Articole tematice, Special

The Masterpiece Experience – spectacol de orchestra marca Hans Zimmer

Sa incep cu inceputul, nu? Pe un blog de filme este normal sa se scrie despre filme. Si asta am facut. Uneori am dus temele la un nivel mai nebunesc si am scris despre cele mai ciudate subiecte movie related – fantani, chei, scrisori, arbori, scene cu cereri in casatorie sau in ploaie. In umila mea parere, toate au iesit superb.

Insa una dintre cele mai faine experiente cu joaca de-a filmele au fost/ sunt provocarile din blogosfera. Noi le-am numit ‘leapsa cinefila’. Cineva inventa o provocare si ajungea la toata lumea care trebuia sa vina cu propriile raspunsuri. Asa a fost si in august 2012 cand trebuia sa mentionam coloanele sonore preferate din filme. Am raspuns si inca de acum 4 ani mentionam ‘Sunt in masura sa va numesc patru dintre compozitorii mei preferati: Rachel Portman, Hans Zimmer, James Horner si Michael Giacchino.’

Anul asta aflu ca in cadrul unui spectacol muzical, The Masterpiece Experience, o orchestra formata din peste 300 de membri va reinterpreta soundtrack-urile filmelor ‘Interstellar‘, ‘Dark Knight‘ si ‘Batman vs. Superman‘ semnate de Hans Zimmer si Thomas Bergersen de la Two Steps From Hell.

Va fi pentru prima oara cand Sala Palatului face un astfel de show: se combina  orchestra traditionala cu una virtuala, iar acusticul intalneste electronicul. Pe scurt: vom auzi 320 de instrumentisti insa doar 45 vor fi prezenti live, pentru ca restul de 275 de acorduri sa fie transmise in timp real. O noua identitate a artei. Frumos, nu?

Biletele pentru „The Masterpiece Experience: Interstellar & Dark Knight” se pot achizitiona de aici.

Incepand cu anii ’80 domnul Zimmer si-a pus semnatura la peste 150 de filme. Unele dintre ele castigatoare a multiple premii in domeniu, recompensandu-se implicarea acestuia si viziunea unica pe care o aduce subiectului.

Cele mai importante titluri unde veti recunoaste notele unui mix de sunete Zimmer sunt: seria ‘Pirates of the Caribbean’, ‘The Thin Red Line’, ‘Gladiator’, ‘The Last Samurai’, ‘The Dark Knight Trilogy’, ‘Inception‘, ‘Interstellar’, ‘The Da Vinci Code’, ‘Hannibal’, ‘Pearl Harbor’, ‘The Prince of Egypt’, ‘Winter’s Tale‘, ‘True Romance’.

Sa va spun preferatul meu. Acum nu o sa fiu ipocrita sa nu recunosc ca am avut un semn de carte la coloana sonora de la ‘Interstellar’. Dar inainte de asta, au fost cele de la’ Jane Eyre’ (2011), ‘Gladiator’ si penultimul ‘Rush‘ (2013). Filmul oricum mi-a placut teribil si nesimtit de mult, fara sa fiu in targetul acestuia, dar muzica… Sa spunem ca m-a facut sa simt altfel: mai profund, mai cum trebuie.

Aflat la cea de-a treia editie, The Masterpiece Experience 2016 este descris ca un show science-fiction cu povestitor. Evenimentul este programat pentru 27 aprilie si este locul unde orice iubitor de filme, de arta, de muzica trebuie sa fie prezent in seara aceea.

Si daca ar trebui sa mentionez una dintre coloanele sonore preferate, care nu ii apartine lui Zimmer, atunci o sa zic de cea care face legatura cu unul dintre filmele mele preferate, ca mare iubitoare de vechi si vintage ce sunt  – Jane Eyre (2011). Nu m-as supara sa ascult si asta in seara aceea, dar nu despre asta este vorba. Compusa de Dario Marianel (cunoscut poate pentru creatiile din ‘Atonement’ (2007), ‘Pride and Prejudice’ (2005)), muzica de acolo evoca tristete, singuratate, fara sa fie agresiva, ci doar induiosatoare. Stilul bogat, structurat clasic si cu emotii, evocat pe acorduri de pian pare aici intunecat si stormy, potrivit pentru decoruri incetosate, noroioase in tinuturi rurale gotice. Just play:

Nu stiu de ce, dar eu deja imi fac planuri sa fiu pe 27 aprilie la ‘The Masterpiece Experience’.

Vezi si...

3 Comments

  1. Emil Calinescu 14 aprilie 2016 at 15:33 -  Răspunde

    Trebuia demult sa te intreb ceva, am avut discutia aferenta cu cativa amici: un film slab, cu coloana sonora foarte buna, devine automat film bun? Sunt curios de parerea ta, p-a mea ti-o zic dupa 🙂

    • Angela 17 aprilie 2016 at 20:58 -  Răspunde

      un film slab nu devine automat un film bun cu o coloana sonora extraordinara, dar il face mai vizionabil si mai putin prost decat l-ai fi primit altfel. cel putin asa inteleg eu 🙂 sa imi zici si ce crezi tu.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.