Aventura, Familie, Special

Christopher Robin (2018) [CRONICA]

Christopher Robin si Winnie de Plus (2018)„ Doing nothing often leads to the very best kind of something.

  • Regizor: Marc Forster
  • Actori: Ewan McGregor, Hayley Atwell, Bronte Carmichael, Mark Gatiss, Jim Cummings, Brad Garrett, Nick Mohammed, Toby Jones
  • Gen: Aventuri, Familie
  • Premii: niciun premiu, o nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 104 minute

Dupa multele povesti cu basme – „Cinderella”, „Beauty and the Beast”, „The Jungle Book”, „Alice in Wonderlad”, „Maleficent” – Disney isi intoarce atentia catre o ecranizare mai joviala si dedica un live-action aventurilor lui Christopher Robin, baietelul care si-a inspirat tatal sa schiteze aventuri si povesti cu animalele sale de plus in „Winnie de Plus” (Winnie the Pooh).

Filmul este unul puternic emotionant care pare o prelungire a biopicului din 2017, „Goodbye Christopher Robin” (cu diverse easter-eggs) cu Domhnall Gleeson, Margot Robbie si Kelly Macdonald. Fara legatura directa,  o drama biografica in care se relateaza culisele scrierii acelor povesti pentru copii si contextul in planul istoric. Ba chiar iti va fi mai usor sa intelegi maturizarea prematura a personajului interpretat de Ewan McGregor (Christopher Robin), daca bifezi si abordarea de anul trecut cand vezi intocmai copilaria baietelului care isi punea imaginatia la joaca cu fiecare ocazie.

Aventurarea regizorului Marc Foster (inca ii multumesc pentru biografia lui JM Barrie, cand descopeream Taramul de Nicaieri in „Finding Neverland„) in Padurea de 1000 de Acri este una sensibila, mai mult (nu doar) dedicata publicului adult care va interpreta si intelege altfel discutiile. Poate inca o lectie despre de cat de multe ne privam cand lasam imaginatia copilariei in urma („take her to the moon for me” – remember „Inside Out„?).

Despre asta este, pana la urma, vorba in „Christopher Robin” – il intalnim pe protagonistul cu acelasi nume, in postura de tata si barbat de familie impovarat cu griji si sarcini la munca, un individ care a uitat cum sa zambeasca (asa cum remarca si sotia, interpretata de Hayley Atwell). Un adult care a ingropat pofta de viata si energia din copilarie.

Aproape ca un strigat mut de ajutor, observam cum faptul ca el rataceste coincide cu faptul ca personajele cu care purta discutii in copilarie au fugit din barlogul lor si sunt unul in cautarea celuilalt. Din nou, vorbim despre analogii simpatice, cu ceva trimiteri la analiza vietii – suna cliseistic, dar le-a iesit de minune figura asta cu diverse dialoguri. Plus ca si vocile sunt alese superb, cat sa se potriveasca cu tipologia animalelor. Una grava pentru prapastiosul si morocanosul Eeyore (Brad Garett), una ragusita pentru Winnie cu atitudinea mereu joviala (multumiri aceluiasi Jim Cummings).

A fost tare placut sa il revad pe actorul scotian, din nou, pierdut pe peronul unei gari, acompaniat de figuri animate si visand cu ochii deschisi asa cum a facut in elegantul „Miss Potter”. Se insista foarte frumos pe relatia tata-fiica si pe ideea de presiune sociala.

Cu naivitate si inocenta, Winnie de Plus spune cu mai multe ocazii ca „People says nothing is impossible. But I do nothing everyday”, doar ca frumusetea acestor vorbe nu pot fi negate, mai ales ca acest personaj animat apare in viata unui adult incarcat cu griji. Si singurul lui scop – de parca ar fi fost chemat – este sa il faca pe acesta sa vada lumea altfel.

Fara pretentii absurde, „Christopher Robin si Winnie de Plus” este un film de familie, o combinatie echilibrata intre fantasy, aventuri si drama –  ar putea fi tratamentul ideal pentru stresul cu ridurile („I don’t see any craks… a few wrinkles, maybe”), cu facturile, cu planificarile, cu orice presupune griji.

O experienta melancolica, putin ciudata, dar niciodata plictisitoare, usor sentimentala, sensibila. Una care arata grozav, efectele speciale fiind lucrate cu migala pentru un plus de realism – plus munca depusa in spatele antropomorfizarii este una geniala cu rezultate pe masura. In ciuda unei intrigi intalnite si cu alte ocazii, filmul asta te face sa razi la cele mai caraghioase scene, sa iti reamintesti cum te refugiai in copilarie in cele mai prostesti explicatii. Oh, nostalgia, bat-o vina! Ce film frumos de fermecator si simplu, atat de eficient cu atat de putin – o invitatie sa te bucuri de prezent.

„What should happen if you forget about me?”

Filmul Christopher Robin este distribuit din 3 august in cinematografe

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail