CineCronici, Mister

Escape Room (2019) [REVIEW]

„Do you wanna play a puzzle game?

  • Regizor: Adam Robitel
  • Actori: Logan Miller, Deborah Ann Woll, Taylor Russell, Tyler Labine, Jay Ellis, Nik Dodani
  • Gen: Mister, Thriller
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 99 minute

Escape Room este un thriller psihologic care fura cateva dintre cele mai cool idei pe care se construiau „Cube” sau „The Saw”. Desi unele teme sunt mai exploatate decat altele, te prinde destul de usor in joaca de-a participa la provocari si la a ghici cateva dintre enigmele construite in jurul lui. Filmul este regizat de Adam Robitel – cunoscut mai ales pentru implicari in proiecte horror ca „The Taking of Deborah Logan” (2014), „Insidious: The Last Key” (2018) sau „Paranormal Activity: The Ghost Dimension” (2015). Poate ca nu cele mai eficiente productii din genul groaza, dar cu siguranta unele bifate de pasionati.

Cu „Escape Room” se incearca o resuscitare a unui plot care prindea tare bine in urma cu cativa ani – adu intr-o camera cativa straini si lasa-i sa vezi ce se intampla. Doar ca aici jocurile sunt facute si cineva coordoneaza totul din umbra. Si provocarile sunt modernizate, mai ales in contextul in care ideea de Escape Room, de a evada dintr-o camera, a devenit un trend foarte popular in randul tinerilor. De altfel pe asta se si baeaza filmul, pe navigarea personajelor prin mai multe incaperi de tip escape room. Cu diferenta ca aici sarcinile sunt mortale. Destul de smart gandite, parca totusi nu s-a valorificat intregul potential.

Oricum, am incredere ca se va alatura altor sleeper-hit-uri si ca ii vor urma continuari, asa cum s-a intamplat cu seriile din anii ’90 care s-au bucurat mai mult de aprecierea publicului, decat a criticii (vezi „Final Destination”) . De altfel, pare ca filmul deja se bucura de succes, pentru ca la incasari sta destul de bine, ceea ce nu m-ar mira sa se traduca print sequel, mai ales prin perspectiva unui final care mai adauga cateva intrebari in ecuatie.

Unul dintre cele mai bune atu-uri ale filmului „Escape Room”este atmosfera, una construita destul de bine cu putine elemente. Ma refer aici la cum s-au pus in scena cateva dintre cele mai neobisnuite secvente incat sa aiba legatura cu fiecare personaj.

Devine evident inca de la inceput ca fiecare protagonist are legatura cu tot ce se intampla, dar pe masura ce avansezi prin labirint, devii tot mai curios sa afli ce anume i-a adus impreuna pe toti aici si aucm. Iar asta devine cu atat mai incitant cand observi ca fiecare camera corespunde cuiva, despre care mai afli cate ceva din flashback-uri. Mai apoi, distributia este una fantastica, fiecare actor facand o treaba extraordinara, fara ca vreo clipa ceva sa para fortat sau artificial asa cum se intampla uneori cu o distributie exclusiv tanara. Fanii serialelor Marvel o vor recunoaste pe Deborah Ann Woll, interpreta lui Karen Page din „Daredevil” sau „The Punisher”. Totusi, pentru mine, cea mai promitatoare aparitie a fost Logan Miler, cel care a facut si cel mai greu de descifrat personaj. Il stiti, poate, din cateva young adult ca „Love, Simon” sau „Before I Fall”.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.