Biografic, Drama, Special

The Monuments Men (2014)

the-monuments-men-883644l“You can wipe out an entire generation, you can burn their homes to the ground and somehow they’ll still find their way back, but if you destroy their history, destroy their achievements, then it’s as if they never existed”

  • Regizor: George Clooney
  • Actori: George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett, John Goodman, Jean Dujardin, Bob Balaban, Dimitri Leonidas
  • Gen: Drama, Biografic, Actiune
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 118 minute

„The Monuments Men” face performanta de a eroiza o actiune de onoare de altfel, tranformand-o intr-o constructie vadit supusa motivelor patriotice, pana la a sublinia ca viata unui om este mai importanta decat o lucrare de arta. Ba chiar fortand cu canonizarea silnica a doi oameni de sacrificiu. Suparator este ca, inconstient realizezi maretia actelor derulate in anii ’40 de o mana de curajosi dispusi la orice pentru a recupera operele furate de nazisti, dar publicul nu cunoaste decat opt dintre acestia, fara a se face niciun fel de aluzie la micutii care au carat tot ce era de dus in spate.

George Clooney;Matt Damon;John Goodman;Bob Balaban

George Clooney facea o figura aspra si politico-idealista in lumea filmelor acum trei ani cu sfidatorul „The Ides of March”. Tot ceea ce a castigat atunci cu productia spinoasa care te arunca in mijlocul unui vertij periculos cu secrete de culise, se pierde acum cu dezamagirea de fata. Desigur, asta nu inseamna ca ii anulam meritele anterioare. Ci doar ii facem o mustrare pentru ratacirea de acum, sperand la revenire. Greutatea care afunda filmul este pusa pe seama punctelor moarte care nu se integreaza in peisajul bombardamentelor sau al jertfelor obligatorii, doar pentru a impresiona.

the-monuments-men-matt-damon-cate-blanchett

Un pluton neconventional lupta cu putinele mijloace avute la indemana in al Doilea Razboi Mondial pentru a recuperea artefacte, picturi, piese de arta si cultura, care au fost furate de nazisti. Frank Stokes (George Clooney) este cel care initiaza acest exercitiu si face recrutarile. Frank aduna o echipa de sapte persoane, James Granger (Matt Damon, poate singurul motivat de personaj) fiind mana dreapta a acestuia. Cateva informatii esentiale pot fi recuperate de la o angajata Claire Simone (Cate Blanchett, simpatica fredonand un accent frantuzesc) si James pleaca sa ii castige increderea. Fiecare dintre membri primeste o misiunie diferita, dar cu un scop comun: recuperarea a cat mai mult capodopere, chiar cu riscul de a-si pierde viata.

Bill Murray;Bob Balaban

Cu toate argumentele contra alipite peliculei, nu pot sa nu remarc scenografia cladita cu atentie, fidelizand mai mult ca sigur imagini de arhiva. „The Monuments Men” este, din pacate, o mostra fara valabilitate a unor momente istorice care nu isi primesc un statut drept pe ecran. Si asta este intr-o masura deloc neglijabila, datorata scenariului care nu s-a putut lipsi de mirosul acru de patriotism exagerat.

Rating autor:  nota 6

Vizionare trailer:

Filmul intra din 14 decembrie in cinema si este distribuit de Odeon Film

Multumiri gazdei Cinema City.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail