Noutati din lumea filmului

Opt dintre filmele de la Cannes aduse in Romania

22x30_Cannes2014_BDIndependenţa aduce în România opt dintre filmele de la Cannes 2014

Julianne Moore, John Cusack, Robert Pattinson, Annette Bening, Marion Cotillard, David Cronenberg, Jean-Luc Godard, Ken Loach, Fraţii Dardenne

Independenţa Film va distribui în România opt dintre peliculele selectate la cea de-a 67a ediție a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, 2014 (14 – 25 mai): cinci selectate în Competiția Oficială, unul care va rula înafara competiției, o peliculă din cadrul Un Certain Regard, precum și un lungmetraj din secţiunea Quinzaine des Réalisateurs (15 – 25 mai).

Iată mai jos cele şapte plus unu filme de la Cannes 2014, care vor putea fi văzute în curând şi pe marile ecrane româneşti.

Filmele Maps to the Stars, Deux jours, une nuit / Two Days, One Night şi Jimmy’s Hall vor avea premiera în România în toamna și iarna lui 2014.

 • Deux jours, une nuit / Two Days, One Night

Regia: Jean-Pierre şi Luc Dardenne.

„Deux jours, une nuit” / „Two Days, One Night” este o dramă care urmăreşte povestea Sandrei, o tânără care are la dispoziţie un singur weekend pentru a-şi convinge colegele să renunţe la bonusuri pentru ca ea să-şi păstreze locul de muncă. Jean-Pierre şi Luc Dardenne, cunoscuţi şi sub numele de “Fraţii Dardenne”, sunt veterani la Cannes. Ei au deja acasă două premii Palme d’Or, ceea ce nu e puţin lucru, unul pentru „Rosetta” (1999), cel de-al doilea pentru filmul „L’Enfant”. Jean-Pierre şi Luc Dardenne sunt consideraţi echivalentul francez pentru cuplul de regizori americani Joel şi Ethan Coen.

Deux jours, une nuit

 • Adieu au langage / Goodbye to Language

Este al 39-lea film al lui Jean-Luc Godard, după un scenariu scris tot de el. Filmul a fost filmat în 3D şi va fi distribuit în SUA de 20th Century Fox, iar în Europa de Wild Bunch.

Jean-Luc Godard este adesea identificat cu mişcarea La Nouvelle Vague din cinematografia franceză a anilor ‘60. Este considerat cel mai radical cineast al anilor ‘60-’70. În 2010, Godard a fost premiat onorific de către Academy Awards, cei care organizează Oscar-urile în SUA, dar regizorul francez nu  s-a prezentat la ceremonie. Filmele lui Jean-Luc Godard au inspirat regizori celebri, precum: Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Steven Soderbergh, Jim Jarmusch, Wong Kar-wai, Bernardo Bertolucci, Pier Paolo Pasolini sau Wim Wenders. Acesta din urmă participă şi el cu un film la Cannes 2014, The Salt Of The Earth, peliculă care va fi adusă în România tot de Independenţa Film.

Adieu-Au-Langage-Screens-3

 • The Search

Regia: Michael Hazanavicius

O femeie care lucrează pentru un ONG leagă o relaţie specială cu un tânăr din Cecenia, ţară devastată de război. Michael Hazanavicius este un regizor francez de origine lituaniană. Cel mai cunoscut film al său, „The Artist” (2011), a câştigat Oscar-ul pentru cel mai bun film şi Premiul pentru cel mai bun regizor. În afară de „The Artist”, singurele lungmetraje realizate de Hazanavicius au fost „OSS 117: Cairo”, „Nest of Spies” (2006) şi „OSS 117: Lost in Rio” (2009), două parodii la filmele cu spioni. În ambele rolul principal este jucat de Jean Dujardin.

În 2014, Hazanavicius revine cu „The Search”, un remake al unui film omonim din 1948. În distribuţie o regăsim pe Annette Bening.

the searh

 • Jimmy’s Hall

Regia: Ken Loach.

Activistul politic Jimmy Gralton este deportat din Irlanda în timpul războiului civil din 1930.

Ken Loach este autorul unei impresionante liste de filme care cuprinde: „Kes” (1969), „Sweet Sixteen” (2002), „Looking for Eric” (2009), „The Wind That Shakes the Barley” (2006), „Ae Fond Kiss’ (2004), My Name Is Joe (1998), Route Irish(2010), The Angels’ Share (2011, Selecţia oficială, Cannes, 2012). Ultimele două lungmetraje au fost distribuite în România de Independenţa Film.

jimmys-hall

 • Maps to the Stars

Regia: David Cronenberg. Cu: Julianne Moore, John Cusack, Robert Pattinson.

O incursiune în lumea complicată a Hollywood-ului şi a culturii occidentale, o lume populată de celebrităţile pline de orgolii, împreună cu oamenii lor de casă. Regizorul canadian David Cronenberg, poreclit “Baronul sângelui”, a devenit cunoscut în urma remake-ului „The Fly” (1986) şi apoi a lui „Videodrome” (2003). Alte titluri celebre ale lui Cronenberg sunt „A History of Violence” (2005), „Crash” (1996) şi „eXistenz” (1999), acestea din urmă fiind foarte bine primite la vremea respectivă la festivalurile de la Cannes şi Berlin. Maps to the Stars deja a primit din partea Motion Picture Association of America (MPAA, sistemul de calificative din SUA) rating-ul R-Restricted, persoanele sub 17 ani pot intra la film numai însoţite.

Julianne

 • Coming Home

Regia: Zhang Yimou.

Un chinez fuge în America pentru a scăpa de un mariaj forţat. Însă, la întoarcerea sa acasă, el este trimis într-un lagăr de muncă.

Zhang Yimou este regizorul primului film chinez nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Este vorba de „Ju Dou”, din 1990, apoi de „Raise the Red Lantern”, în 1992 şi „Hero” în 2002. Regizorul Zhang Yimou a mai regizat „House of Flying Daggers” (2004), „Curse of the Golden Flower” (2006). Cel mai recent film al său este „The Flowers of War” şi l-a avut în rolul principal pe Christian Bale. „Coming Home” (2014), filmul care participă anul acesta la Cannes îi are pe afiş pe actriţa Li Gong („2046”, „Raise the Red Lantern”, „Hannibal Rising”, „Miami Vice”, „Memoriile unei gheişe”) şi pe actorul Daoming Chen („Hero”, „Internal Affairs”).

coming_home-620x261

 • The Salt Of The Earth

Regia: Wim Wenders.

„The Salt Of The Earth” este cel mai recent film al regizorului german de Oscar, Wim Wenders („Pina”, „Faraway”, „So Close!”). Filmul este un documentar biografic, portretul lui Sebastião Salgado, cunoscutul fotograf brazilian, văzut prin ochii a două persoane: regizorul Juliano Ribeiro Salgado, fiul care încearcă să înţeleagă mai bine de ce tatăl său a stat mai mult plecat de-acasă, şi regizorul Wim Wenders, fotograf şi mare admirator al operelor lui Salgado Senior. „The Salt Of The Earth” este o coproducţie Franţa – Italia – Brazilia.

Wim_et_Sebastiao_12

 • Queen & Country

Regia: John Boorman.

Dramă autobiografică. Filmul își desfășoară acțiunea în anii ’50. Un tânăr englez din Londra se alătură armatei britanice pentru a lupta în Războiul din Coreea. „Queen & Country” este cel mai recent film al regizorului John Boorman („Excalibur”, „Deliverance”, „Hope and Glory”, „The Tailor of Panama”). Boorman are 3 premii la Cannes şi 4 nominalizări. A fost de 5 ori nominalizat la Oscar, de 2 ori la Globul de Aur, de 3 ori la BAFTA, de 2 ori la Berlin. Pentru acest lungmetraj, anul trecut, regizorul britanic a filmat timp de 6 săptămâni şi în România, la Castel Film.

Screen-Shot-2013-10-22-at-10.42.36

Independenta Film este casa de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca: Jeune & Jolie, La grande bellezza, Nymphomaniac, La Vie d’Adèle, The Hunt, Amour, Trainspotting, Amélie, Melancholia, Todo sobre mi madre, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

Vezi si...

2 Comments

 1. cameleonii at  -  Răspunde

  Destul de interesanta oferta celor de la Independenta Film. Piesa de rezistenta o constituie clar The Search cu Berenice Bejo, alaturi de Maps to the Stars. Foarte benefica initiativa lor, pt. ca vara, cand cinematografelor vor fi invadate de efecte speciale la propriu, vei putea gasi si alte alternative de film.

  • Angela at  -  Răspunde

   Da, si mie mi-a placut foarte mult. Si ma bucura pentru ca nu mai este nevoie sa astept vreun festival anume pentru ca vor ajunge direct la cinema. Eu astept cu interes „Maps to the Stars” si „The Search”. De fapt toate proiectele sunt bine pe hartie. Asteptam cu interes. Eu nu o sa neg si o sa recunosc ca imi plac si blockbusterele care imi fura ochii :)))

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.