Pentru ca stiti deja ca imi place sa inventez idei cinefile cu care sa leg anumite celebrari, de data asta va prezint un articol planuit si anuntat de mai bine de o luna.
Nu va speriati, nu-mi schimb domeniul de activitate al blogului (curand isi va muta resedinta la www.cineamator.ro), ci fac ceea ce imi place cel mai mult in acest coltisor cinefil: imbin pasiuni diferite, dar de fiecare data filmul iese castigator.
Am mai vorbit despre colaborarile dintre literatura si cinematografie in doua articole speciale: leapsa cinefila in care adunam scene in care se citeste in filme sau dictionarul de filme dedicat adaptarilor lui Jane Austen. De data asta am ales o alta tema care nu este singulara in peisajul cinematografic: scene in care cartile sunt arse in filme.
Solicitandu-mi memoria, am incercat sa adun cat mai multe astfel de momente pentru a face o selectie completa cu acest subiect, dar mi-e teama ca nu am acoperit totul. Initial am gandit sa sortez doar filmele unde arta este vazuta ca un microb ce trebuie eliminat, dar exceptand „V for Vendetta” (titlu inclus alaturi de altele ca un bonus), in cele mai multe cadre se ardeau cartile.
Am ajuns sa aleg mai putine filme decat imi doream, asa ca incurajez cu incredere si curiozitate sa primesc completari. Am fortat putin subiectul si am inclus, asa cum mentionam, si alte filme in care cultura este interzisa.
- The Book Thief (2013)
„- Rudy Steiner: You’re stealing books? Why?
– Liesel Meminger: When life robs you, sometimes you have to rob it back.”
O ceremonie de ardere a cartilor pentru a tine populatia sub controlul fritii si pentru a o controla, motivand ca o ajuta prin curatarea de „murdaria” intelectuala. In Germania nazista multe astfel de evenimente sunt mentionate in istorie, astfel ca actiunea filmului, plasata in acele vremuri, acorda o importanta majora acestui eveniment definitoriu pentru copila Liesel (Sophie Nélisse).
- Fahrenheit 451 (1966)
„Well, it’s a job just like any other. Good work with lots of variety. Monday, we burn Miller; Tuesday, Tolstoy; Wednesday, Walt Whitman; Friday, Faulkner; and Saturday and Sunday, Schopenhauer and Sartre.”
Sub acelasi principiu, intr-o societate totalitara, pentru a tine masa revoltata sub control, cartile sunt arse si consumatorului i se ofera doar produse aprobate de guvern, eliminand gandirea libera si independenta. Urmarind doar televiziunea se slabeste liberul albitru si gandirea este indoctrinata cu idei plasate exact cum si unde au nevoie cei de la putere. Un sleeper-hit memorabil, care avea sa inspire multe productii.
- Indiana Jones and the Last Crusade (1989)
„When one burns books, one will soon burn people.’ I hate these guy. „
Mi-a fost destul de greu sa imi aduc aminte carui film apartine una dintre primele scene (remarcate de mine) in care cartile sunt arse pe fundalul unei parade fastuoase cu trompete si urale de fericire. Cu apaluze si strigate de incurajare, un maldar de carti este ars ca sarbatorire a regimului nazist, dictat de aceleasi principii de indoctrinare. Personajul iconic portretizat de Harrison Ford asista la un astfel de ritual in incercarea de a recupera jurnalul tatalui sau.
- Pleasantville (1998)
„This is the only book I’ve ever read in my whole life, and you’re not going to put it on that fire!”
Doi adolescenti ai anilor ’90 se trezesc parte dintr-un sitcom al anilor ’50. Actiunile lor vor influenta evenimentele personajelor intalnite si vietile unei vieti comode si fictive. O scena implica si arderea cartilor, ca raspuns la ideea de a (re)consolida sistemul dupa care comunitatea se ghideaza. Si ca un fapt interesant aflat abia de curand, toate cartile care apar in film au fost la un moment dat interzise in lume…
- The Day After Tomorrow (2004)
„This Bible is the first book ever printed. It represents the dawn of the Age of Reason. As far as I’m concerned, the written word is mankind’s greatest achievement. You can laugh. But if Western civilization is finished, I’m gonna save at least one little piece of it.”
Dupa declansarea unei ere glaciare in lume, cativa supravietuitori se adapostesc intr-o biblioteca si spera sa ramana in viata. Pentru asta trebuie sa pastreze o temperatura constanta in camere. Aici cartile sunt arse doar ca ultima solutie pentru ca personajele sa aiba caldura.
- Footloose (1984)
„We have a right to determine what our children read. When you’ve burned all of these, what are you going to do then?”
Un film pentru adolescenti, ceva mai matur, unde se canta si se danseaza. Un orfan (Kevin Bacon) ajunge intr-un oras in care petrecerile sunt interzise, ca urmare a pierderii unor tineri ai comunitatii in urma unui accident. Cateva evenimente obliga parintii din comunitate sa arda anumite carti pe care le considera periculoase pentru copiii lor…
- Luther (2003)
„The books of Martin Luther had to be examminated and burned! Anyone who presummes to infringe our excommunication and anatlemma will stand under the wrath of Almighty God!”
Biopic despre viata lui Martin Luther (1483–1546), un preot german ce avea sa influenteze Reforma Protestanta din secolul al XVI lea. Din ce-mi aduc aminte, in fim, personajul lui Jonathan Firth (Girolamo Aleander) da ordin ca manuscrisele semnate de Luther (Joseph Fiennes) sa fie incendiate, ca o forma de contraatac dupa ce a sfidat crezurile bisericii catolice.
„I write of the great, eternal truths that bind together all mankind. The whole world over, we eat, we shit, we fuck, we kill and we die.”
Un scriitor care avea sa atraga mania regelui, va fi supus unui tratament meschin. Posedat de demonii care ii stapanesc suflul, Marchizul de Sade (Geoffrey Rush) ignora avertismentele si continua sa scrie pe orice, cu orice apuca, astfel ca toate volumele semnate de el sunt distruse. Inca din primele cadre vedem cum insusi regele arunca in flacari poemele tiparite ale marchizului.
- Equilibrium (2002)
Intr-un viitor fascist toate formele care pot trezi sentimente sunt interzise, motivandu-se ca emotiile umane au stat la baza crearii conflictelor din trecut. Exista un grup fundamentalist (Grammaton Cleric) care se ocupa sa caute, sa distruga si sa pedepseasca orice manifestare a unor simtaminte trezite fie de citirea unor carti, fie de admirarea unor picturi, interzise cu desavarsire.
” I don’t know why, but I thought that this would end it. But this book, does not burn.”
Un grup de tineri se retrage intr-o cabana in padure. Infruntand problemele de familie care au mocnit, cei cinci ignora ceea ce sugereaza niste practici oculte in beciul cabanei si atunci cand gasesc o carte cel putin sinistra, incep sa citeasca pasaje din ea. Iadul se dezlantuie si cred ca daca ard cartea vor putea scapa de blestemul in care sunt prinsi.
B O N U S:
„This is our history and it’s not to be stolen or destroyed.”
Nu este chiar un film despre distrugerea unor carti, dar arta (insemnand picturi, statui, manuscrise, sculpturi) este furata din mai multe colturi ale lumii si ascunsa de acolitii lui Hitler. O echipa numita „The Monuments Men” pleaca in cautarea artefactelor, chiar cu riscul vietii. Vom asista la cateva scene in care se ard tablouri rare si unice (mai jos o scena de culise).
- V for Vendetta (2005)
„I don’t have to be Muslim to find the images beautiful, poetry moving.”
Un alt film pe care il ador. Suntem martorii unui regim totalitar care s-a impus prin teroare si restrictii, dar pentru care ziua de 5 noiembrie va redefini ideea de revolutie. Sunt cel putin doua discutii in film prin care se numesc cateva ideologii ale sistemului de conducere, acestea denuntand faptul ca arta a fost interzisa si doar cateva piese unice si de valoare au putut fi salvate (mai jos, o captura de ecran pentru Coranul din secolul al XIV lea, asa cum apare in film).
- Agora (2009)
„Just take the important ones. The important ones!”
Faptul ca Rachel Weisz este actrita mea preferata, nu mai este un mister. Si „Agora” este unul dintre zecile de filme pe care eu le iubesc. In acest film urmarim cum biblioteca Serapeum din Alexandria este ocupata si distrusa de o armata de crestini care neaga orice idei lansate de Hypathia, totul pe baza unor tulburari sociale intre religie si stiinta.
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
CineAmator pe Facebook
Comentarii recente
- Georgeta la Piese ale romantismului uitate in filmele de epoca (prima parte): Epoca post-edwardiana
- MihaI la Seriale cu doctori: 15+ drame cu medici care iau pulsul tragediilor
- Evelina la Ecouri din trecut: 35 de Miniserii de Epoca
- Evelina la Ecouri din trecut: 30 de Seriale de Epoca
- Elena la Filme de epoca pentru craciun
6 Comments
Superbă idee! 😉
iti multumesc!!! completari? 🙂
De departe favoritele mele sunt The Book Thief si Fahrenheit 451. Si chiar daca Evil Dead are legatura cu articolul eu nu-l pot include pentru ca filmul a fost absolut oribil. In restul sunt vreo 2 filme de care nici nu am auzit, si vreo 3 pe care nu le-am vazut. Dar cum sunt in vacanta, probabil le voi bifa zilele astea, asa ca sunt venite ca si o recomandare pentru mine.
In legatura cu bonusurile: inspirate mentionarile pentru Vendetta si Agora. The Monuments Men inca nu l-am vazut asa ca nu ma pronunt.
Frumos articolul! Felicitari! 🙂
Iti multumesc frumos pentru comentariu si pentru felicitari! Ma bucur ca ti-a placut. Il aveam de anul trecut ca ciorna, dar nu prea aveam titluri si… am gasit pana la urma. Tot nu sunt multumita de numarul celor incluse, dar arata binisor pana la urma. Da, „Evil Dead” este inclus doar pentru ca se arde cartea. dar nu se compara cu celelalte filme la nivelul calitatii. Si l-am tinut minte ca este relativ recent. De care nu ai auzit?:) Ah, ce frumos suna vacanta!!! Da, nu eram sigura daca sa includ sau nu si titlurile de la bonus, dar am zis ca pana la urma si acolo este distrusa cultura. Si cele doua sunt doar cateva dintre preferatele mele. The Monuments Men… cred ca te poti lipsi de el 🙂
De Luther si Quills nu am auzit pana ieri 🙂 , iar Footloose nu l-am vazut. Dar dupa ce am vazut o super distributie la Quills, astept acum sa se descarce pentru a-l vedea ceva mai tarziu.
DAAAAAA! Musai de vazut „Quills”. Si daca nu o sa iti placa, nu mai vorbesti niciodata cu mine:))) Hai ca sunt radicala, dar mie mi-a placut teribil de mult. Sper sa fie si pe placut tau. Luther…. e discutabil. Nu e chiar cel mai bun al lui Joseph.