Festivaluri de Film

„Sieranevada” si „Doua Lozuri” se vad la Noaptea Alba a Filmului Romanesc

poster-noaptea-alba-a-filmului-romanesc„Sieranevada”, „Doua lozuri” si proiectii-surpriza la 

O noapte plina de surprize, cu avanpremiere si intalniri cu invitati speciali, ii asteapta pe bucuresteni la Noaptea Alba a Filmului Romanesc, pe 16 septembrie.

Spectatorii vor avea ocazia sa vada cele mai noi filme regizate de cineastii romani – drame, comedii si thrillere – in zece locatii din Capitala:

  • Cinema Muzeul Taranului
  • Cinema Elvire Popesco
  • Centrul Cultural Casa Artelor
  • Parcul Titan (Parcul Artelor)
  • Parcul Crangasi
  • J’ai Bistrot
  • Deschis Gastrobar
  • Unteatru
  • Make a Point
  • Clubul de Educatie Alternativa (Ferentari).

Sieranaveda, in regia lui Cristi Puiu, propus de Romania la Oscarul pentru Cel mai bun film strain si proiectat in competitie la Cannes, este unul dintre cele mai asteptate titluri din program. Actiunea are loc la trei zile de la atentatul din redactia Charlie Hebdo si la 40 de zile de la moartea tatalui sau, cand Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmeaza sa isi petreaca ziua de sambata insotit de tanara lui sotie, in sanul familiei, reunite cu ocazia comemorarii celui disparut. Evenimentul, insa, nu se deruleaza conform asteptarilor. In distributie: Mimi Branescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Catalina Moga, Ilona Brezoianu, Bogdan Dumitrache. Sieranavada intra din 9 septembrie in cinematografe.

sieranevada

In avanpremiera, Noaptea Alba a Filmului Romanesc va gazdui prima proiectie din Bucuresti a comediei Doua lozuri, in regia lui Paul Negoescu. Inspirat de schita lui I. L. Caragiale, filmul se invarte in jurul celor trei protagonisti, Sile, Dinel si Pompiliu (Dragos Bucur, Dorian Boguta si Alexandru Papadopol), care afla ca nu e de ajuns sa fii declarat castigator doar pentru ca ai toate numerele bifate pe bilet, ci e nevoie sa „suferi” pana ajungi milionar, asadar, vor trece printr-o serie de aventuri pentru a se putea prezenta la Loterie sa-si ridice premiul. Doua lozuri a fost un succes de public la TIFF 2016, iar din 7 octombrie va rula in cinematografe.

doua-lozuri-2

Dupa miezul noptii, la Cinema Elvire Popesco, cinefilii vor avea parte de o proiectie-surpriza: unul dintre cele mai asteptate si mai premiate filme romanesti ale anului va rula in avanpremiera.

Lor li se adauga o selectie de scurtmetraje care au rulat in Zilele Filmului Romanesc la Cluj. Printre ele, 4:15 p.m. sfarsitul lumii, de Catalin Rotaru si Gabi Virginia Sarga, selectionat in competitia de scurtmetraje de la Cannes si premiat recent la Sarajevo, extrem de popularul O noapte in Tokoriki, de Roxana Stroe, distins cu Premiul Special al sectiunii Generation 14plus la Berlin, Ferdinand 13 – primul scurtmetraj regizat de scriitoarea Cecilia Stefanescu, Raisa (r. Pavel Cuzuioc), o drama cu Cristina Flutur in rolul principal, sau 7 luni mai tarziu, al patrulea film scurt al lui Andrei Cretulescu, cu aceiasi Serban Pavlu, Dorian Boguta, Rodica Lazar si Andi Vasluianu.
Maratonul cuprinde si titluri precum Ilegitim (r. Adrian Sitaru), Dincolo de calea ferata (r. Catalin Mitulescu), Acasa la tata (r. Andrei Cohn), Bucuresti NonStop (r. Dan Chisu) sau Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tanase).

Marii actori Radu Beligan, Marin Moraru si Mircea Albulescu vor fi rememorati in filme-tribut: Dupa-amiaza unui tortionar (r. Lucian Pintilie, 2001), Operatiunea Monstrul (r. Manole Marcus, 1976) si La capatul liniei (r. Dinu Tanase, 1982). Un program de scurtmetraje regizate de Ovidiu Bose Pastina va marca 10 ani de la disparitia sa.

O sectiune noua la cea de-a saptea editie, numita 10 ani de la premiera, propune o (re)vizionare a catorva dintre filmele care au marcat Noul Cinema Romanesc si care sarbatoresc anul acesta un deceniu de la lansare: Hartia va fi albastra (r. Radu Muntean), Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii (r. Catalin Mitulescu), A fost sau n-a fost? (r. Corneliu Porumboiu), Legaturi bolnavicioase (r. Tudor Giurgiu).

Intrarea este libera la toate proiectiile.

 

 

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail