejer la categoria filmelor ‘goldies’, cum imi place mie sa numesc acele filme care se fac rar, atat de rar incat ajungi sa le pretuiesti extrem de mult cand apar, nu pentru ca se lasa asteptate, ci pentru simplul fapt ca s-au turnat, facand fara efort cinste artei cinematografice. Nu primeste nota maxima, insa este o recomandare calda pentru cei pretentiosi carora le plac filmele cu note fantasy, mister si profunzime. Filmat în decoruri opulente, cu un scenariu interesant care introduce intense răsturnări de situaţie şi fire narative, filmul se recomandă şi datorită distribuţiei foarte bună. Te vor cuceri primele secvente cu cadre intr-o schimbare rapida, pe fundalul unor vremuri in care iluzionistii erau adulati si idolatrizati.

Filmul nu avea cum sa fie un fiasco. Trio-ul care ii reuneste pe Hugh Jackman, Christian Bale si veteranul Michael Caine configureaza deopotriva un triunghi incarcat cu suspans, magie si stiinta, toate in perioada secolului XX. Unde mai pui ca acestota li se adauga si Scarlett Johanson (mi-a placut extrem de mult in “The Island”), atunci cu siguranta “The Prestige” trebuie urmarit, analizat, savurat si comentat.

Avand la baza romanul cu acelasi nume semnat de Christopher Priese „The Prestige”este adaptat in nota distincta si specifica Christopher Nolan, intr-un mod nelinear, haotic si in acelasi timp incitant.Pelicula pleaca de la premisa ca fiecare truc magic este constituit din trei acte: angajamentul (configurarea), turnul (performanta) si cel din urma numit prestigiul -partea cea mai grea.

Alfred Borden (Bale) și Robert Angier (Jackman) sunt asociati si buni prieteni cu Milton Magicianul (Ricky Jay) iar Cutter ( Caine) este inginerul iluzionist.  In timpul unui numar de magie performat de cei doi, soția lui Angier moare, incidentul fiind pus pe seama neatentiei lui Borden. Cei doi bărbați își încep cariera separat ca magicieni; Borden devine „Profesorul” în timp ce Angier urcă pe scenă ca „Marele Danton”. Rivalitatea dintre cei doi va deveni obsesie dusa la extrem, o lupta continua pentru suprematie. Daca dramele pesonale care i-au adus in concurenta i-au indreptatit sa devina dusmani, batalia s-a trasnformat intr-o sete neincetata de a-si afla secretele unul altuia, de a se depasi reciproc prin numere cat mai periculoase chiar daca isi risca viata, indiferent de ce este nevoie pentru a ajunge la prestigiu.

Filmul este schitat succint, regizroul apeland la diverse artificii care nu plictisesc, alegeresa acestiuia de a nu prezenta faptele cronologic si amestecand diversele evenimente nu  este decat un plus. Intarata cu fiecare minut, toate secventele indreptandu-se ascendent catre un final care surprinde, totul capatand o explicatie desi nu parea posibil. Nu este nimic grav daca nu este inteles din prima….. poate fi vizionat din nou si din nou fara teama de a deveni anost.

Rating autor: nota 9

Vizionare trailer:

Vezi si...

4 Comments

  1. Radu Ştefan RS at  -  Răspunde

    ”The Pestige”, pentru mine, este o încercare de a aborda temele oculte şi imorale ale istoriei! Faptul că Nikola Tesla este prezentat ca acel geniu malefic nu mă miră deloc, pentru că există suficiente mituri legate de experimentele sale… Cât despre Hugh Jackman, mi se pare potrivit pentru rol. Ne-a demonstrat că arată bine atât ca om al secolului XIX, cât şi ca mutant…

    • Angela at  -  Răspunde

      Hugh Jackman a demonstrat ca poate interpreta orice rol si ca nu este doar o aparitie frumoasa pe posterul unul film. incercarea de abordare a temelor mistice, din punctul meu de vedere, este reusita. samanta de adevar este ascuna undeva, dar reusita filmului este incontestabila

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.