Drama, Special

Nymphomaniac: Volume 2 (2013)

nymphomaniac_ver19-e1391040489861“Sometimes things hide, because we’re familiar with them. But if you change your point of view, they can suddenly take on a whole new meaning.”

  • Regizor: Lars von Trier
  • Actori: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Stacy Martin, Shia LaBeouf, Christian Slater, Willem Dafoe, Mia Goth, Jamie Bell, Michael Pas
  • Gen: Drama
  • Premii: 1 premiu, 4 nominalizari
  • Tara: Denemarca| Germania | Franta | Belgia | Marea Britanie
  • Durata: 123 minute

Mai pertinet si mai galagios (dialogurile sunt mai putin cumpatate si rabufnirile mai dese) ca prima parte, „Nymphomaniac: Volume 2” deschide dezbaterea cu o indrazneala riscanta, dar care il caracterizeaza pe regizor. Lars alege ca in a doua jumatate a filmului sa isi individualizeze personajele si face din laitmotivul filmului – nimfomania- un element de suferinta, privit ca o boala. La fel ca un suferind care nu accepta tratament, pana nu realizeaza ca are o problema, dependenta lui Joe pentru placerea carnala este suspusa unei antiteze fata de personajul ascultator portretizat de Stellan Skarsgård (vezi insusirea casta).

A doua parte continua exact de unde evenimentele au fost intrerupte in primul volum. Cu o Joe privata de placeri in urma oricarui act sexual, dar constienta acum de sentimentul iubirii, publicul nu se mai grabeste sa o judece. Sau mai degraba, nu o mai asupreste pentru tendinta de a mima actul sexual cu oricine si oricand. Stabilitatea fada cu Jerome (acelasi Shia LaBeouf, doar ca mai motivat pentru stigmatizarea personajului),
o obliga pe Joe sa accepte acordul tacit propus de sot, constient ca unu(l) nu este suficient. Pana la aceasta asumare, Lars are grija sa reaminteasca despre ipocrizia societatii si despre fragilitatea caramizilor pe care s-au construit ideologiile si conceptiile.

Lars sfideaza orice canon. Fie al bisericii, fie al comunitatii, fie al familiei. Si pentru a nu face nicio discriminare care sa ofenseze pentru omitere, atat crestinii, cat si catolicii primesc prin asociere, un corespondent care atasat personajului Joe, inteapa si lasa urma pudicilor. Dar nu asta este scopul. Doar ca te zgaltaie cat pentru a ajunge mesajul la tine.

In dictionarul urban, „the silent duck” nu este chiar o denumire pentru care sa astepti sfarsitul capitolului pentru lamuriri. Doar ca de fiecare data, interventiile lui Seligman (filosof citit, mai nestiutor decat avizatii) inclina ca reactiile sa fie exact cele pe care le anticipezi. De departe, identificarea chipurilor care o acompaniaza pe Joe intr-un moment de orgasm maxim, atarna si mai mult la crucea grea pe care o duce. Si din nou, aici este vorba despre ambele personaje si nu doar de unul.

Un ménage à trois, construit pe un amuzament fortat, este inca o experienta unica oferita de regizor. Vocea uneori grava a lui Charlotte Gainsbourg (se angajeaza intr-o penitenta cu personajul sau) acompaniaza intreg momentul si pentru prima oara personajul surprinde cu alegerea sa. Postura de mama nu este insa prioritara pentru copila-femeie care a crescut cu goluri care s-au largit pe masura ce a dat mai mult. Fara nicio aluzie indecenta, „fill all my holes” face din neintelesul-paria un lucid-ratacit. Copacul rasucit va aduce lamuririle, din nou cu alegorii si simboluri rupte din lectiile unor filosofi care se amesteca in discutii.

Asemenea oglinzii care distorsioneaza imaginile uneori, spre final acceptarea sexualitatii, pare mai degraba o deformare. Aici si acum ne palmuieste cu un ranjet ascuns Lars- Joe si experientele ei pot fi, simplu, doar viata unui barbat? Asta ca sa obligam termenul sa nu fie doar o corvoada a femeii, pentru ca doar ea poate fi numita nimfomana. Ar fi stat oare altfel lucrurile, daca in loc de vulva, ar fi fost altceva? Cu „Nymphomaniac: Volume 2” se pune lacat peste manifestul depresiei dictat de Lars. Fara comparatii fortate intre doua unitati ale aceluiasi intreg, tratatul despre dependenta de sex scris de Lars von Trier, ramane un limbaj inchis intre semne, conceptii, sustinut de actori pregatiti si imprastiat de derivatele poftelor de orice fel.

Rating autor: nota 9.5

Vizionare trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=o4gxdJ6a2Uo&w=560&h=315
Filmul a intrat din 7 februarie in cinematografe si este distribuit de Independenta Film.

Multumiri Ancai Romanescu pentru sprijinul acordat pentru vizionarea peliculei.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail