Seriale

Fear the Walking Dead 4B – review premiera

Sezonul 4B „Fear the Walking Dead” incepe la AMC Romania in noaptea de 12 spre 13 august
A doua jumatate a sezonului 4 din spin-off-ul Fear the Walking Dead este programata cu premiera de la ora 04:00 dimineata pe postul AMC Romania. Cele opt episoade ramase din acest sezon vor fi difuzate saptamanal, la aceeasi ora, in reluare lunea de la ora 22:00, pentru fanii mai putin matinali.
Pentru a marca revenirea serialului cu zombie, postul mi-a pus la dispozitie in avans primele doua episoade, despre care o sa incerc sa discut fara sa fac SPOILERE pentru ca sunt destul de multe surprize pregatite de producatori.
Probabil cea mai discutata scena va fi cea din deschidere, de altfel una care a fost destul de mult promovata in online. Este vorba despre un uragan cu zombie. Pe cat de nebunesc si cretin suna, va garantez ca seceventa este foarte bine editata si ca va conditiona o buna parte din actiunile viitoare, mai ales ca personajele ajung sa se desparta si trebuie sa gaseasca noi metode de a ramane in viata, in acelasi univers apocalipic care frange orice sansa la viata.
Pentru mine, in prezent, Morgan si Althea (Maggie Grace) raman cele mai ofertante personaje pentru explorare si de pe urma carora scenaristii pot profita. Daca Madison era echivalentul lui Rick intr-o comparatie TWD vs FTWD, mereu am fost de parere ca aparitiile secundare sunt motive grozave de a explora diverse evenimente.
Prima jumatate a sezonului 4 ne-a aratat personajele izolate, doar ca in finalul episodului 8 sa le vedem colaborand, intalnindu-se in moduri surprinzatoare. Si s-au gasit impreuna in ultimele locuri in care si-ar fi dorit sa fie. Din cat am vazut, se va insista foarte mult pe dezvoltarea dinamicii dintre ei, fiecare fiind surprins cum incearca sa gaseasa un mod sa colaboreze si sa se cunoasca. Desigur, deja se creioneaza villaini noi – oameni, zombie, dar mai ales natura.
Din nou, nu pare ca vom fi lipsiti de pierderi de personaje, dar nu e ce si cum nu ne-am fi obisnuit, mai ales dupa alaergile indraznete de a scoate din distributie protagonisti ca Travis sau Nick, care au pornit ca fiind main  – o certitudine ca nimeni este safe. Poate, insa, cel mai socant a fost finalul episodului 8 cand Madison Clark (Kim Dickens) care a fost prezenta inca din pilot si clasata ca main cast, a fost ucisa cand pe stadion The Vutlure elibera o hoarda de zombie.
Episoadele 9&10 din sezonul 4 – Fear the Walking Dead au nume sugestive pentru actiunile din capitole – „People Like Us” si „Close Your Eyes”. In primul vedem cum unul dintre personajele principale, Morgan, incearca sa ajute grupul lui Alicia sa se regaseasca si sa aiba mijloacele necesare pentru a supravietui. Al doilea episod este concentrat tot pe Alicia, fortata sa isi infrunte trecutul si sa gaseasaca o cale sa faca pace cu unele alegeri. Pana la urma este singura ramasa din familia pe care o cunosteam la inceput, asa ca este lesne de inteles interesul pentru aprofundarea personajului, urmarit din mai multe ipostaze. 
Poate ca prezentarea nu este atat de atragatoarea, dar va garantez ca s-a gasit o reteta cool pentru a prezenta multa actiune si pentru a se insera dinamica in scene, lucru de care se tot ocupa producatorii de cand cu sezonul 3 si nu pare sa fi slabit forta cu care te iau prin surprindere.
De altfel, din cat am reusit sa vad, se contureaza un duo tare fain Alicia-Morgan (“I’ve been through a lot, I think I can help you.”) si cred ca prezentarea legaturii intense care se va lega intre cei doi va fi principalul punct de reper pentru intregul sezon. Victor Strand (Colman Domingo) va avea ceva interactiune cu John (Garret Dillahunt) – “You caught me doing a bit of light housekeeping.”, poate si personajele cu cele mai funny dialoguri.
Imi place, totusi, ca nu s-a trecut atat de repede peste pierderea personajelor amintite, astfel ca acest farewell reprezinta un gol urias bine explorat. Supravietuitorii ramasi, in special Alicia si Victor vor trebui sa invete cum sa ramana ei insisi, intr-o lume haotica, in care Madison era cea care reusesa sa ii faca sa nu renunte de tot la umanitate.
Ambele serii nu sunt straine de o tactica folosita cu multe ocazii – visuri sau halucinatii – atat Madison, Morgan cat si Rick au avut astfel diverse ocazii sa isi vada rudele moarte in diverse secvente. Se va mai folosi asta in viitoare momente. Desi inca nu este o confirmare ca Madison va reveni, un lucru este cert, si anume ca multe din deciziile pe care Alicia le va lua in continuarea sezonului 4 – surprinsa in 9 si 10 ca o umbra bantuita – vor fi influentate de pierderea mamei. Desi cu unele decizii discutabile,  va trebui sa invete sa accepte si altfel de ajutor, de la straini. Este un personaj transformat complet.
Garret Dillahunt ca John Dorie, Maggie Grace ca Althea, Jenna Elfman ca June (nu Laura sau Naomi), sunt o aditie necesare show-ului si imi place sa ii urmaresc. Desi inca nu avem un antagonist uman, The Vulture fiind invinsi, imi place ca in primele doua episoade se arata o alta forma a violentei, una mai greu de controlat – furia naturii.

Daca vreti sa cunoasteti mai bine actorii din spatele personajelor, am luat doua interviuri pentru dintre cei din distributie:

  • Danay Garcia: „Am stiut din prima zis ca Fear the Walking Dead o sa fie ceva special”
  • Colman Domingo: „Cred ca cea mai mare provocare este sa mentinem un nivel crescut al calitatii Fear the Walking Dead”

Fear the Walking Dead deja a fost reinnoit cu sezonul 5.

Vizionare trailer:

Photo Credit: Ryan Green/AMC

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail