Dupa ce v-am urat bun-venit din noul meu camin vreau sa continui sa fac articole tematice de inspiratie cinefila si, dupa ce am verificat cateva dintre multele titluri salvate ca ciorne, am decis ca cel mai accesibil subiect pe care il pot face cat mai repede este reprezentat de… copaci. Si acum sa va explic si de unde a pornit aceasta inspiratie. Ultimul film urmarit in care un copac primea un simbol ofertant si major a fost productia incrustata cu filosofii, asocieri religioase si batjocuri sociale. Mai exact ma refer la ultimul film pe care Lars von Trier si-a asezat frumos amprenta: „Nymphomaniac” (cronici aici si aici). Desi sunt ocazii multiple in care personajul principal strecoara in monologul ei referinte la copaci, spre final exista o anumita scena care dezvolta mai multe discutii si obliga la meditari mai profunde privind tipologia personajului si intentia regizorului de a transmite un mesaj. Imediat mi-am dat seama ca astfel de motive au mai fost infatisate anterior in filme. Desigur, nu cu aceeasi substanta si profunzime, dar cateva cadre unice mi s-au intiparit in memoria vizuala, urmand ca acum sa decid sa le adun pe toate intr-un articol numit sugestiv cu un prim cuvant definitoriu- simboluri. Este evident ca nu m-am putut limita la copacul vietii (infatisat si sugerat cel mai des), ci am extins aria de cautare, alegand sa inlocuiesc reprezentarea alegorica cu una a importantei in desfasurarea evenimentelor din filmul suport. Asadar, asa cum am obisnuit deja, va prezint mai jos sugestiile mele si va invit sa faceti completarile necesare si cunoscute pentru a face o lista cat mai lunga.
Atentie! Articolul poate contine spoilere la unele descrieri daca inca nu ati vazut filmul.
The Fountain (2006)
Cu mai multe reprezentari, filmul face din orice apartie a Copacului Vietii un pretext pentru a invita la teme filosofice, devenind un laitmotiv pentru intelegerea motivelor filmului. O profunzime egalata in foarte putine filme.
What Dreams May Come (1998)
Un preferat de-al meu, inclus intr-un top 10 al filmelor preferate. Copacul Vietii din gradina Raiului apare mai intai ca tema intr-un tablou zugravit de o vaduva, iar mai apoi in mai multe situatii cand sotul isi cauta familia prin Rai.
The Lovely Bones (2009)
Un film care este imposibil sa nu te revolte, Peter Jackson reusind sa faca din personajele sale chipuri ale celor mai puternice slabiciune ale omului. Copacul Vietii apare aici abia spre final, cand copila decedata isi accepta moartea si se impaca cu gandul la familia lasata in urma.
Knowing (2010)
Mai degraba o sugestie a pomului din Eden, in filmul „Knowing” privim cum doi copii alesi sa supravietuiasca sfarsitului lumii, ajung intr-un taram necunoscut si alearga spre ceea ce poate fi un nou inceput.
Avatar (2009)
Copacul Sufletelor reprezinta locul in care locuitorii Pandorei au cea mai stransa legatura cu planeta mama. Un punct de mare incaracatura spirtituala, copacul sustine viata si este, prin intermediul semintelor, cale de mijlocire in comunicarea cu lumea.
The Tree of Life (2010)
„Where were you when I laid the foundations of the Earth…When the morning stars sang together?” Trebuie sa vedeti filmul pentru a intelege citatul. Cert este ca Terrence Malick a reusit ca prin drama experimentala sa faca dintr-un banal copac, un suport pentru conexiuni intre povesti, timpi si oameni, cum rar se poate materializa in vreun film. Un batran memoreaza copilaria sa, intercaland amintirile sale cu imagini create despre originile lumii.
The Pan’s Labyrinth (2009)
O creatie fantastica editata de Guillermo del Toro, „El Laberinto del Fauno” imbina excelent partea intunecata a fantasy-ul cu drama, rezultand o productie uimitoare. Aici, copacul din imagine este o poarta care separa lumea reala a copilei Ofelia, de o lume de basm, candva condusa de un rege vaduvit de sotie si copila. Un faun, zeu al padurii, ii ofera Ofeliei trei misiuni pe care va trebuie sa le indeplineasca.
The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (2008)
Spre finalul celei de-a doua parti se clarifica faptul ca in Narnia vor reveni mai tarziu doar doi dintre cei patru frati. Inainte de a se intoarce in lumea lor, Aslan transforma un copac intr-un portal. Si desigur, avem cativa copaci care ajuta in lupta.
The Shawshank Redemption (1994)
Povestea unei prietenii care traverseaza orice obstacole, o relatie de respect mutual ce ia startul intr-o inchisoare. Dupa ce reuseste sa evadeze, Andy Dufresne (Tim Robbins) ii lasa camaradului sau Red (Morgan Freeman, magulitor), coordonatele unui loc secret. Ajuns aici, descopera un salcam care adaposteste la radacinile lui o scrisoare si promisiunea ca este asteptat undeva.
Alice in Wonderland (2010)
Tim Burton nu a convins audienta cu aceasta versiune, dar la capitolul stil vizual a facut din nou cateva figuri frumoase. Mai jos, o reprezentare a diformitatii naturii gasite de Alice in Wonderland la cativa ani de la ultima vizita.
Sleepy Hollow (1999)
Un copac noduros, lacas al mortii, care este de fapt mormantul Calaretului fara Cap. Simbolul acestuia si insemnatatea realizarii importantei acestuia, sunt dezvaluite abia spre final. Mereu inconjurat de ceata se presupune ca este parte dintr-o alta dimensiune.
Harry Potter (2001 – 2011)
O specie valoroasa si violenta de plante ce serveste ca ingrediente pentru magie, The Whomping Willow raspunde pericolului cu amenintari si te poate strivi cu strangerile de ramuri. Cel mai faimos este cel plantat in curtea scolii de vrajitorie de la Hogwarts.
Nymphomaniac (2013)
Desi cele mai multe discutii privitoare la arbori sunt facute prin asocieri cu copilaria sa si frasinul despre care tatal sau ii povestea mereu, personajul principal Joe (Charlotte Gainsbourg) ofera o perspectiva unica asupra simbolurilor in filme, atunci cand dezvaluie publicului copacul care ii reprezinta sufletul, odata ce descopera un stejar fara frunze, ascuns si izolat pe niste roci.
Antichrist (2009)
Tot Lars Von Trier profita in 2009 de un copac pentru a face punctul de sprijin al unei scenografii. Aici personajul principal rataceste prin padure in timpul unei sedinte de hipnoza condusa de sotul ei care o invita sa-si imagineze ca este in Eden. Aceasta concluzioneaza: „The trunk is thick. The tree rots so slowly. It has some strange kind of personality. I’ve always found that.” Sa nu uitam de scena de sex surprinsa la baza unui copac din care se ivesc zeci de maini.
The Tree (2010)
O familie obisnuita isi duce traiul intr-o comunitate retrasa. Langa casa lor creste un copac mare si puternic. Intr-o zi viata tuturor este schimbata atunci cand capul familiei, tatal, face infarct si se opreste cu masina in triunchiul pomului. Copila cea mica in varsta de 8 ani devine tot mai convinsa ca tatal lor comunica cu ea prin soaptele copacului si reuseste sa o faca si pe mama ei sa creada asta…
A Thousand Words (2010)
Nu este un proiect extraordinar, dar cand a facut ceva demn Eddie Murphy? Filmul spune povestea unui agent literar fara scrupule care este impovarat cu teama de a muri atunci cand toate frunzele unui arbore Bodhi vor cadea. Important de mentionat: fiecare cuvant rostit de el lasa copacul cu mai putin frunzis.
The Fall (2006)
Doar o mica perspectiva asupra celor mai frumoase si artisce piese fotografice, dintr-un film cu reprezentari colorate si dramatice, dar care exprima multiple stari generate de peisajele furate.
My Sassy Girl (2008)
Charlie o intalneste pe Jordan si, in ciuda nebuniei sale, se indragosteste iremediabil de ea. Desi este supus unor teste pe care cu greu le poate intelege, adevarul comportamentului ei ii este dezvaluit dupa cateva luni dupa ce il paraseste si gaseste ascuns intr-un copac simbolic pentru cei doi din Central Park, o scrisoare ascunsa de ea pentru a-i lamuri temerile.
Where the Wild Things Are (2009)
Nu reusesc sa numesc un simbol anume, dar pana la urma totul din filmul asta este interpretabil. Natura sufera handicapuri, metamorfozele fiind puse pe seama unor influente fantastice descrise de gandurile unui copil speriat si avid de cunoastere. Punand imaginatia sa prioritara in existenta sa, ajunge sa fie vizitator intr-o lume mirifica in care este incoronat rege si devine martorul unor peisaje uimitoare. Mai jos, imaginea unui case fort privite din exterior.
Cloud Atlas (2012)
Este adevarat ca filmul nu face vreo numire anume pentru reprezentarea de mai jos a copacului, dar mie imi place sa aleg ca acesta are o insemnatate aparte in tema cu aglomerarea de simboluri a parabolei puse sub amprenta fratilor Wachowski.
Flipped (2010)
Un film simpatic, simplu, placut tocmai pentru atmosfera naiva a unei povesti inocente. Un copac admirat fara vreun motiv anume de o copila este taiat. Aceasta, naratoarea, spune povestea unui baiat care, daca la inceput nu o place, o ajuta sa replanteze un trunchi al speciei admirate.
Speak (2004)
O tanara care a trecut printr-o experienta traumatizanta pe care nu o impartaseste nimanui, decida sa taca si sa nu mai vorbeasca cu nimeni. La liceu se imprieteneste cu profesorul de arta si primeste tema de a desena un copac care sa o reprezinte. Tema ii da sperante si reuseste sa schiteze contururi unice.
Thor & Captain America: Copacul Lumii
In primul capitol ecranizat sub umbrela Marvel pentru Thor, personajul deseneaza atat cat se pricepe un copac pentru a insista asupra mitului crearii Lumii. In „Captain America: The First Avenger” un easter-egg ne aduce din nou in atentie acest aspect. In universul comics-urilor este cunoscut ca Yggdrasil si serveste ca mijloc de tranport intre cele noua lumi.
Gone with the Wind (1939)
Un stejar puternic, iconic pentru cinematografie. In ecranizare, arborele se impune prin statornicie, disparand odata ce ororile razboiului se instaleaza, devenind o aluzie la brutalitatile care nimicesc vietile. Ramane o reprezentare a romantismului prin scena cuplului arhaic adapostit de ramurile sale.
300 (2006)
Dupa o lupta sangeroasa, un munte de cadavre este rasfirat pe ramurile unui copac. O imagine dramatica pentru glorificarea violentei si a curajului de a muri in lupta.
The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
Cu o insemnatatea majora acordata in carti, copacul alb din Gondor este aratat fugtiv in cadrele peliculei. Gandalf explica :”The white tree, the tree of the king, will never bloom again. They guard it because they have hope”.
Bonus: Game of Thrones
O specie de copaci cu frunze cazatoare, o specie sacra raspandita in tinutul Westeros. Cu trunchiuri albe, arborii au fete cioplite pe scoarta lor, chipurile gravate fiind puse pe seama Copiilor Padurii. Heart Trees sunt cel mai apropiat lucru al religiei pentru un altar pe care locuitorii din lumea lui Martin o au fata de vechii zei.
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
1 Comment
Prin blogosfera cinefila (2 – 8 iunie 2014) | Recenzii filme si carti