Drama, Recomandari, Romantic

One Day (2011)

Whatever happens tomorrow, we had today. I’ll always remember it”

  • Anul aparitiei: 2011
  • Regizor: Lone Scherfig
  • Actori: Anne Hathaway, Patricia Clarkson, Jim Sturgess
  • Gen: Drama, Romantic
  • Premii: nicio nominalizare
  • Tara: SUA/ Marea Britanie
  • Durata: 108 minute

Ce ar putea sa te mai surprinda in universul dramelor romantice, dupa ce ai savurat filme ca “Sweet November”, “A walk to remember” sau “Love Story” ? Ai putea spune ca nimic si eu nu sunt in masura sa te contrazic, asta pentru ca filmele recente nu mai vin cu nimic care sa le evidentieze povestea. “One Day” nu te surprinde, insa are un siretlic care te prinde in poveste si te convinge sa urmaresti filmul pana la finele acestuia. Probabil o sa fii dezamagit de turnura evenimentelor, insa regretul de a fi dedicat timp productiei nu va fi sesizat. Filmarile au avut loc in locatii ca  Londra, Edinburgh, Paris şi în Dinard, astfel ca partea ceva mai siropoasa este asigurata din start de fundal.

Deseori carti de succes sunt “imprumutate” de industria filmului in ideea de a fi adaptate pentru marele ecran. Nu se reuseste tot timpul transpunerea lor intr-un mod cat mai fidel scrierilor, astfel ca sentimentele emanate de continutul romanelor nu sunt sinonime cu cele identificate pe parcursul vizionarii filmului. Povestea cu “One Day”, este identica cu ceea ce am enuntat mai devreme. Desi autorul romanului, David Nicholls s-a ocupat de scenariu, aceasta nu a reusit sa suplineasca momentele fade ale filmului. Contrastand, pelicula este una buna, nu foarte siropoasa, dar romantica si dramatica, in aceeasi masura.

 Lone Scherfig, regizoarea apreciatului „An Education” (nominalizat la premiile Oscar) revine cu o poveste incadrata in acelasi registru, insa mult mai serios spusa. Subiectul surprinde viata a doua persoane, pe parcursul a douazeci de ani, evenimentele referindu-se strict la ziua de 15 iulie, anual. Emma (Anne Hathaway) si Dexter (Jim Strugess), sunt doi tineri care se cunosc in 15 iulie 1988, in ziua absolvirii facultatii. Desi sunt caractere diferite si fac parte din clase sociale distincte, cei doi vor lega o prietenie stransa, ce parea imposibila. Vedem an de an, evolutia relatiei lor, schimbarile care intervin in viatile lor, vom rade si vom plange (mai mult a doua parte), alaturi de ei. De cele mai multe ori, prietenia este confundata cu iubirea, insa lucrurile nu sunt atat de simple precum par, desi persoanele implicate recunosc detasat implicarea.

Filmul este „dulce- acrisor”, asa cum declara insuri David Nicholls. Coloana sonora din debutul filmului este foarte frumoasa, avand notele nostalgice ale filmelor clasice de alta data. Unde mai pui vremea mohorata, ploioasa? Hathaway a fost splendida, ca intotdeauna de altfel. Distribuirea sa in filmele dramatice este una dintre cele mai inspirate, rolurile potrivindu-i-se manusa. Cel mai sincer cuvant care ar descrie filmul este “tristete”. Nu neaparat pentru scenele ceva mai sensibile sau pentru ca punctul culminant este brusc si dramatic, cat pentru faptul ca personajele au o goliciune sufleteasca omniprezenta, pe intreaga durata filmului. Indeosebi mi-a placut interpretarea alunecoasa a unui Jim Sturgess total neconventionala, fara rezerve si sincera.

Daca aveti o slabiciune pentru filmele de dragoste “One day” va fi unul care va va atinge si va ramane unul dintre preferatele voastre. Daca insa nu va impacati tocmai bine cu dramele romantice, poate ca este mai bine sa lansati o noua cautare in vederea identificarii unei alte productii mai tentante. Per total filmul este bun si ar fi putut fi unul si mai bun daca s-ar fi renuntat la sterotipurile emblema ale genului.

Rating autor: nota 8

Vizionare trailer:

 

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail