Drama, Mister, SF

Cloud Atlas (2012)

“I believe there is a another world waiting for us, Sixsmith. A better world. And I’ll be waiting for you there. ”

• Regizor: Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski
• Actori: Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Doona Bae, Ben Whishaw, Keith David, James D’Arcy, Susan Sarandon
• Gen: Drama, Mister, SF
• Premii: o nominalizare
• Tara: Germania | SUA | Hong Kong | Singapore
• Durata: 176 minute
• Rating autor: nota 9.5

O fresca animata si profunda a oamenilor si a vietii lor intr-un interval ce poate fi definit intre „inainte” si „dupa”. Dar totusi ce s-a intamplat pe parcursul celor doua perioade si cum poate influenta asta viitorul altcuiva? „Cloud Atlas” este un produs SF cu puternice valente filosofice care alterneaza intre dramatic si romantic, dar nu uita sa se preocupe de buna dispozitie a spectatorului. Ce ne defineste individualitatea? Suntem oare direct raspunzatori de deciziile si alegerile noastre sau ele sunt cu mult dinainte decise, functie de ceea ce altii au hotarat pentru noi? Am invatat ca timpul are doar trei directii: trecut, prezent si viitor. Dar trecutul noastru este la fel de bine viitorul cuiva, prezentul va fi curand trecutul altcuiva si viitorul nostru va deveni trecut. Sigur, gaselnita inventata de om numita „timp” aduce dupa sine variabile. Proiectul ecranizarii unei carti ce parea imposibil de transpus pe ecrane place pentru aparenta lipsa de semnificatie, cat mai ales pentru traiectoria nefericita sau multumitoare pe care o cumpara si ulterior vinde. Filmul este rasplatit cu recunostina pentru efortul si atentia la detalii recunosute in cadrele productiei.

 In „Cloud Atlas”, mai multe personaje se iau de mana si au instincte primare sau evoluate. Ii cunoastem progresiv si transcedem odata cu ei la mai mult si mai mult. Fiecare individ alearga sau sta, dar invariabil relatiile sale nu se mai supun liberului arbitru. Pe parcursul a mai multor generatii, alergam  din anul 1849 si traversam un caleidoscop atemporal prin anii 1936, 1973, 2012, 2144 si ne finalizam calatoria in anul 2346. Vizitatorul spectator intra in cadrul filmului pe acordurile unei compozitii clasice si cunoaste mai intai intriga fiecarei povesti, pentru ca pe parcurs sa-i fie dezvaluite legaturile care leaga fiecare subiect. Firele narative debuteaza usor greoi, dar pe masura ca filmul avanseaza, intelegem ca alegoria este inteligent cusuta.  Fiecare nume, fiecare cod, fiecare gest elibereaza pilde care comploteaza intr-un tot unitar cu o rezolutie satisfacatoare.

Nu pot spune ca din intreaga distributie prefer prioritar pe cineva. Cu totii au etalat prin conjuratie artistica un regal de interpretari, devenind adevarati cameleoni ce concentreaza in zecile de minute rulate, trairi diferentiate. Machiajul este incredibil, mimica lor schimbandu-se de la scena la scena. Tom Hanks nu surprinde, doar cuprinde intr-o paleta linistita uneori, alteori necumpatata, tipare de caractere cu care danseaza in acelasi ritual: credibil. Cu siguranta ii va cuceri si pe cei mai sceptici care nu aveau incredere in el pana acum.

Am apreciat fidelitatea cu care s-au schitat dimensiunile fiecarei epoci trasate, regizorii preocupandu-se cu mult interes de vestimentatia si atitudinea personajelor. Orasul Neo Seoul este construit in culori vii si arhitectura futurista ce nu contrazic vreo viziune, aducand astfel o alta premisa de dezumanizare si lupta pentru a-ti striga durerea. Am o slabiciune pentru istoria lui Sonmi-451 si ma declar multumita de ideea care a stat in spatele acestei razvratiri si de ecourile povestii. Ultima etapa a filmului isi trimite interpretii intr-o comunitate sateasca unde oamenii traiesc in conditii rudimentare unde se impletesc credinta si frica. Rivalizeaza convingator cu debutul din secolul al XIX lea.

Mi-as fi dorit sa se insiste mai mult asupra insemnatatii simfoniei care da si titlul filmlui. „Cloud Atlas” se stabileste doar ca o capodopera muzicala care a strabatut timpul si leaga vietile indivizilor, dar inspiratia nu este descifrata atat cat mi-as fi dorit spre experimentarea mai multor note ale sextetului. Nu pot reprosa absolut nimic dialogurilor. Am intalnit replici care amintesc dileme ale celor mai mari ganditori, replici care inserate ca probleme si dorinte, primesc oranduiri multumitoare.

Saturatia fiecarei coregrafii din scenariu lasa totusi loc filmului sa ia pauze, pierzandu-si rareori din elan si consecventa, dar isi masoara temperat scaparile. Daca initial durata pare o indragamadire de minute fara sens, personal nu am simtit scurgerea celor aproape trei ceasuri. Mesajul „Cloud Atlas” ramane stabil si valabil: pentru fiecare dintre noi exista „acasa”.  Un film liric si intelept, apasator, care nu va cuceri prea multi partinitori in favoarea lui pentru ca putini cuceritori s-au inteles cu „Mr. Nobody” sau „The Fountain”. Indiferent de alte remarci, „Cloud Atlas” ramane unul dintre cele mai bune filme din acest spectru, cea mai frumoasa experianta a 2012, pana in prezent.

Cunoastem in fiecare zi sentimentul de apartenenta pentru locuri si lucruri banale…

Alte pareri: Adina: La buticul cu filme si carti, Razvan– Trailero.ro

Vizionare trailer:

Vezi si...

31 Comments

  1. Razvan at  -  Răspunde

    Cred ca nu au pus accent pe sextetul Cloud Atlas deoarece poate fi ascultat in intregime pe website-ul filmului, ca un joc virtual.

    • Angela at  -  Răspunde

      multumesc. am tot cautat varianta completa…. ma refeream mai mult la faptul ca nu s-a insistat pe mitologia si insemnatatea lui. parca as fi vrut mai multe detalii. dar este suficient si atat. am primit exact ce mi-am dorit.

  2. Razvan at  -  Răspunde

    Odata ce asculti toata piesa pe site, ai toata insemnatatea ei intr-o pictura. 😀

  3. Adina Chitu at  -  Răspunde

    Mie personajele lui Tom Hanks mi s-au parut cele mai complexe. El nu e nici villain pe de-antregul, dar este o oaie gri simpatica, mi s-a parut a fi cel mai umanizat de acolo

    • Angela at  -  Răspunde

      Adina, sunt de acord cu tine. Tom Hanks este pur si simplu genial in toate interpretarile. A avut norocul de a fi primit personaje atat de diferite, suficient sa ne atasam de el.

  4. Adina Chitu at  -  Răspunde

    auz, eu n-am inteles cum vine treaba asta: In „Cloud Atlas”, mai multe personaje se iau de mana si au instincte primare sau evoluate.

    • Angela at  -  Răspunde

      m-am referit la faptul ca actorii comploteaza pentru a face personaje cat mai diferite si convingatoare, evidentiandu-le atat in ipostaze primitive, cat si in primsa unui scenariu din viitor. le vedem atat la inceput cu temeri, spaime si naivi, dar si invatati, cu teme bine scrise.

  5. Roxana at  -  Răspunde

    Tocmai citeam pe facebook și recomandarea călduroasă pe care Laura Meleacă o făcea acestui film. Chiar azi o colegă a vorbit laudativ despre el și spunea că abia așteaptă să-l vadă (citise și ea recomandări și văzuse trailer-ul). Tu, acum, cu acest articol, ai reușit să întârești, cele auzite și citite de mine azi. Este, din câte înțeleg un film și pentru gând și suflet nu doar pentru ochi, care probabil va dăinui în amintire. Frumos articol, mereu foarte amănunțit prezentat și frumos scris. O să-ți scriu mai mult după ce văd filmul.

    • Angela at  -  Răspunde

      Roxana, sunt sigura ca o sa-ti placa. Atat cat am apucat sa te cunosc eu in mediul virtual, am inteles ca filmuil asta iti va fi pe plac. Iti multumesc frumos. Chiar te rog ca dupa ce-l urmaresti, sa revii cu o impresie. fie si negativa.

  6. Maria at  -  Răspunde

    hai ca m-ati facut curioasa, atat de multe recenzii pozitive, trebuie sa-l vad si eu

    • Angela at  -  Răspunde

      da! trebuie sa-l vezi 🙂 sunt absolut sigura ca-ti va placea. astept o cronicuta de la tine !

  7. Studentu’ Minune at  -  Răspunde

    Angela, nu ti-e teama ca o sa ai pe constiinta atatia oameni care o sa vada filmul asta din cauza ta? Pe bune, o sa piarda si timpul, o sa piarda si banii. Macar eu am pierdut doar timpul cu el…

    • Angela at  -  Răspunde

      Emil, toate cronicile mele sunt bazate pe subiectivism. Cred ca se simte asta in fiecare rand publicat. Sunt constienta ca atat timp cat mie imi place un film, asta nu inseamna ca trebuie sa fie pe placul tuturor. Sunt mai multe variabile implicate: inclinatia pentru un anumit gen de film, slabiciunea pentru un actor, subiectul filmului, modul in care este spusa povestea,regizorul, etc. Putin cam radicala concluzia ta. O confirmare venita din partea mai multor oameni, imi permite sa recomand filmul. Repet, filmul nu este facut sa placa oricui. Iti respect parerea, dar asta nu inseamna ca trebuie sa regret cele scrise. Filmuil mi-a placut ba chiar foarte mult si nu m-am sfiit sa arat asta in cronica. Recenzia nu este facuta doar pentru a convinge un anumit numar de oameni sa ajunga sa-l vada, ci este mai degraba o cronica a parerilor stranse de-a lungul vizionarii.

  8. Roberts at  -  Răspunde

    offffff, auzisem de acest film, stiu ca exista si cartea…iar dupa recenzia ta, discret laudativa, trebuie sa-l vad si eu. foarte frumos, m-ai convins !

    • Angela at  -  Răspunde

      multumesc frumos ! inca nu am citit cartea, dar va urma. am vrut sa vad filmul 🙂 iti multumesc pentru aprecieri. chiar nu am vrut sa-l ridic in slavi, dar mi-a placut teribil de mult. te astept cu impresii dupa!

  9. gold price at  -  Răspunde

    Unele dintre personaje (şi actorii care le interpretează) îndeplinesc roluri comune – Sturgess e protectorul, Hanks ghidul, Berry e căutătoarea, Hugo Weaving eternul oponent – aici având ocazia de a interpreta variante ale agentului Smith de diferite sexe, vorbind de fiecare dată printre dinţi. Avatarurile lor devin astfel purtătoare ale aceloraşi trăsături ale umanităţii peste secole şi rase, dând coeziune unui ansamblu aparent ne-eterogen. Poveştile sunt presărate – uneori legate între ele – cu monologate frânturi de filozofie/înţelepciune (livrate în special de martira coreeană Sonmi-451) care îngroaşă cam tare teza filmului, reprezentată oricum destul de bine prin machiaj şi folosirea aceloraşi actori, montaj (excelentă intercalarea episoadelor), detalii vizuale recurente (un tatuaj aici, un semn din naştere acolo). Nu-i un procedeu subtil, dar Wachowski nu sunt recunoscuţi pentru asta.

  10. corporation offshore at  -  Răspunde

    Cu siguranta, ma voi uita de cel putin inca doua ori pentru a nu pierde nici un detaliu, nici o filosofie, nici un simbol din Cloud Atlas. Pentru fiecare dintre noi, Cloud Atlas are o poveste care sa ne miste si in care sa ne regasim filosofia sau principiile de viata cu ajutorul carora ne traim vietile. Cand fiecare lucru are sens, vietile noastre capata o insemnatate si mai mare, asa ca in Cloud Atlas libertatea suntem noi, cei care luptam pentru ceea ce credem. Pelicula imbina perfect elemente filosofice cu cele mistice dar si politice, ca la final sa ne ofere de fapt, o lectie despre natura umana.

  11. gold price at  -  Răspunde

    sunt curios cum au legat totul intr-un singur film, arata impresionant din trailer.

  12. Cosmin at  -  Răspunde

    Cloud Atlas este cu siguranta un film care merita vazut.Nu regret niciun minut din cele aproape 180,pe care le-am petrecut vazand acest film. In topul meu al celor mai bune filme ale anului 2012 detine un loc fruntas,este cu siguranta o experienta cinematografica si un film ce se apropie de perfectiune.
    Mi s-a parut ca se aseamana oarecum cu The Hours,The fountain,Crash sau Babel(prin inlantuirea mai multor povesti),insa complexitatea il diferentiaza de restul filmelor,fiind net superior acestora.Fara a exagera,consider ca pornind de la distributie pana la scenariul filmului totul este la superlativ.

    • Angela at  -  Răspunde

      „Cloud Atlas” chiar este o experienta incredibila. Sunt voci si nemultumite, dar filmul trebuie vazut si filtrat individual. Ofera multe surprize, placute de cele mai multe ori. Ma bucur ca faci parte din categoria celor multumiti si entuziasmati de reusita regizorilor. Si eu l-am comparat cu „The Fountain” sau cu „Mr. Nobody” la nivelul complexitatii povestii. Un film fantastic, oricum ar fi privit:)

      • Cosmin at  -  Răspunde

        Ce mai faci Angela?Ma bucur ca suntem de aceeasi parere,intotdeauna imi raspunzi comentarilor,lucru care ma bucura enorm,sunt onorat ca comentariile mele sunt citite si adeseori impartasite!
        Oricum,iti doresc un an cat mai bun si la cat mai multe articole!

        • Angela at  -  Răspunde

          Cosmin, multumec pentru intrebare:) Sunt bine, atat cat se poate. Luna ianuarie va fi una a schimbarilor, pozitive sper. Sigur ca raspund comentariilor. Ma scuz doar pentru faptul ca uneori intarzii cu raspunsul. Nu trebuie sa te simti onorat, nu sunt vreun blogger nemaipomenit, dar ma bucura faptul ca-ti place ce fac si pentru suportul constant! Si eu iti doresc un 2013 fantastic, plin de impliniri! O sa incerc sa recuperez si cu articolele speciale, mult asteptate de tine 🙂 La multi ani!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail