Actiune, CineCronici, Crima

Brick Mansions (2013)

brick-mansions_poster „There’s a situation that demands the best of the best. We know where, Brick Mansions, and we know who.”

  • Regizor:   Camille Delamarre
  • Actori: Paul WalkerDavid BelleRZA, Catalina Denis
  • Gen: Actiune, Crima
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 90 minute

„Brick Mansions” atrage inca de la inceput atentia cu un intro alert si dinamic ce apeleaza la flash-uri introductive pentru a te plimba prin ghetourile tip inchisoare ale unui Detroit aflat la prapastie (nu la fel de artificial ca cel din Robocop-ul din 1987). Mai exact urmarim activitatile unor paria stransi intr-o comunitate de care societatea a uitat si care sunt adapostiti in asezarea care da si titlul filmului. Filmul este remake al productiei franceze „District 13” (O.T. „Banlieue 13″). Acolo Luc Besson era scenarist si producator, dar pentru reproducerea de fata si-a asumat doar prima titulatura. Nu pot amenda modificarile aduse pentru ca nu am vazut originalul, dar am sa remarc ceea ce diferentiaza „Brick Mansions” de filmele de actiune recente: elementul surpriza-Parkour.

brick-mansions-3

 Un mix de interese politice si rasiale profileaza plotul filmului, de altel nu foarte complex, dar destul de compact cat pentru a permite desfasurarea unor tipare din filmele de actiune de tip old school: politistul sub acoperire care poarta o vendetta personala, infractorul care doreste binele si nelegiuitorul care se autoproclama conducator. Si pentru ca inteleg prea bine absurdul din filmele acestei generatii, o sa punctez ca filmul isi face datoria de a dedica genului actiune toate elementele care il definesc.

116813_gal

Aceasta versiune ii este acreditata regizoral lui Camille Delamarre, aici aflat la debut, dar filmul poarta pe tot parcursul scenelor de actiune amprenta parizianului Besson. Eroii sunt plasati in anul 2018, intr-un oras macinat de infractiuni. Detectivul Damien Collier (Paul Walker, mai mult furios si mai putin iute, dar coplesitor, cum ii sade cu o partitura alarmanta) are propria agenda de care se tine. Superiorii sai ii propun capturarea ultimului sau nume de pe lista, un dealer care si-a cladit un imperiu intr-o asezare uitata de legi. Dar pentru asta trebuie sa faca echipa cu Lino (David Belle, inventatorul miscarii Parkour; apare si in original cu acelasi rol). Amandoi au treburi nerezolvate cu Tremaine (RZA, mai constient), dar inainte de a-i distruge domnia trebuie sa invete sa colaboreze intre ei.

116817_gal

 Toata luptele sunt dirijate in cadenta unor miscari rap sau hip hop, de multe ori corpul fiind instrumentul cu care se inving obstacolele, viteza si agilitatea de a te strecura, sari peste sau prin cladiri, determinand scorul. Mi-a placut foarte mult David Belle, francezul simpatic care accepta si glume facute pe seama personajului sau, de mai multe ori chiar. Posibil ca banalitatea unor momente sau incarcarea personajelor feminine cu vorbe si port in exces, sa incomodeze. Clar este ca „Brick Mansions” amuza si asta nu poate fi decat suficient. Alergaturile, impuscaturile, limbajul colorat si banalitatea scenariului fac restul. Si anume, multumesc exact pentru ceea ce si-a propus sa fie: actiune pura, fara efecte speciale.

Rating autor: nota 6.5

Filmul intra din 25 aprilie in cinematografe.

Multumiri gazdei Cinema City Sun Plaza pentru gazduire si RoImage pentru invitatie.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.