Special, Topuri

Filme cu Peter Pan

Repere in cinematografie si literatura: Peter Pan

Din 9 octombrie suntem invitati din nou in Taramul de Nicaieri! Musafiri tacuti intr-o lume magica, vom fi martorii inceputurilor unor aventuri care au inspirat generatii de copii si adulti pentru a privi maturizarea cu scepticism, pentru ca pana la urma nimeni nu vrea sa creasca si sa infrunte problemele. Sau ar putea sa creasca si sa ramana mereu in suflet un naiv visator, pentru ca, asa cum ne invata J.M. Barrie „all the world is made of faith, and trust, and pixie dust.” Pentru a marca lansarea in cinematografe a noului film in care ii vom intalni pe Hook (selectii de portret pe Edge and Back), Tiger Lily, Blackbeard, Wendy Darling, va prezint mai jos o scurta istorie cronologica a celor mai marcante figuri de pe ecrane ale lui Peter Pan in filme (selectia celor mai bune, fara o aranjare in ordinea calitatii).

» “Dreams do come true, if only we wish hard enough. You can have anything in life if you will sacrifice everything else for it.”  «

» “When the first baby laughed for the first time, its laugh broke into a thousand pieces, and they all went skipping about, and that was the beginning of fairies.” «

» “Stars are beautiful, but they may not take part in anything, they must just look on forever.” «

  • Pan (2015) – trailer aici

O distributie care ii include pe Hugh Jackman, Garrett Hedlund, Rooney Mara, Amanda Seyfried, Cara Delevingne si Levi Miller. Se reia povestea originala a lui Peter, urmarindu-l de data asta intr-o biografie care ne relateaza perioada dinaintea devenirii Pan. Regizat de Jon Wright („Locke”, „Anna Karenina”, „Hanna”, „Atonement”, „Pride and Prejudice”) vedem cum un orfan este rapit de pirati si adus in NeverLand, doar pentru a afla ca ar putea fi cel asteptat pentru indeplinirea unei profetii. Tanarul va deveni un erou cunoscut pentru totdeauna ca baiatul care refuza sa creasca.

pan-2015-levi-miller1

  • Once Upon a Time (2012) – scena aici

Una dintre figurile fantastice care au surprins un altfel de Pan: plin de ura, manipulator, lacom si machiavelic („careful, he may look like a boy, but he’s a bloody demon”). In serialul in care toate personajele de basm ajung in lumea noastra si le aflam povestile, in sezonul 3 il cunoastem pe Robbie Kay, actorul care a reusit sa faca dintr-un mit o legenda cu accente de groaza. Peter Pan de aici este viclean si are o istorie nu doar cu Hook, ci mai ales cu Rumpelstiltskin.

  • Neverland (2011) – trailer aici

Prequel pentru povestea cunoscuta, in miniseria de doua parti marca SyFy, il cunoastem pe Peter, crescut pe strazile Londrei alaturi de prietenii sai. Mentorul lor Jimmy Hook, care i-a invatat sa fie experti in furtul de buzunare, ii indeamna sa fure o comoara magica care ar putea sa ii transporte intr-o lume magica unde exista sirene, pirati, jungla, indieni si secretul tineretii vesnice. Doar ca secretul este pazit de cei care vor sa profite de frumusetea copacului care ascunde minuni. Rhys Ifans, Anna Friel, Charles Dance, Charlie Rowe, Bob Hoskins si Keira Knightley apar in rolurile principale.

  • Finding Neverland (2004) – trailer aici

Biografia parintelui lui Peter Pan intr-o interpretare de care mi-e dor, de la Johnny Depp. Magicianul care a dat viata copilului care refuza sa creasca gaseste inspiratia dupa ce se imprieteneste cu familia unei vaduve (Kate Winslet). Aceasta creste singura cinci copii, iar cel mai mic dintre acestia, Peter, devina sursa de creatie pentru cel care avea sa fascineze si un secol mai tarziu.

  • Peter Pan (2003) – trailer aici

Putintel si romantic; pana la urma si dragostea a doi copii poate capata prin inocenta ei, conototiile unei idile magice si frumoase, desi scurta. Cu filmul fantastic “Peter Pan” din 2003, momentan adaptarea mea preferata, suntem purtati prin locuri de vis, inconjurati cu multa culoare, vraja si istorie. In Londra de acum doua secole, micuta Wendy Darling nareaza cu o inflacarare extraordinara povesti nemuritoare fratilor sai. Un spectator neinvitat asista seara de seara la intamplarile imaginate despre capitanul Hook. Pe neasteptate fratii Darling sunt invitati de Peter Pan intr-o aventura in Taramul de Nicaieri.

maxresdefault

  • Hook (1991) – trailer aici

Robin Williams si Dustin Hoffman au facut echipa in filmul live-action imaginat si coordonat de Steven Spielberg, cand il vedeam pe Peter Pan ajuns adult si santajat sa revina in Neverland, de capitanul Hook, care ii rapeste copiii. Functionand ca sequel, cunoastem un Peter care si-a uitat copilaria si traieste intr-o lume a corporatiilor, casatorit si cu familie. Provocat de vechiul sau dusman, revine in locul pe care l-a abandonat in urma cu ani de zile, reintalnindu-se cu Baietii Pierduti.

Hook-1991

  • Peter Pan (1976)

Versiune musical intr-o adaptare premiata cu Emmy. Mia Farrow a fost Peter Pan si Danny Kaye Capitanul Hook, iar  John Gielgud narator. Julie Andrews canta „Once Upon a Bedtime”, la care s-au adaugat alte 14 piese uitate sau noi, fata de versiunea NBC anterioara.  Desi decorurile au fost de teatru, pelicula a fost turnata utilizand tehnici cinematografice si s-au folosit inclusiv efecte speciale.

  • Peter Pan (1953)

Actorul Bobby Driscoll in varsta de 15 ani la vremea respectiva, a fost vocea personajului principal in animatia cu acelasi nume – Peter Pan. Produs de Walt Disney i-au urmat  un sequel in 2002 („Return to Never Land”), un spin-off dedicat personajului Clopotica (filmele Tinker Bell, incepand din 2008) si un altul ca serie de televiziune („Jake and the Never Land Pirates”, din 2010)

1953.2

  • Peter Pan (1924)

Film mut regizat de Herbert Brenon cu Betty Bronson (ales personal de J.M. Barrie) ca Peter Pan si Mary Brian ca Wendy Darling. Era inovator pentru perioada respectiva pentru ca o arata pe Tinker Bell in scene cand zbura.

*** Alte interpretari: De-as fi Peter Pan (1991, Romania), Never Never Land (1980), Peter Pan (1988), Peter Pan (1960, Broadway).

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail