Festivaluri de film

Les Films de Cannes a Bucarest 2014 -„Les Combattants”/ „Love at First Sight”

„There’s worse than unemployment in stores. But we don’t see it coming. The End.”

  • Regizor: Thomas Cailley
  • Actori:  Adèle Haenel, Kévin Azaïs, Antoine Laurent, Brigitte Roüan
  • Gen: Comedie, Romantic, Drama
  • Premii: 4 premii, 2 nominalizari
  • Tara: Franta
  • Durata: 98 minute

„Love at First Fight” („Les combattants”) este o comedie (uneori) romantica (rareori) cu adolescenti, ciudata si atipica, regizorul parand nehotarat asupra genului caruia i se concentreaza mai mult sau a scopului caruia i se dedica. In cateva momente se apeleaza si la drama, dar deconcentrata absurdului situatiilor de cele mai multe ori comune si fara sens. Castigator al premiului FIPRESCI, in competitia de la Cannes a acestei editii, pelicula militara plasata abia in a doua jumatate in mijlocul unei tabere militare, se doreste a fi un episod romantic din vara a doi adolescenti ce infrunta crize de identitate.

Usor dezamagitor, filmul pierde interesul, in cazul meu cel putin, prin faptul ca nu este clar de la inceput catre ce se indreapta scenariul. Ambiguu si nesigur, nu este prima oara cand urmarim un cuplu de tineri care se indragosteste, iar ea este jumatatea puternica intr-un cuplu care exista cel mult, doar in viziunea audientiei si a amaratului care iubeste. Doar ca este prima oara cand nu-mi pasa de ei.

Actorii, tinerii Kévin Azaïs si Adèle Haenel, au un joc frumos si cuceritor, dar cam atat. Nu uimesc, nu prind ropote de aplauze si cel mai probabil vor fi uitati curand. S-au descurcat Nici nu ar fi avut altfel cu ceea ce au avut de jucat. Implicarea totusi, nu se simte.

Turnat in dulcele stil francez (romante, peisaje, graba si declaratii), paticiparea unui personaj feminin puternic, dur in aparenta, nu aduce musai si un castig demn. Povestea, cu accente fortate de apocalipsa, prezinta povestea tanarului Arnaud (Kévin Azaïs), care tocmai si-a pierdut tatal. Incercand cu fratele sau sa mentina afacerea lasata mostenire, o intalneste pe  Madeleine (Adèle Haenel), o individa a contrastelor. Circumstantele nefericite il aduc chiar in casa parintilor ei, ocazie cu care cunoaste mai mult din activitatile tinerei, cu care, mai timid si nesigur, se imprieteneste. Afla ca aceasta se pregateste sa se inroleze in armata pentru a primi pregatirea necesara sa faca fata inevitabilului sfarsit. O discutie fara noima, in contextul evenimentelor viitoare.

Ai crede ca vei urmari din nou cursa unui baietandru care vrea sa-si dovedeasca meritul de a fi cu o tanara. De fapt, urmarim mai mult din Maddy, actrita avand o mina frumoasa, dar surprinsa in cadre cand nebunia si psihozele o fac greu de suportat__. Cadrele cu salbaticia, cu natura salbatica, cu ceea ce seamana a fi un pasaj secret din imaginatia indivizilor sunt superbe vizual, dar cam atat. Rostul greu de inteles.

Vizionare trailer:

 

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail