„They have to make the choice of their own free will. Otherwise, system doesn’t work.. They have to choose what happens in the cellar. yeah, we write the game as much as we have to but in the end, if they don’t transgress they can’t be punished. “
• Regizor: Drew Goddard
• Actori: Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison, Fran Kranz, Jesse Williams, Richard Jenkins, Bradley Whitford, Sigourney Weaver
• Gen: Thriller, Horror
• Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
• Tara: SUA
• Durata: 95 minute
Diferente majore intre trei repere rupe filmul de apartenenta unui statut onorabil si nu poti decat sa ramai putin stupefiat pentru ca asteptarile tale erau ridicate. Si scad… si scad… si tot scad. Vorbeam despre diferente si aici ma refer la ce este, ce ar putea fi si ce ar fi dorit sa fie filmul. Acestea pun “The Cabin in the Woods” in boxa acuzatilor fara a primi o aparare buna pentru ca elementele care l-ar putea avantaja se clatina si nu sunt dovezi demne de luat in seama. O sclipire inteligenta este perpelita, intoarsa si ulterior inlaturata pana in cadrul final cand realizezi ca inteligenta a fost o mascarada pentru o defilare de idei imprumutate.
O vorba din batrani spunea “de ce ti-e frica, de aia nu scapi”. Regula se aplica. Cel putin in cazul meu. Daca supun unui test simplu, am sa remarc ca “The Cabin in the Woods” se zbate sa fie ceva deosebit si uneori risca sa si reuseasca. Dar, de cele mai multe ori se impleticeste si comite scapari grosolane. Nu trebuia sa-ti permita sa razi cand el se dorea a fi atat de serios. Punctam in minus la capitolul asta, dar sa spunem ca recupereaza partial puncte pentru ca protagonistii pastreaza seriozitata scenelor, chiar si cand se puteau dezveli de corvoada asta. Asta indiferent de armele extrem de deranjante cu care sunt urmariti si in pofida unor lamuriri ce nu ajuta intelegerea vreunui amator (ei sau noi).
Daca ati vazut „Cloverfield”, rogu-va sa-i acordati lui Drew Goddard scenaristul filmului, prezumtia de nevinovatie. Poate a avut cateva momente de ratacire. Altfel nu-mi explic groapa in care a cazut dupa reusita aplaudata in 2009. Musai de inteles faptul ca „The Cabin in the Woods” a vrut sa faca haz de conventiile carora productiile horror se pliaza, dar daca a insistat sa fie ceva deosbit, cu iertare sa-mi fie, nu a reusit. Sunt cu atat mai suparata, cu cat filmul a castigat simpatia criticilor. Oare sa-mi fi pierdut eu simtul cinematografic si problema este la mine?
Nimic deosebit la inceput: un grup de cinci tineri pleaca in mijlocul pustietatii pentru a petrece un sfarsit de saptamana incununat cu betie, balaceala si distractie. Pana si tiparele lor sunt stereotipuri confirmate spre final: tarfa, virgina, sportivul, invatatul si nebunul. Curiosi din fire, vor lua la controbait casa si vor gasi o pivnita care ascunde multe lucruri. In paralel urmarim o grupare misterioasa incarcerata intr-un laborator si vom afla ca ei controleaza totul. Tinerii devin subiectii unui experiment care ii supune unui test de supravietuire. Surpriza anuntata zgomotos…. daca a venit, nu am sesizat-o.
O sa-ti doresti ca la final sa primesti mai mult. O sa-ti doresti sa nu te fi speriat la cele doua-trei secvente pentru a fi liber sa declari ca nu are nimic de inspaimantat inclus. O farsa care te amuza, poate la fel de bine sa te enerveze. „The Cabin in the Woods” este ce nu vrea sa fie si vrea sa fie ce nu a putut fi. Confuzi? Asa sunt si eu. Pentru usurinta cu care am gasit similaritati cu fantasticul” Cube”, energicul „13 Ghosts” si macabrul „The Evil Dead”, am sa listez minusuri. Aprecierea cade in sarcina atmosferei si partial in finalul care pe cat de imbecil pare, cred ca a fost cea mai buna alegere.
Rating autor: nota 6
Vizionare trailer:
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
10 Comments
Eu unul merg pe principiul „sfintei treimi”:
1. trash
2. popcorn
3. masterpiece
1. După primele două minute, începi să derulezi înainte, spicuieşti de trei-patru ori, faci o mutră acră şi ştergi fişierul de pe hard ori scoţi DVD-ul, îl pui la loc în carcasă şi cu prima ocazie îl faci cadou unul (ne)prieten.
2. Te uiţi la el printre pauze de WC, un sandwich, o bere (sau după preferinţe), telefonul nu deranjează şi chiar nu te deranjezi să-i pui „pauză”, iar la sfîrşit poate zîmbeşti un pic (sau nu), în timp ce-l ştergi de pe hard sau arunci DVD-ul undeva printre reviste şi cărţi sau alte acareturi.
3. După zece minute de film opreşti soneria telefonului şi la vreo două ore după ce se termină, poate îţi aduci aminte că trebuia să faci ceva important. Dar asta poate să aştepte, fiindcă acum ai de făcut o copie de back-up la acel film.
Ăsta unde se situează? Iartă-mă, am prostul obicei de-a pune întrebări semi-retorice. 🙂
Dragos, mereu ma pui in dilema, dar nu am de ce sa ma plang 🙂 Nu stiam de aceasta clasificare. Ma bucur ca ai oferit si detalii pentru ca altfel mi-ar fi fost mai greu sa fac o mentiune clara. „The Cabin in the Woods” m-a pus rau de tot pe ganduri Nu pentru ca nu stiu la ce categorie sa-l pun eu, ci pentru ca nu inteleg frenezia care s-a creat in jurul lui. Are niste cotatii incredibil de mari, in raport cu ceea ce am primit eu. Poate am vazut un alt film eu pentru ca altfel nu-mi explic. Cred ca l-as incadra undeva la a doua categorie, dar tinde sa alunece spre a doua varianta. M-ai amuzat teribil cu explicatiile oferite :))
Dilemele implică gîndire mai profundă, reevaluări, rezoluţii – un lucru bun, zic eu. 😉
Nu ştiu ce cotaţii ai primit sau de unde, dar eu unul am realizat la un moment dat că atunci cînd e vorba de un film de la bun început controversat, o cotaţie mare înseamnă că e trash, iar dacă are cotaţie mică e demn de vizionat. Adică ce înţeleg eu din tot sistemul ăsta capitalist:
– produsele bune se vînd fiindcă sînt bune şi merge vorba
– produsele proaste se vînd fiindcă li se face reclamă masivă
Mă bucur că ţi-a plăcut clasificarea mea, e simplă şi la obiect. 🙂
Încă un film care se bazează pe modelul experimentului sadic din „Thirteen Ghosts” şi „Cube”, dintre filmele pe care le-ai menţionat… Pare să fie acea combinaţie între filmele anterioare şi orice altceva legat de horror, sex şi atmosferă adolescentină. Totuşi, nu zic că este un film rău. Este totuşi un fel de „ciorbă” de filme, genuri şi stiluri…
l-ai vazut? eu sunt foarte suparata! nu mi-a placut. pentru cate sperante imi facusem si pentru cat de mult s-a discutat despre el ca este original, ca are o surpriza spre final, ca e ceva neasteptat… nu am primit nimic din ce mi s-a promis. Am mai citit si pe la noi cronici si observ ca lumea este multumita. Cred ca numai eu fac nazuri :p. Ai sintetizat bine cam despre ce este vorba… Este un fel de n-ar mai fi :))
Si eu am fost la inceput dezamagit, ma asteptam la un horror veritabil. Dar dupa m-am gandit ca filmul e defapt o comedie neagra/ parodie, totul intr-o atmosfera tensionata… asta chiar e ceva nou! De cate ori ne-am uitat la o comedie neagra si am fost tinuti in suspans cum am fost aici? Joss Whedon(scenaristul- care intamplator e si regizorul de la „The Avengers” a declarat inainte de premiera: „Imi place sa ma uit la filme horror, in special cele unde razi si te sperii deopotriva. Asta am avut in minte pentru acest film”. Eu unul l-am considerat un „horror simpatic” si chiar l-am recomandat pe blog.
am citit si cronica ta. felicitari pentru ea! o sa revin si cu un comentariu la tine pe blog. mereu m-am mirat de cat de diferit suntem, de cat de diferit percep anumite lucruri. pana la urma cred ca asta este ceea ce face totul sa fie tinut minte si sa ofere ceva aparte. Cred ca problema la mine este ca asteptam ceva serios si am primit ceva la care nu prea stiu cum sa reactionez. Argumentele aduse de tine sunt solide, dar nu ma conving. Eu aveam asteptari ffff mari. Pe rotten tomatoes are o cotatie de 90 %!!! Ce a facut sa merite asta?? The Avengers si-a mentinut ritmul si nu s-a jucat cu ideile. Oricum ar fi, nu este un film jalnic, dar nici nemaipomenit cum vrea sa para
Evil Dead (2013) | AnzhelaMovies
The Maze Runner (2014): Captiv in Labirint | CineAmator
[REVIEW] The Forest (2016) - CineAmatorCineAmator