Guest Post

Skyline (2010)

skylineBoooooring.

Hai sa va spun cateva cuvinte despre „Skyline”. Cu totii stiti poate trailerul in care lumini albastrui coboara din cer intr-un oras, iar lumea este practic fascinata de acea lumina puternica si apoi sunt cu totii absorbiti in niste nave spatiale care planeaza deasupra orasului. Super trailer, super idee, abia asteptam filmul.

Care incepe cu exact aceasta scena, fara introducere. Zeci de lumini coboara in oras, iar cineva este teleportat din camera unui hotel asta dupa ce lumina puternica ii cauzase puternice rani pe fatza. Nimic nou fata de trailer, dar in sinea mea imi ziceam „uite un film indraznet, ne arunca direct in mijlocul actiunii.Super !”. Dar apoi apare logoul SKYLINE si deja in mintea mea incepe sa prinda contur o idee „Sper sa nu bage faza cu  3 days before” si BANG secventa se muta intr-un avion iar pe ecran apare -15 hours earlier-. Damn it. Si incepuse asa de bine.

Adica pe bune ? Care este logica acestei editari? Cel mai bine introducerea filmului era scena in care ne familiarizam cu personajele si apoi treceam la extraterestrii albastrui care pun stapinire pe oras.  Dar nu, producatorii s-au temut poate ca lumea va pleca din salile de cinema cand vor vedea jocul actoriresc prost al unor actori de mana a 2-a intr-o expunere care are o tenta puternica de film de categoria B. De ce spun asta? Din cauza modului in care a fost filmat, din cauza replicilor idioate din film, din cauza intregii atmosfere a filmului.

Au vrut sa semene cu „Cloverfield”, dar nu le-a iesit nici macar un pic. Au ‘imprumutat’ elemente din „War of the Worlds” dar a parut o imitatie ieftina. Au avut chiar si un negru in film, poate incercau sa aduca un aer willsmith-ian a la „Independence Day”, dar filmul a esuat lamentabil dupa parerea mea. Poate nici asta nu este bine. Adica sa incerci sa combini mai multe elemente din filme care abordeaza acelasi gen. Premisa de la care a plecat filmul era una excelenta. Trailerul sigur a captat atentia multora, dar filmul in sine este dezamagitor.

Nu au incercat sa explice nimic, si la acest lucru a contribuit si modul in care a fost spusa povestea, adica din perspectiva unor oameni simplii care se trezesc intr-un oras invadat de extraterestrii. Daca lucrul acesta a mers in „Cloverfield” de aceasta data simteam nevoia un expert cu ochelari jucat poate de Jeff Goldblum (l-am mentionat special pe el, pentru rolurile memorabile din „Independence Day” sau „Jurrasic Park”).

Finalul din „Skyline” este unul care mai ridica cota filmului, lasa loc pentru o continuare, pentru ca nu-i asa…intotdeauna se pot scoate bani de pe urma unui sequel lansat doar pe DVD.

Concluzia finala? Va recomand acest film doar daca sunteti fani inraiti ai filmelor cu extraterestrii si aveti timp sa pierdeti 90 minute intr-o dupa-amiaza ploioasa de decembrie.

skyline_movie_still2

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail