Drama, Istoric, Recomandari

Anonymous (2011)

How could you possibly love the moon when you have first seen the sun?”

  •   Regizor: Roland Emmerich
  •   Actori: Rhys Ifans, Vanessa Redgrave, David Thewlis, Rafe Spall
  •  Gen: Drama, Istoric
  •  Premii: 2 nominalizari Satellite Awards
  •  Tara: Marea Britanie/ Germania
  •  Durata: 130 minute

Cu un regizor experimentat in filmele apocaliptice (vezi 2012, Independence Day, The Day after Tomorrow), te-ai fi asteptat ca productia politica „Anonymous”  sa nu aiba caracterul istoric scontat si sa fii martorul unei experiente deloc favorabile criticii sau publicului pretentios. Se pare ca iscusinta regizorala a lui Roland Emmerich a fost condimentata cu atributele unui scenariu inteligent, pus in scena de un cast convingator si bine distribuit. Filmele istorice au avut intotdeauna ceva aparte, cu atat mai bine cand propunerea peliculei vine cu ceva controversat care sa rastoarne teorii. Desi se prezinta ca un thriller politic, „Anonymous” isi revendica si partea dramatica, ca urmare a expunerii unei parti incestoase si a legaturilor  paternale, dar si pentru povestea (s)pusa  sub aspectul tradarii si a unei sete nejustificate pentru putere.Cu totii stim cine e Willian Shakespeare. Dar oare stim cine a fost el cu adevarat? Productia „Anonymous” (titlu emblema) isi invoca aflarea unui raspuns privind adevarata persoana care sta in spatele scrierilor ce poarta semnatura autorului anglican numit William Shakespeare.

Debutul filmului nu-mi pare a fi cel mai inspirat. Trecand peste primele cinci minute, premergatoare expozitiei, asteptam rabdatori sa fim aruncati fara menajamente in perioada timpurie a sfarsitului de secol XVI.In Anglia elisabetana, relatiile extraconjugale si imorale de la Curtea Regala, erau expuse mascat pe scenele teatrelor londoneze. Singurul impuls de a se rascula, al unei comunitati indoctrinate  era urmarirea scenetelor deloc moderate. Suspiciunile ca dramaturgul compozitor nu ar fi fost un simplu om din popor, sunt alimentate de cunoasterea unor secrete care tronau de mult pe scena nobiliara. Astfel, scrierile ii sunt acreditate unui inteligent  aristocrat, Edward de Vere al XVII-lea (Rhys Ifans) un duce de Oxford care prefera sa isi pastreze anonimatul. Lucrurile nu sunt atat de simple pe cat par, pentru ca pana la a concluziona pripit, vom face treceri in diferite perioade ale epocii si va trebui sa dezlegam un intreg amalgam de intrigi si secrete. Trecerile intre ani sunt facut brusc si te debusoleaza la un moment dat, insa tocmai faptul ca te dezorienteaza, trezeste interes si curiozitate.


Vanessa Redgrave intra in rolul reginei Elisabet I, unul dintre personajele adesea infatisate in diverse pelicule. De data asta propunerea este una ceva mai matura si indreptatita pentru a primi laurii unei interpretari decente, nu neapart exceptionale. In mod deosebit mi-a palcut  interpretul protagonistul Ben Jonson, intruchipat cu entuziasm de un Sebastian Armesto de-a dreptul minunat, natural si cu o inflacarea molipsitoare. Recunosc ca filmul nu m-a cucerit cu primele cadre, insa se pare ca alegerea de a fi parcurs intreaga cronica narata, a fost una buna.Vi se vor oferi ocazii dintre cele mai diverse. De a va amuza moderat pentru unele secvente, de a contempla sau compatimi anumite personaje, de a va dori sa tipati din cauza frustarii. Mi-a placut indeosebi ultimul dialog intre  Edward de Vere si Ben Jonson, nu neaparat pentru replicile traduse cat pentru faptul ca distingem intr-un final, legatura creata intre ei, un liant aparent absent care i-a unit si impovarat reciproc. De urmarit de audienta ce apreciaza filmele de epoca, de recomandat celorlati.

Rating autor: nota 8

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.