Seriale

The Innocents – cronica serial Netflix

the innocents posterThe Innocents: Inocentii

„We can be whoever we wanna be.”

  • Gen program: serial mister, drama, romantic
  • Creatori: Simon Duric, Hania Elkington
  • Actori: Sorcha Groundsell, Percelle Ascott, Guy Pearce, Jóhannes Hauker, Laura Birn, Sam Hazeldine,Lise Risom
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Episoade: 8 – sez 1; TBA
  • Disponibilitate – din 24 august pe platforma Netflix

Nu mai este de mult vreun secret ca Netflix investeste – financiar si calitativ – in diverse seriale, multe bucurandu-se de aprecieri de critica si popularitate in randul audientei (desigur, exista si exceptii). Cel mai nou proiect din sfera young-adult cu teme SF este “The Innocents”, serial programat sa aiba premiera pe platforma din 24 august.

Pentru a marca lansarea, am avut ocazia sa vad in avans patru din cele opt episoade. Va spun la ce sa va asteptati – discutii se pot purta si pe grupul dedicat pe Facebook sau aici.

The Innocents: Inocentii, inca un serial pentru adolescenti

Serialele cu adolescentirecomandari aici – par sa se axeze (mai ales) pe ideea de outcast, de personaje care nu par sa se integreze nici in viata de familie, nici in comunitatile carora apartin. Nici aici lucrurile nu sunt diferite, imprumutandu-se parca temele din comics-urile care au conturat de-a lungul timpului eroi stangaci. Poate ca nu vorbim aici de capacitatea de a salva omenirea, dar “The Innocents” preia ideea de supranatural, de personaj care se trezeste cu o putere pe care nu o poate controla si nu o poate intelege.

“The Innocents” a avut parte de un marketing usor gresit targetat, daca ma intrebati pe mine. Avansat in randul publicului ca o drama adolescentina cu doi tineri care au o idila, serialul este mai degraba un thriller care fura idei din confuzul „The OA” (comunitate izolata pentru experimente), „Fringe” (tema de spapeshifter) si poate putin din paranoia care guverna „The End of the F***ing World” (plus fuga privita ca o evadare). Poate si putin din „Teen Wolf”, dar asta nu-l face un exclusiv un teen drama.

Cu un ritm destul de lent, asa cum sta bine productiilor britanice cu atmsofera indie, filmul beneficiaza de doi regizori care jongleaza cu episoadele – cand Farren Blackburn („Daredevil”, „Iron Fist”) cand Jamie Donoughue („The Last Kingdom”). De altfel, amandoi concentrati pe o directie care inseamna suspans dozat cu putina frustrare. Ca parca nu iti este asa usor sa intelegi ce se va intampla in urmatorul episod si ce vei mai afla, mai ales ca subiectul da informatii cu picatura.

The Innocents: povestea serialului Netflix Inocentii

„Evertyhing is gonna be ok.”

Povestea pare banala la prima vedere, fara ceva original. O cunoastem inca din primele cadre pe June (Sorcha Groundsell, foarte buna) despre care aflam ca planuieste sa fuga de acasa cu Harry (Percelle Ascott), coleg de liceu si iubit secret. Cei doi au tinut relatia lor ascunsa de cei de acasa, fata de care doar se simt datori si impovarati, prizonieri. Singurul care stie despre planul lor, asa cum aflam de la inceput, este Ryan (Arthur Hughes), fratele lui June. Inca sunt curioasa despre rolul lui in toata ecuatia asta.

In seara dinaintea aniversarii de 16 ani – numar simbolic pentru young adult – June pleaca de acasa. Doar pentru a fi oprita pe drum de un indvid care ii spune ca are un mesaj de la mama sa. Cea despre care nu mai stia nimic de ani de zile si pe care o considera vinovata pentru atittudinea opresiva a tatalui. Lucrurile se complica atunci cand, pentru a verifica daca individul a ramas in viata, in urma unei altercatii cu Harry, June ii imprumuta corpul si se transforma in el. La propriu.

Intr-o alta parte a lumii il vedem pe Halvorson (Guy Pearce, interesanta colaborare), pozand intr-un lider al femeilor care poseda aceleasi puteri ca June. Un fel de guru posedat de obsesia de a cunoaste, dar nimic infricosator, ci mai degraba ambiguu. Cumva, totusi, am senzatia ca nu el va fi personajul negativ.

Raman usor neclare intentiile lui Halvorson, ca de altfel si legaturile lui cu personajele din serial. Cel putin la inceput este greoi sa intelegi relatiile dintre protagonisti, dar acestea se lamuresc pe parcurs – inca un motiv al ideii de a face binging, ca sa prinzi totul mai usor. Curg mai cursiv informatiile cand vezi episod dupa episod.

“Out of everyone I’ve ever met, I choose you.”

Parca as merge pana la a spune ca serialul are ceva influente gotice – atmosfera aia cenusie, sufocanta, personajele damnate de la inceput, fenomene inexplicabile, domnita la anaghie, poate si promisiunea unei salvari, ca o profetie.

Cu o prima jumatate promitatoare, „The innocents” nu se remarca neaparat prin scenariu – incropit din elemente familiare – ci mai degraba prin interpretarile actorilor si printr-o coloara sonora aleasa foarte bine. Bine de tot as nota.

The Innocents: de ce sa urmaresti noul serial original Netflix

Da, exista si un twist, pe care va las pe voi sa il descoperiti, ca ar fi pacat sa va stric surpriza. “The Innocents” este o melodrama moderna cu ceva realism fortat, dar ofertanta pentru genul caruia ii apartine – fascineaza fara sa sperie. Plus ca are un final de prima jumatate grozav, care te face sa vrei sa vezi mai mult.

As mai adauga aici si ceva mister (aproape) scandinav si putin romantism temperat de ceva teme intunecate – toate in doze echilibrate si plasate pe teritorii europene. Uneori se mai aluneca pe teritoriul cheesy, dar nu deranjeaza.

„The Innocents” iti place inca de la inceput sau nu, este atat de simplu. Asta deoarece nu te amageste cu scene explozive, nu are situatii extreme si nici nu isi pune personajele in situatii mai dificile decat pot duce. Iar asta ar trebui sa fie un plus. Personal m-a castigat cat sa vreau sa vad un deznodamant, atat cat s-a conturat, pana la anuntarea unei continuari care va fi sau nu.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail