Animatie, Comedie, Drama, Special

[REVIEW] „Inside Out/ Intors pe dos” (2015)

Afis_Intors pe dos„ – Sadness: Wait, Joy, you could get lost in there.
– Joy: Think positive!
– Sadness: Okay… I’m positive that you’ll get lost in there! That’s long term memory, an endless ward of corridors and shelves. I read about it in the manuals.”

  • Regizori: Pete Docter, Ronaldo Del Carmen
  • Actori (voci): Amy Poehler, Bill Hader, Lewis Black, Richard Kind, Mindy Kaling, Diane Lane, Kyle MacLachlan, Phyllis Smith
  • Gen: Comedie, Drama, Animatie
  • Premii: un premiu, nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 94 minute

„Up”, „Monsters Inc.” si „Finding Nemo” sunt alte trei productii animate care au smuls ropote de aplauze, lacrimi si rasete zgomotoase, de la micuti si adulti deopotriva. Responsabilii de aceste jocuri orchestreaza de data asta, poate cea mai fascinanta creatie despre mintea umana si despre emotiile care definesc individul, cu bune, rele, fericiri si tristete. Comedia fantasica „Inside Out” a avut premiera la festivalul de la Cannes si a fost rasplatita cu ecouri de laude, critica apreciind conceptul unic, originalitatea si fantezia pe baza careia se sprijina intregul scenariu.

Imaginatia colorata era vazuta ca o joaca si un mijloc de evadare in filme ca „Amelie, „Big Fish”, „The Life Aquatic with Steve Zissou”. Insa accesul la mintea individului s-a facut mai rar in „Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, „The Fall”, „”The Science of Sleep” sau „Imaginarium of Doctor Parnasus”. Toate au in comun o viziune trasnita despre ceea ce cunoastem mai putin, dar care fascineaza direct proportional cu cat de putin stim: imaginatia.

Cresterea si maturizarea sunt doua etape conexe. Insa ce faci cand lucrurile nu depinde de tine? Un proces anevoios sau brusc de cele mai multe, trecerea de la copilarie la raspunderi poate fi uneori placuta. Pentru Riley, o copila care se vede nevoita sa-si abandoneze sitlul de viata si prietenii, pentru a se muta intr-un alt oras, asta este o tragedie. Si in mintea ei, Joy/ Fericirea (Amy Poehler), Fear/Frica (Bill Hader), Anger/ Furia (Lewis Black), Disgust/ Dezgustul (Mindy Kaling) si Sadness/ Tristetea (Phyllis Smith), se pierd in labirintul de emotii. Desi Joy este cea mai importana stare a copilei, evenimentele din viata ei le inlatura pe Joy si Sadness de la Sediul Central al Gandurilor si drumul inapoi este plin de obstacole. Si cu ocazia asta cunoasteam un personaj de-a dreptul fermecator: Bing-Bong, prietenul imginar al lui Riley, cu un rol fermecator.

Indraznesc sa spun despre „Inside Out” ca este o capodopera. Nu doar la nivel vizual si grafic, cat mai ales din punct de vedere al intrigii si al perspectivelor inchipuite. Si ca tot amintesc datele tehnice, totul este foarte colorat si incredibil de echilibrat. Formele nu sunt deloc neglijate si nu reusesc sa gasesc niciun cusur productiei. Poate ca nici nu vreau. O animatie completa, complexa, cu un umor destept de natarai, perspective uimitoare despre viata, ganduri si relatii interumane.

Desenul „Inside Out” captiveaza copilul si adultul deopotriva, fiecare gluma sau replica, gasindu-si interpretarea proprie, trecuta prin prisma privitorului. Vocile care personifica personajelor sunt perfect distribuite, iar pentru mine ramane preferata doamna Phyllis Smith. La final aplauzi un produs coplesitor, un proiect care a indraznit sa fie preocupat de conflicte si emotii pozitive, in acelasi timp, fara sa tradeze niciuna dintre acestea. Cu multa magie si inteligenta, pentru o experienta sofistica si eleganta, definitivarea animatiei se face prin provocarea si implicarea audientei. Si alegerile pot fi liber arbitru.

Filmul intra in cinematografe din 19 iunie si este distribuit de CineForum.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail