Guest Post, Special

Leapsa cinefila – Sandra

Cu o mica întârziere și încercând să ”prind din urmă” acest joc molipsitor și distractiv, vin cu o succintă listă de filme preferate. Așa am să ”împușc” doi iepuri dintr-o lovitură: răspund provocării lepșei și dau curs invitației pe care draga mea Angi mi-a lansat-o. (Mă repet, dar promit să revin și cu alte postări!) Așadar, să trecem la treabă:

Filme străine

Filmul preferat: mi-e tare, tare greu să aleg doar un titlu din marea de producții foarte bune și tocmai de aceea îmi voi permite să numesc mai multe: Meet Joe Black pentru că tratează tema morții cu umor, transpune o poveste de basm în realitatea cotidiană. Iar Brad Pitt, cred eu, face unul dintre cele mai bune roluri ale sale. De Anthony Hopkins nu mai vorbim! Genial, ca de fiecare dată!

The Machinist pentru că este un film psihologic intens, iar Christian Bale a slăbit pentru acest rol vreo 45 de kilograme!!! E de nerecunoscut și de neuitat rolul său

Mai amintesc The Shawshank Redemption, Forest Gump, sau Rain Man…nu ai cum să le uiți odată ce le vezi.

Iar acum pentru a putea nominaliza mai ușor alte titluri, am sa preiau exemplul Angelei și le voi numi pe categorii:

Animație: Shrek pentru că are personaje extrem de simpatice și o doză bună de umor. Finding Nemo, nu doar că e frumos animat, dar are și o tentă moralizatoare. Recunosc că-mi plac producțiile animate recent, atât pentru tehnică, dar și că vocile sunt ”împrumutate” de actori celebri cu care personajele în cauză și seamănă.

Acțiune: Fast Five e unul dintre puținele filme de acțiune care m-a prins și m-a făcut să văd toate cele cinci părți. dacă m-ați întreba de ce nu aș putea să dau un răspuns concret: nu-mi place Vin Diesel și nu sunt nici fan mașini de mare viteză…; The Mechanic pentru că are genul de final care te ia prin surprindere.

Dramă: am luat primele titluri care mi-au venit în minte, încercând totodată să vin și cu titluri noi (față de cele menționate de Angi) ca să nu plictisesc; The Reader – nu a luat degeaba Oscarul, are o poveste care te atinge până la lacrimi. The Boy in the Striped Pyjamas face parte din categoria filme despre Al Doilea Război Mondial și ”problema” evreilor, de data aceasta concentrându-se asupra unui aspect simplu… dacă l-ați văzut știți, dacă nu, vi-l recomand.

Dragoste: pentru că la această categorie titlurile ar putea să curgă necontenit, mă opresc totuși asupra a două dintre ele: Pride and Prejudice (varianta 2005) pentru că mi se pare o adaptare foarte bună a cărții, lucru care nu se întâmplă prea des, pentru că Matthew Macfadyen este absolut fermecător în costum de epocă, iar Keira Knightley se numără oricum printre preferatele mele. P.S: I love You pentru că o dramă nu e neapărat un sfârșit!

Comedie: nu sunt mare fan, dar când mă gândesc la acest gen nu-l pot omite pe Jim Carrey, așa că: Liar, Liar și Bruce Almighty sunt alegerile mele.

Familie: unul dintre filmele onorate cu Oscar anul acesta, The Descendants, spre surprinderea mea este și un film de aplaudat. Serios. Chiar dacă nu are nu știu ce subiect controversat este foarte bine realizat. Mai departe, am scotocit în dulapul cu naftalină și am ales un film  poate ceva mai puțin cunoscut, dar care a propulsat în carieră actori ca Jhonny Depp sau Leonardo DiCaprio: Whats Eating Gilbert Grape.

Istoric: The King’s Speech care contrar unor opinii mi s-a părut un film chiar reușit. Young Victoria – îmi plac filmele care prezintă episoade din viața unor suverani.

Mister: aici îmi vin din nou foarte multe titluri în minte, dar voi spune Identity și Shutter Island. John Cusack și Leonardo DiCaprio sunt doi dintre actorii mei preferați. Cred că e suficient ca să-mi motivez alegerea.

S.F: Inception (care cred că este unul dintre cele mai bune în acest gen) și Event Horizon pentru că dacă vorbim de filme sci-fi, trebuie să vorbim și de  nave spațiale, nu?

Război: The Pianist și La Vita e Bella, amândouă despre tragedia Holocaustului, amândouă sclipitoare prin tragedia și forța lor.

Aventură: Apocalypto și 127 Hours. Întâmplător mi-am amintit de primul, dar nu degeaba. Al doilea, ținând cont că este inspirat din fapte reale e cu atât mai uimitor.

Crimă: The Lincoln Lawyer – l-am vizionat recent; Primal Fear, rămâne unul dintre filmele mele preferate pentru jocul actoricesc al lui Edward Norton.

Horror: Shutter, dar varianta originală, adică cea thailandeză din 2004. Și pentru că-mi ”place” Fredy Krueger am ales Nightmare on Elm Street (1984).

Sport: Million Dollar Baby – e clar de ce; și The Wrestler pentru intensitatea trăirilor și pentru poveste.

Western: Legends of the Fall (se pare că Anthony Hopkins și Brad Pitt fac o combinație reușită) și Australia pentru că a reușit să mă impresioneze, chiar dacă am evitat mult timp să mă uit la el.

Musical: nu e neapărat genul meu, dar printre altele am văzut Burlesque (mai mult din curiozitate) și Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street care readuce magia sumbră a lui Tim Burton pe ecrane.

Biografic: J. Edgar și The Blind Side. Amândouă foarte bune.

Thriller: Memento și Source Code. Reușesc să-ți sucească mințile

Cel mai prost film urmărit: intră multe la categoria asta, dar am să mă rezum la ultimul vizionat: The Myth of the American Sleepover.

Ultimul film vizionat: The Divide (pe care ți-l recomand Angi, în cazul în care nu l-ai văzut deja, pentru că știu că-ți plac filmele post-apocaliptice)

Ce film necunoscut aș recomanda? Another Earth, There be Dragons și A tale of Two Sisters.

Cea mai mare dezamăgire: The Human Centepide II: Full Sequence . Cu toate că și primul a fost oarecum idiot, ideea în sine era înspăimântătoare, avea precizie medicală, iar finalul a fost creepy rău. Din partea a doua au reușit să facă doar un film extrem de grotesc, inimaginabil de prost!

Despre filmele românești prefer să mă țin deoparte pentru că nu sunt deloc domeniul meu. Totuși, cred că ultimul film românesc pe care l-am văzut și care mi-a și plăcut a fost Nuntă în Basarabia.

Cam astea au fost părerile mele. Ca să respect  tradiția, ar trebui să provoc pe cineva mai departe…pornind tot de la provocarea Angelei, mă opresc și eu asupra Simonei 😀 (fără a pune presiune, bineînțeles).

O cinefila dedicata, Sandra nu a putut sta pasibila si a raspuns afirmativ initiaivei Drd. Emil Calinescu.  Astfel ea s-a alaturat cu mare drag altor “combatanti”: FilmSinopsis, Piratul Cinefil, Laura MeleacaRontziki, Jovi. Despre Filme, Maria, Klausen . Ii multumesc  pentru placerea cu care ne-a oferit raspunsurile si o mai astept cu alte articole 🙂

Vezi si...

2 Comments

  1. laurameleaca at  -  Răspunde

    Draguuuutz!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.