De cateva zile am descoperit prin blogosfera, mai exact la Laura Meleaca si Piratul Cinefil, un joc ademenitor care nu doar ca mi-a atras atentia, dar mi-a parut o obligativitate placuta pentru participare. Invidioasa pe cei care incepusera jocul inaintea mea, am asteptat cuminte sa mi se paseze stacheta, astfel ca FilmSinopsis m-a insarcinat cu datoria cinefila de a-mi expune mult asteptatele preferinte in sfera cinematografica.
Mi-aduc aminte ca, pentru a fi un bun combatant la acest joc, rapiditatea si prezenta de spirit, faceau diferenta, asa ca nu vreau sa mai aman expunerea doleantelor. Sa dau play!
> Filme straine:
◘ Filmul preferat: de fiecare data cand mi s-a cerut sa nominalizez filmul preferat, am avut dificultati in a ma opri la unul singur. In vremurile cand eram invadata de o sensibilitate acuta, as fi oscilat intre „Titanic” si „The Constant Gardener”. Stiu ca nu e frumos sa ma razgandesc, dar in urma cu ceva timp am descoperit „Never Let Me Go„, astfel ca primul mentionat a fost detronat de o poveste care nu are cum sa te lase indiferent ( poti sa rezisti unei replici ca: „It had never occurred to me that our lives, so closely interwoven, could unravel with such speed. If I’d known, maybe I’d have kept tighter hold of them.” ?).
Pentru o diferentiere mai clara, ma vad nevoita sa fac o clasificare pe genuri a doar cateva din cele multe filme care de-a lungul timpului m-au insotit prin cadrele lor unice, in aprecierea si intelegerea altora urmarite.
→ Animatie: „Atlantis: The Lost Empire”; Stiu, nu este cea mai buna animatie, dar este cea care m-a fascinat atunci cand am urmarit-o prima oara si revin de fiecare data la ea, cu aceeasi curiozitate.
→ Actiune: „Sherlock Holmes”; Robert Downey Jr. si Jude Law aveau o vechime considerbila pe tableta preferintelor mele, astfel ca ecranizarea oferita de domnul Ritchie a fost un adevarat rasfat.
→ Drama: „The Shawshank Redemption”; O decizie greu de luat pentru ca am o slabiciune pentru drame, mai ales pentru cele de calitate. Oferta este decenta si de multe ori greu de neglijat, dar cum trebuie sa prezint o singura optiune, am facut oprirea la prima din cele care mi-a invadat amintirile.
→ Comedie: „About A Boy”; Recunosc ca nu sunt o cunoscatoare a acestui gen, asa ca motivele suficiente pentru amintirea filmului „About A Boy” se traduc prin Hugh Grant si Rachel Weisz.
→ Familie: „Paulie”; Ma las condusa de sentimente? Probabil. Am avut un perus timp de doisprezece anisori (m-a parasit de curand) si de fiecare data cand se ivea difuzarea filmului la TV, se organiza un fel de reuniune familiala. „Paulie” imi aminteste de momentele cand micul ecran inca era un pretext pentru micile discutii cu cei dragi.
→ Istoric: „Schindler’s List”; o pata neagra a istorii recente, un film care nu ne lasa sa uitam…
→ Mister: „Prestige„; Probabil ca ma precipit cu mentionarea acestui film, dar este primul la care m-am gandit atunci cand a trebuit sa fac asocierea cu acest gen.
→ SF: Artificial Intelligence: AI; Pentru ca imi place Steven Spielberg, pentru ca micul (la aceea vreme) Haley Joel Osment devine mare prin interpretare si pentru ca viziunea nu a fost una exagerata.
→ Razboi: „Savior”; Mi-a curmat cateva crezuri si mi-a aratat o fata dezumanizata a razboiului.
→ Aventura: „Stardust„; Il revad de fiecare data cu o placere copilareasca si nu ma lasa sa uit ca basmele (inca) infrumuseteaza cotidianul plictisitor al omului care traieste in secolul vitezei.
→ Crima: „Lucky Number Slevin” Nu m-am mai lasat de foarte mult timp pacalita de un film, asa ca nu vreau sa „negociez” genul asta cu niciun alt potential „candidat”
→ Horror: „El Orfanato”; Spaniolii pot si stiu cum sa faca un film bun. Mi-au dovedit-o in 2007 si de atunci nu ma mai lasa sa urmaresc un alt horror fara a face comparatia inevitabila cu acesta.
→ Sport: „We Are Marshal”; Nu doar un film despre dorinta de a castiga, ci o pelicula care atinge si coarda sensibila a spectatorului.
→ Western: „The Missing”; Dupa ce l-am vazut o data, am simtit nevoia de a-l urmari din nou. Atunci mi-a placut pentru prima oara Tommy Lee Jones.
→ Documentar: „Fahrenheit 9/11”; O minciuna adevarata sau un adevar mincinios?
→ Muzical: „Moulin Rouge„; Varii motive care nu ma lasa sa aleg altceva.
→ Romantic: „Broken English„. Pentru o romantica incurabila, alegerea a fost dificila.
→ Biografic: „Quills„; Geoffrey Rush face ce vrea cu personajul sau, atat cat sa te determine sa-l urasti, sa-l placi sau sa-l compatimesti in acelasi timp.
→ Thriller: „The Departed”; Un gen ofertant. Alegerea a fost luata in pripa, mai mult ca sigur, dar mi-o asum.
◘ Cel mai prost film urmarit: sunt sigura ca daca as avea un ragaz de doar cateva ore, as incropi o lista destul de mare. Momentan amintesc: „The Back-Up Plan”, „Spy Kids 4” (oare la ce m-am gandit cand am ales sa-l urmaresc ?) si „Prom Night”.
◘ Cel mai bun film 3D: „Avatar„. A fost o experienta vizuala care inca nu a fost depasita.
◘ Ultimul film vizionat: „Notting Hill”. O surpriza placuta, azi la TV.
◘ Ce film necunoscut ai recomanda (3 optiuni): „Wasted on The Young„, „Love The Hard Way”, „El juego del ahorcado „.
◘ Cea mai mare dezamagire: „2012”. Imi plac filmele apocaliptice, filmele dezastru, dar nu cele dezastruoase.
→ Filmul romanesc prefarat: „Filantropica”
→ Ce preferati: filmele de dinainte de ’89 sau cele actuale? Raspuns: actuale
→ Cel mai slab film romanesc: „Poveste de cartier”. Ma pot justifica spunand ca in urma cu ceva ani, curiozitatea mea nu putea face o diferenta rezonabila?
→ Cinci filme româneşti pe care le-ai recomanda: „Filantropica”, „Liceeni” (de dragul vremurilor de alta data), „4,3,2”, „Legaturi bolnavicioase”, „Restul e tacere”.
→ Ultimul film românesc văzut: „Marti, dupa Craciun”
Mai departe momesc alti iubitori de film, fara a nominaliza concret pe cineva. Sandra si Simona, va provoc!
P.S.: Vinovatul caruia trebuie sa-i multumim este Drd Emil Calinescu.
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
14 Comments
si unde vrei sa „joc” eu leapsa asta? :))
Simona, blogul meu iti sta la dispozitie :). Ma gandeam ca te-ar tenta jocul si ti-am facut o invitatie libera cu cea mai mare placere. Stiu ca blogul tau nu permite postarea unui articol cu/ despre filme, dar daca simti nevoie, ti-am mai spus ca sunt deschisa la publicari:)
Poti lasa un comentariu aici Simona sau pe facebook. Angi ma bucur sa vad ca incepi sa postezi din ce in ce mai mult si mai bine.
Poti incerca si un top 10 all time movies – personal.
multumesc Marius. Inainte ma amenintai cu un guest post :). O sa fie destul de greu sa fac un astfel de top, tinand cont de faptul ca la o anumita durata de timp, mi se ofera ocazia de a urmari un film care il poate inlocui lejer pe unul din cele preferate. O sa mai revin cu articole speciale, cat de curand.
Interesanta lista. Din cele trei „necunoscute” chiar nu stiu nici unul 🙂
multumesc frumos. recunosc ca am cugetat ceva timp la intocmirea ei, multe dintre filmele nominalizate fiind o alegere facuta cu convingere. din lista celor trei, cel mai mult imi place „Wasted on The Young”, un film australian care m-a susprins.
Frumoasa lista, si mi-a placut ca ai motivat alegerile facute.
Mi-ai amintit de Moulin Rouge si Stardust – doua filme frumoase.
…siii, daca tot iti plac lepsele astea, uite una calda pentru tine: http://desprefilme.blogspot.com/2012/03/filme-la-care-plangi-de-sare-camasa-de.html
multumesc frumos 🙂 ma bucura aprecierea ta.
am consultat si raspunsurile tale si am vazut ca avem cateva in comun. o sa revin cu un raspuns la tine.
daaaaa! cu cel mai mare drag, o sa iau parte si la leapsa propusa de tine ! undeva mai pe seara, daca nu maine cel tarziu, o sa ai un reply generos
De-abia astept!!!
Cry, cry, cry | FilmSinopsis
O sa intocmesc lista zilele astea si pe urma ne citim! 😀
“The Constant Gardener” l-am vazut pe la tv, daca tin bine minte avea si ceva nominalizari la Oscar, Never Let Me Go se numara printre cele mai triste filme ce le-am vazut, un film de apreciat. la necunoscute vad ca la ficeare descopar cate ceva nou…le notez 🙂
Nu te inseli: are un premiu castigat (Rachel Weisz, pe care o iubesc) si alte trei nominalizari. Plus inca alte cateva la alte festivaluri. Trist inseamna si bun ?:). Mie mi-a placut foarte mult. Nu am regretat decat ca nu am citit cartea inainte… Si eu am descoperit cel putin 10 filme care au ingrosat consdirabil o lista destul de generoasa inainte
“The Constant Gardener” si Never Let Me Go resusesc sa te intristeze, totusi nu cred ca e principalul fapt pentru care sunt bune dar cel putin iti creaza un sentiment care te fac sa nu le uiti prea usor, mai ales prin ce reusesc sa expuna, intr-o anumita „tonalitate” dramatica… 🙂