Seriale

Vikings 5×01 – REVIEW premiera sezonul 5 Vikingii

Premiera sezonul 5 Vikingii este programata pentru 30 noiembrie, la ora 21:00

Serialul Vikings revine cu un episod dublu, la History Channel Romania

ATENTIE: Articolul poate contine spoilere, mai ales daca nu ai vazut sezoanele 1-4 

Premiera pentru sezonul 5 Vikingii inseamna o portie dubla de episoade, intr-o aglomerare de scene care marcheza era post-Ragnar. Daca fanii au fost afectati profund de pierderea personajului, acelasi lucru se poate spune si despre eroii serialului Vikingii – disparitia lui agita destul de mult lucrurile pentru protagonistii ramasi.

Episodul The Departed pare mai mult un teasing pentru ce va urma, mai cu seama ca parca se cauta un inlocuitor ca interes pentru spectatori.

Omul din spatele serialului Vikings, Michael Hirst a inceput de foarte mult timp sa faca pregatirile pentru un setting cand serialul nu il va mai avea pe Ragnar. Dupa ce a stabilit noi conflicte in mijlocul carora personaje la fel de intersante pozeaza in centru, s-a concentrat sa stabileasca noi frontiere pentru drama.

Daca iesirea din poveste a fost destul de socanta, brutala, nu putem spune ca a fost brusca. In urma lui ramane o mostenite, una care cade pe umerii generatiei noi pentru a fi onorata.

Pe cat de patriotic suna, serialul Vikings ne-a obisnuit sa fie intru-astfel de spirti (de sacrificiu).

Sezonul 5 Vikingii debuteaza cu 5×01 The Departed

Poate nu la fel de unitar, cum am fost obisnuiti. Imparatit in mai multe planuri este putin stangaci debutul, o impresie alimentata de faptul ca a parut ca s-au aglomerat mai multe fire narative. Insa mi-a placut ideea ca, daca pana acum nu s-a gasit un adversar pe masura lui Ragnar,  vom avea un villain demn pentru urmatorul lider carismatic. Cel putin asa imi place sa cred.

Sezonul 5 Vikings: 5×01 recapitulare

La finalul sezonului 4 Ragnar, personjul in jurul caruia se invartea intreaga actiunea isi gaseste sfarsitul. Astfel, o serie de evenimente sunt declansate si scapa de sub control. Prima sa sotie Lagertha o omoara pe actuala sotie Aslaug si cucereste Kattegaat, timp in care fii lui s-au reunit pentru a se razbuna pe saxonii responsabili de moartea tatalui lor.

Ocazie cu care se planuieste o inaintare strategica spre York, singurul loc care un este inconjurat de dusmanii lor. Iar asta ar putea fi un prim pas in distrugerea armatelor englezesti.
 
Alex Høgh si Jonathan Rhys Meyers interpreteaza doua personaje care pana acum nu au luat contact unul cu celalalt sau mai degraba niciunul nu stie de existenta celuilalt. Cu atat mai interesant si dispusa sunt sa fac pariu ca asta va fi miza in celelalte 11 episaode care vor urma. 

La ce sa te astepti de la sezonul 5 Vikingii

Sezonul incepe cu inmormantarea lui Sigurd si cu judecata lui Ivar. Fraticidul este condamanat si se pune la indoiala capacitatea lui Ivar de a ramane lider. Desigur, isi motiveaza crima si nu schiteaza nicio urma de remuscare. Nu o sa stim niciodata daca a fost intentionat omorul, dar este clar ca il regreta (sau simte furie ca acum se stie ca are o slabiciune care poate fi exploatata).

Cel putin pana la intalnirea cu Floki, care isi construieste o barca, ocazie cu care Ivar realizeaza ca va ramane singur. Aici face cea mai emotionanta declaratie din biografia lui – „My heart is broken”. Ca fani, ar trebui sa pretuim aceasta scena pentru ca avem ocazia sa vedem farame de umanitate, indoiala si slabiciune din partea unui monstru, asa cum este creionat si jucat Ivar the Boneless.

Heahmund, in chipul lui Rhys Meyers, inca joaca o carte de piosenie, desi in interior duce un conflict violent si este tentat de pofte carnale. Nu se sfieste sa ii numeaca pe vikingi, atunci cand vede ce au lasat in urma, barbari sau pagani.

Vikings 5×01 quote: “This world no longer interests me. That’s why I will submit myself to the tides, and the winds, and the will of the gods.

Daca sezonul trecut ii vedeam pe copii lui Ragnar cum se aliau sa isi razbune tatal, Bjorn anunta intoarcerea in Mediterane mostenind pofta tatalui de a descoperiri si de a cunoaste. Asa cum mentionam si Floki se pregateste sa plece, aici fiind mai degreaba o decizie de nevoie, mai ales ca dupa moartea Helgai nu-l mai retine nimic in teritoriu. Si da, o face pana la urma, dar nu stim unde a ajuns.
 
In Kattegat, intrigile de la curte continua, iar loialitatea lui Torv pentru Lagertha inca nu este o certitudine. O sa vedeti voi la ce ma refer. Lagertha, Winnick fura multa aprecieri.

Aceasta accepta vestea victoriei vikingilor si afla despre moartea lui Sigurd. Doar ca are grija sa il intemniteze pe Harald. Si aici o sa aveti un moment destul de… ciudat. Pentru ca Lagertha dovedeste inca o data, destul de umilitor, ca nimeni nu trebuie sa o subestimeze.

Productii istorice – serialul Vikingii

De cativa ani incoace, tot mai multi actori foarte bine cotati migreaza catre seriale. Unul dintre motive este faptul ca acestea s-au devenit tot mai bune, investindu-se nu doar in buget generos, cat mai ales in calitatea povestilor, povesti care nu mai sunt formule testate ci unele care merg la sigur.

Fie ca se adreseaza unei audiente mainstream sau unui consumator obisnuit, serialul Vikingii, Vikings este principalul competitor Game of Thrones.
 
Avem un restart solid, familiar, desi diferit. Principalii piloni ai acestui sezon vor fi lupta pentru putere si controlul asupra regatelor. Ramane si dilema personajelor de a afla daca lumea are altceva de oferit.

Daca judecam dupa modul cum se desfasoara evenimentele, tema dominarii ramane principala. Asta confirma si o scena dintre Ubbe, Hvitserk si Ivar cand nu se mentioneaza nicio secunda pierderea tatalui.
 
Vizionare trailer sezonul 5 Vikingii:

 

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail