Seriale, Topuri

Recomandari seriale distopice: la ce sa te uiti daca iti place „Povestea slujitoarei”

Stiu ce o sa spui – nu sunt seriale care sa egaleze intensitatea si tragicul evenimentelor din „Povestea slujitoarei„. Nici nu ma grabesc sa te contrazic, cand serialul asta a dat peste cap toate etaloanele de superlativ pe care deja le stabilisem. Distopia imaginata de Margaret Atwood a fost cu mult depasita in productia Hulu, care a reusit sa surclaseze materialul sursa si sa gandeasca un viitor sumbru, intunecat, dramatic.

Serialul „Povestea slujitoarei” ne trimite intr-o parte a Americii, in Gilead, unde un regim totalitar a impus ca femeile pacatoase sa fie fololosite drept slujitoare, ca o solutie de salvare a omenirii care se confrunta cu o criza de natalitate. In centru o intalnim pe Offred (Elizabeth Moss, geniala), o femeie despartita de copil si sot. Aceasta este obligata sa faca copii cu comandantii, in timp ce sotiile privesc, in cadrul unei ceremonii bolnave care ar putea ajuta problema cu care se confrunta omenirea – infertilitatea.

Productia iti da o stare anxioasa, ridica probleme precum libertatile civile, in cadrul unei viziuni toxice despre sfarsitul civilizatiei asa cum o stim. O realitate care sperie, aparent deja instalata in unele zone – vezi aici patru exemple de astfel de tari – intr-o alta forma.

Daca iti plac astfel de povesti distopice, eu am mai cotrobait prin memorie si online si am gasit cateva alte titluri din sfera asta, demne sa fie luate in seama pentru un binging de weekend (sau mai mult).

Povestea slujitoarei: seriale distopice asemanatoare

  • The Dollhouse (2009-2010)

Cu Eliza Dushku in rolul principal, „The Dollhouse” ne-a facut cunostinta cu o alta perspectiva in care femeile sunt doar instrumente. Protagonista din rolul principal este o „papusa”, folosita de diversi clienti pentru a deveni cine vor ei ca sa ii satisfaca. Mereu cu identitati si personalitati diferite, de fiecare data i se sterge memoria. Desigur, problemel incep cand Echo are amintiri despre vechea viata si despre cine a fost pentru fiecare dintre clienti.

Poate ca a fost anulat prematur, dar a pus extrem de bine problema despre modul in care corpul femeilor este folosit.

  • The 100 (2014-)

„The 100” este din ograda CW si ar putea fi catalogat gresit inca de la inceput – not another teenage drama – doar ca a reusit sa se distanteze de cliseele specifice genului. Ajuns la sezonul 5 deja, „Cei 100” spune povestea a 100 de delincventi juvenili, trimisi inapoi pe Pamant, la un secol de la o explozie nucleara, doar pentru a observa daca planeta poate fi locuita din nou. Desigur, nimic nu ii poate pregati pentru ce vor gasi aici si publicul asista la violente dintre cele mai neasteptate.

Ce are in comun cu The Handmaid’s Tale – Povestea slujitoarei? Propria organizare a societatii, dificultatea de a lua decizii morale pentru a supravietui si aspectul distopic.

  • 3% (2017-)

Inegalitatea de sanse – serialul ne prezinta modul bolnav pe care s-a cladit societatea din viitor, in care anual se aleg 3% dintre cei inscrisi cu varsta de 20 de ani pentru a trai pe Insula. Daca sunt respinsi, raman pentru totdeauna in saracie si mizerie. Procesul este unul compus din teste de logica, de morala si altele, pentru ca la final fiecare personaj sa fie impins la limite.

Imparte cu „The Handmaid’s Tale: Povestea slujitoarei” modul toxic si gresit pe care se cladeste un regim. Si faptul ca are o distributie diversa, dar si ideea ca trebuie sa astepti ca seria sa avanseze pentru a primi raspunsuri de la povestea misterioasa si futurista.

  • Orphan Black (2013-2017)

Daca iti place „Povestea slujitoarei” pentru personajul feminin puternic, „Orpahn Black” are nu unul, ci mai multe. Este de asemenea castigator de Emmy la mai multe categorii, inclusiv pentru interpretare. Tatiana Maslany joaca roluri multiple de clone, multe dintre acestea fiind infertile.

Desi show-ul nu are ca punct central capacitatea de a naste copii, ramane un subiect important pe parcursul seriei. Ar putea fi la fel de bine influentat de cartea lui Margaret Atwood  – atunci cand o femeie descopera ca este parte dintr-un grup de clone (doar doua sunt fertile) – incepe o intreaga poveste intinsa pe parcursul a cinci sezoane despre control, drepturi de reproducere, opresiune, misoginism, formarea identitatii.

  • Continuum (2012-2015)

Nu o sa mint si o sa spun despre „Continuum” ca este grozav, dar incepe prin a fi asa. Si seamana, pana la un punct cu „Povestea Slujitoarei” in ceea ce priveste realitatea conducerii maselor, punand la indoiala planurile celor de la putere.

In centru sta Kiera, un detectiv din anul 2077 care ajunge in prezent, incercand sa schimbe modul violent in care niste teroristi vor sa impiedice corporatiile sa inlocuiasca guvernele din viitor.

  • Black Mirror (2011-)

Descrisa ca succesorul modern pentru „The Twilight Zone”, seria antologica „Black Mirror” exploreaza modul in care tehnologia schimba societatea in moduri dintre cele mai intunecate. Se trateaza teme deranjante in fiecare episod – hartuirea online, realitatea virtuala, social media, ingrozind pentru modul suprarealist al abordarii.

Ar fi un experiment fain de bingiuit, in contradictie cu societatea din Handmaid’s Tale, care pare ca s-a intors in timp in ceea ce priveste evolutia tehnica. Pare ca Black Mirror s-a construit in jurul conceptului care motiveaza Handmaid’s Tale – cat de fragila este societatea in fata progresului.

  • Westworld (2017-)

Uitati tot ce credeati ca stiti despre filmele cu roboti – „Westworld” vine cu o propunere cel putin interesanta. Mai exact un parc de distractii populat de umanoizi, capabili sa imite emotiile si trairile umane, doar pentru a satisface cele mai bolnave fantezii ale platitorilor de bilete. Lucrurile se schimba cand gazdele dezvolta constiinta.

De ce comparatia cu „Povestea slujitoarei”? Pentru ca personajele feminine sunt tratate ca niste obiecte, dar sunt extrem de bine dezvoltate si puternic creionate pentru a-si cauta independenta. Remake al filmului cu acelasi nume din 1973, prezentarea distopiei fiind senzationala pentru un serial marca HBO.

  • Into the Badlands (2015-)

Bine, nu trebuie sa te uiti la „Into the Bandlands” pentru subiectul feminist ci pentru ca este o distopie extrarodinara. Este unul dintre putinele seriale originale, care se foloseste de artele martiale pentru a-i conferi o identitate proprie.

Serialul ne trimite in viitor, la cinci secole de la un eveniment care a lasat lumea in ruine. Intr-o incercare de a restabili pacea, sapte baroni au facut ordine in haos, oferind adapost celor care ii protejeaza. Fiecare Clipper isi ofera viata in slujba celor care il conduce, intr-o lumea fara legi si civilizatie.

  • Colony (2016-2018)

Din nou un serial mai putin promovat, dar care merita atentia este „Colony”.

Intr-un viitor nu prea indepartat, ajungem in Los Angeles, acum un oras distopic, unde rezidentii traiesc intr-un regim militar al unei organizatii care serveste unui grup de exttratarestri, despre care se stiu prea putine. Ziua in care au ajuns sa aiba control a ramas cunoscuta ca The Arrival. Intreaga poveste a ocupatiei este redata din perspectiva unei familii care trebuie sa decida cui este loiala. Se pune foarte mult accent pe doctrine, pe compromisuri morale, pe supravietuire si confort.

  • Fringe (2008-2013)

„Fringe” si „Povestea slujitoarei” au in comun ideea de a nu mai avea liber arbitru. Cel putin in ultimul sezon al serialului SF marca JJ Abrams, o sa se intample si asta, prezentarea fiind una extrem de buna.

„Fringe” este mai mult o productie care se indreapta in directia The X-Files, dar daca vreti o societate distopica, o sa primesti si asta plus realitati alternative, universuri paralele, mutatii genetice, telechinezie, proiectii astrale si altele.

  • Humans (2015-)

Proiect AMC care ar putea foarte bine sa tina piept produsului remake HBO „Westworld”. Serialul „Humans” pune in discutie teme precum inteligenta artificiala si robotica, cu aprofundare asupra impactului pe care robotii antropomorifici il au din punct de vedere social, cultural si psihologic. 

Este un serial distopie care isi lasa personajele intr-un prezent paralel cu al nostru, in care oamenii sintetici sunt ultimul gadget si au transformat modul in care se traieste.

  • The Expanse (2015-)

Din nou, despre supravietuire. Serialul SyFy „The Expanse” relateaza eforturile disperate dintre Pamant si Marte de a salva specia umana, cand o epidemie izbucneste si ameninta cu distrugerea omenirii.

Suntem la 200 de ani in viitor cand omenirea a colonizat Sistemul Solar, iar o femeie disparuta ar putea detine raspunsurile la mai multe intrebari sau chiar la cum se salveaza intreaga specie.

  • The Man in the High Castle (2015-)

Cum ar fi aratat lumea daca Germania ar fi castigat al Doilea Razboi Mondial? Avand la baza romanul cu acelasi nume al lui Philip K. Dick, „The Man in The High Castle” ne arata o astfel de varianta, una gri si cu legi dure, in care frica guverneaza orice decizie. Coruptia, lacomia in putere si modul in care cei superiori ii trateaza pe cei inferiori sunt doar cateva teme din serialul Amazon, care vine de la aceeasi ograda de unde sta bine si Povestea slujitoarei.

Istoria alternativa ne arata o America divizata in doua de japonezi si nazisti, in centrul povestii fiind o femeie speriata, singura, dar puternica si capabila. 

  • The Lottery (2014)

The Lottery” a fost un esec din mai multe puncte de vedere, dar se apropie cel mai mult de perspectivele din Povestea slujitoarei. Plasat cu subiectul intr-un viitor apropiat, serialul ne arata aceeeasi idee – femeile au devenit infertile.

Doar ca aici exista o echipa de cercetatori care incearca sa caute o solutie. Si se pare ca au gasit una cand fertilizeaza 100 de oua, pentru care decid sa tina o loterie pentru a alege femeile care sa poarte bebelusii. O varianta in care guvernul controleaza cine poate fi fertil.

  • The Purge (2018-)

Inca nu a inceput, dar daca ati vazut filmele cu acelasi nume, „The Purge” va prezenta o alta America, una in care sistemul de justitie este unul bolnav. La propriu si la figurat.  O zi din an, pret de 12 ore, toate infractiunile sunt legale – crime, violuri, jafuri, tortura, orice trece mai nebun prin cap cuiva.

O combinatia care sperie, intre horror si thriller, o sa vedem cum se contureaza un regim totalitar si asistam la cat de multe este dispus sa faca un personaj ca sa ramana in viata, ca are sau nu pacate – suna familiar?

  • 12 Monkeys (2015-2018)

Serial bazat dupa SF-ul neo-noir cu acelasi nume al lui Terry Gilliam, care la randul sau a fost inspirat de un scurt metraj. 12 Monkeys profita cat poate de mult de ideea de calatorie in timp, pentru a preveni apocalipsa lumii, adusa de o organizatie care va deveni cunoscuta in anul 2014 drept Armata celor 12 maimute.

In rolurile principal apar Aaron Stanford si Amanda Schull, el fiind un individ din viitor care nu mai are nimic de pierdut si recrutat de o echipa de oameni de stiinta si ea un doctor din prezent. Cei doi ajung sa colaboreze pentru a opri sfarsitul rasei umane, cauzat de mutatii. Poate ca nu este distopie, poate ca nu este ceva feminist, dar serialul merita vazut pentru teme precum supravietuirea si conservarea speciei.

  • Battlestar Gallactica (2004-2009)

Un serial clasic – dar totusi, unde este legatura cu Povestea slujitoarei? Eh, fie, nu este una evidenta. Dar te face cumva sa te intrebi ce anume te face uman si cred ca asta merita maratonul sezoanelor.

Aflm de la inceput ca mare parte a omenirii a fost decimata de o specie de extraterestri. A ramas doar o flota de civili, care incearca sa ajunga la o colonie, pe o planeta cunoscuta candva ca Pamant, pana acum doar un mit. Casa asta ar putea fi singura lor solutie la supravietuire. Plus ca se arata grozav diferenta dintre oameni si masinarii.

  • Counterpart (2018-)

Cum sa ratezi ocazia sa il vezi pe JK Simmons intr-un dublu rol, intr-un SF in care se combina genurile crima, drama si spionaj? Mai putin cunoscut, dar demn de luat in considerare este serialul distopic Counterpart.

La finalul Razboiului Rece lumea s-a impartit in doua, astfel ca fata de ceea ce cunoastem mai exista un univers paralel, o copie a celui al nostru, dar care incepe sa fie tot mai diferit. Diverse evenimente, fracturi intre cele doua planuri, obliga agenti de spionaj sa intervina in diverse recuperari pentru a regla totul.

  • Snowpiercerer (2019-)

Snowpiercer” ramane, pentru mine, unul dintre cele mai disturbing filme pe care le-am vazut vreodata si asta il face atat de grozav. De ceva timp este in lucru si un serial cu premiera anul viitor. Cu nume ca Daveed Diggs, Jennifer Connelly si Mickey Sumner, Annalise Basso ne puteam astepta la ceva grozav.

Povestea este una simpla, doar in aparenta. Un tren transporta ultimii supravietuiyori, din ceea ce reprezinta acum ramasitele omenirii, dupa ce un experiment de a schimba clima s-a soldat cu o iarna permanenta pe glob. Aici, populatia este impartita pe clase sociale si exploatata intocmai.

Povestea slujitoarei: alte seriale dramatice cu femei puternice in rolul principal

  • Harlots (2017-)

Un ton ceva mai light fata de „Povestea slujitoarei”, „Harliots” iti pune inca din titlu despre ce este vorba si la ce sa te astepti. Sexualitate, prostitutie, ambitie, placeri carnale inainte cu un secol ca termenul feminism sa existe.

Intr-o societate dominata de barbati, femeile puteau avansa ca statut, doar daca isi vindeau corpul. Productia de epoca o are in rolul principal pe Samantha Morton, ca matroana a unui bordel, care trebuie sa faca fata reformatorilor religioase. Si ar face orice pentru a-si castiga un statut mai solid, chiar daca asta inseamna sa isi sacrifice fiicele.

  • The Path (2016-2018)

Daca vrei sa vezi o alta varianta a modului in care se face indoctrinarea religioasa, „The Path” este exact ce iti trebuie. Aaron Paul si Michelle Monaghan sunt sot si sotie in aceasta productie, cei doi facand parte dintr-o secta oarecum inspirata de scientologie.

Dupa ce au fost intr-o vacanta spirituala in Peru, cei doi revin la membri cultului, doar ca barbatul incepe sa isi puna la indoiala credinta iar pe ea o face sa devina suspicioasa. Se declaneaza astfel un intreg lant de evenimente. In alt rol, Hugh Dancy.

  • The Leftovers (2014-2017)

Un eveniment ciudat si misterios a facut ca 2% din populatia planetei sa dispara. Suntem la 3 ani de la aceasta „selectie” si nimeni nu are o explicatie, toti s-au conformat si s-au adaptat, au gasit alinare in teorii, religii, certuri, desfrau.

Drama distopiana „The Leftovers” exploreaza rolul credintei in fata revolutiei sociale apocaliptice – desi una diferita de societatea lui Offred. Este o lume la fel de infricosatoare si cu un chip comun – Ann Dowd (Aunt Lidya) are un rol principal si aici.

  • Jeremiah (2002-2004)

Jeremiah” poate ca nu mai pare atat de original acum, dar in 2004 era un subiect nou, cool. Drama post apocaliptica il are in rolul principal pe Luke Perry.

Serialul ne trimite in viitor, la 15 ani dupa ce populatia de peste 13 ani a disparut de pe fata pamantului. In prezent, copiii de atunci, acum adultii care au trecut peste plaga nimicitoare sunt urmariti cum incearca sa gaseasca un sens in haosul lasat in urma de la The Big Death.

  • Jericho (2006-2008)

La fel ca Povestea slujitoarei serialul „Jericho” exploreaza limitele umanitatii de a se adapta in fata unui dezastru catastrofal. Anulata prematur, productia inca are un fanbase urias.

Numele serialului vine de la oraselul unde are loc actiunea. Acesta este izolat de America, dupa 23 de atacuri nucleare asupra continentului, care au distrus multe orase de pa harta. In ruinele de aici se incearca sa se faca o noua civilizatie.

  • Between (2015-2018)

Mi-a placut serialul „Between” pentru ca ei, bine, este canadian si aici se fac seriale bune. Nu este extraordinar, dar premisa este una ofertanta.

Intr-un mic orasel, o boala misterioasa ucide toate persoanele de peste 22 de ani. Curand, cei ramasi in viata sunt inchisi intr-un perimetru de carantina, cei din guvern lasandu-i pe supravietuitori sa se descurce singuri, crezand ca daca ajung in libertate vor contamina intreaga planeta. Din nou, o abordare cool a infertilitatii, ideii de perpetuare.

  • Love  Child (2014-2017)

Un serial australian dramatic despre relatiile materne, despre rolul de mama si despre maturizare prematura.„Love Child” ne trimite in anii ’70 si urmarim un grup de adolescente, parte din diverse familii instarite care ajung intr-un centru unde trebuie sa dea nastere copiilor nedoriti si sa ii abandoneze pentru a fi crescuti de altii capabili.

De fapt, la baza sta chiar o poveste reala, cand mii de femei necasatorite au fost obligate sa isi abandoneze copiii.

  • Sacred Lies (2018-)

Un serial web, disponibil exclusiv pe Facebook, „Sacred Lies” este ecranizarea cartii „The Sacred Lies of Minnow Bly” de Stephanie Oakes. In rolurile principale apar Elena Kampouris, Kevin Carroll, Kiana Madeira, Toby Huss si Ryan Robbins. Recomandat, din nou, pentru indoctrinarea religioasa.

Serialul spune povestea unei adolescente fara maini, care a crescut intr-un cult religios de cand era mica. Supravietuitoare a unui macel in randul celor care locuiau izolati in padure, tanara este singura care stie ce s-a intamplat dar se teme se vorbeasca. Si va trebui sa o faca, pentru ca devine curand principala suspecta a crimelor, dar mai ales pentru a liderului cultului.

  • Jamestown (2017-)

Girls power! „Jamestown” este inca un exemplu de peoductie de epoca, in care feminitatea este exploatata cat mai frumos si bine. O drama britanica, produsa chiar de cei din spatele minunatului „Downton Abbey, serialul ne trimite in anul 1619.

La 12 ani de la descoperirea coloniilor Jamestown, vedem cum primele femei ajung aici pentru a se stabili alaturi de barbati ca sa formeze o comunitate in Lumea Noua. Trei femei din Anglia, spirite libere si independente ajung aici –  Alice, Verity si Jocelyn nu stiu ce le asteapta, dar stiu ca vor sa ramana impreuna si sa isi pastreze demnitatea intr-o lume a barbatilor.

Miniserii distopice sau drame asemanatoare cu Povestea Slujitoarei

  • Alias Grace (2018)

Probabil cea mai directa recomandare pentru fanii serialului „Povestea Slujitoarei” este adaptarea „Alias Grace” pentru ca ambele povesti au aceeasi autoare – Margaret Atwood.

In secolul al XIX lea in Canada, un psihiatru incearca sa faca lumina in cazul unei femei acuzate de o crima dubla. Tanara este inchisa de 15 ani si isi asteapta condamnarea, dar localnicii vor a doua parere privind sanatatea psihica a acesteia, motiv pentru care apeleaza la un tanar doctor, care devine fascinat de mintea acesteia. Ea ii rememoreaza evenimentele care au condus la crimele pentru care este acuzata.

Foarte bun, mai ales in redarea unor teme precum feminitatea, identitatea.

Povestea Slujitoarei

  • Trepalium (2016)

Citisem undeva ca serialul „Trepalium” face ca actiunea din „Jocurile Foamei” sa para un teren de joaca pentru copii. Si asa ar putea fi, daca ne gandim la subiectul bolnav.

Desi are doar sase episoade, Trepalium reuseste sa contureze infiorator de bine un viitor – situatia economica la nivel global este dezastruoasa. In Paris, doar 20% din populatie lucreaza – acestia, numiti Activi traiesc intr-un oras. La margine, in Zona, sunt cei Jobless, intr-o lume dominata de haos, saracie, foamete, moarte. Intre ei este un zid. O productie mai degraba fidela utopiei. La fel ca in 3% si aici se organizeaza un concurs, asa cunoscuta Loterie, pentru a avea sansa se munceasca.

  • SS-GB (2017)

Similar cu The Man in the High Castle, vedem cum ar fi aratat lumea daca nazistii nu ar fi fost invinsi. De data asta, ne mutam pe teritoriul britanic si ajungem in anul 1941. La noua luni de la ocuparea Regatului Unit de catre germanii care au invadat insula, rezistenta nu mai exista.

Puterile Axei l-au executat pe Winston Churchill dupa judecata la curtea martiala, iar regele Georg al VI lea este inchis in Turnul Londrei. In rolul principal este un detectiv britanic, care descopera in timpul unei anchete o retea de intrigi care duc catre armele atomice secrete, pe care organizatia germana vrea sa le obtina.

  • The Refugees (2014)

Sa incercam si o altfel de abordare, ca toti cei din Gilead, care nu sunt de acord cu regimul si fug in Canada. Cum ar arata o tara sufocata de imigranti? O peespectiva mai radicala, „The Refugees” vine cu o idee cel putin interesanta.

Omenirea se confrunta cu cel mai mare fenomen de exod din istorie: trei miliarde de oameni din viitor au venit in prezent pentru a se salva de un dezastru iminent, o mutatie care duce la decimarea omenirii. Fiecare refugiat trebuie sa respecte doua reguli: sa nu vorbeasca despre viitor si sa nu isi contacteze familiile.

  • Cold Lazarus (1996)

O miniserie BBC mai putin cunoscuta, din anii ’90. Cold Lazarus are evenimentele plasate in secolul XXIV, intr-un oras britanic distopic, nesigur, la putere in societate fiind oligrch care conduc corporatii periculoase.

Toate experientele sunt virtuale, nimic nu mai pare autentic si alte chestii au fost interzise sau inlocuite cu altele sintetice. O comunitate care s-a refugiat in subteran formeaza rezistenta, pentru a taia dependenta de tehnologie.

  • Amerika (1987)

Inca o miniserie, de data asta una care dateaza din 1987. Amerika ne prezinta o societate totalitara, una in care SUA  a fost sufocata de comunism. Supravietuitorii isi amintesc viata dinainte, libertatea si democratia.

La fel ca in Povestea slujitoarei, persoanele sunt trimise sa munceasca in tabere. In rolurile principale sunt trei barbati – un colaborator guvernamental, un politician recent eliberat dintr-un centru de reeducare si un administrator soviet.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail