34 de seriale ca Game of Thrones
-more ore less-
Game of Thrones este unul dintre cele mai discutate seriale ale momentului. Dar si unul dintre cele mai piratate, lucru care ii confirma popularitatea si il inscrie lejer pe lista celor mai vizionate seriale din intreaga grila de propuneri facute de televiziunile publice sau private. Cel putin in perioada cand este difuzat si asa avem o lama cu doua taisuri: pe de-o parte publicul se bucura de un produs de calitate, pe de alta, rateaza alte serii care sunt la fel sau poate chiar mai bune pentru genul din care fac parte.
Chiar daca lucrurile sunt subiective de obicei, este clar ca daca ai o slabiciune pentru Urzeala Tronurilor o sa iti placa orice altceva seamana cu acesta – ca atmosfera, personaje sau idei.
Asadar, m-am gandit ca daca tot o sa ai foarte mult timp liber pana la sezonul 8, care este si ultimul, sa te dedici altor show-uri cu care imparte violenta grafica, disputele politice, canonul evenimentlor la superlativ, istorii fantastice, mitologii epice, relatiile ciudate dintre protagonisti. Asadar, cu multa rabdare si atenti, m-am gandit sa iti fac recomandari de seriale ca Game of Thrones.
Productia originala HBO Game of Thrones: Urzeala Tronurilor are la baza scrierile lui George RR Martin (gasesti aici cartile)
Recomandari seriale ca Game of Thrones: la ce sa te uiti daca iti place Urzeala Tronurilor
- Outlander: Straina (2015-prezent); 2 sezoane difuzate, 3 si 4 confirmate
Starz a dat lovitura cu acest serial, pe care am pariat inca de cand era in stadiul de proiect si care are toate datele sa devina mai cunoscut, odata ce Game of Thrones se va fi incheiat si se vor cauta inlocuitori. Cu teme semilare (inclusiv portretizarea unui personaj feminin puternic), decoruri de epoca, razboaie politice si sex fara perdea, Outlander este bazat pe seria de carti semnata de Diana Gabaldon si nu se va incheia prea curand. Doar ca totul vine cu un twist: calatoria in timp. Motiv pe care il imparte acum si cu GOT (vezi plotul Bran).
Outalnder este perfect pentru fanii care cauta seriale ca Game of Thrones si carora le plac fictiunile istorice amestecate cu o doza de fantastic. Serialul ne face cunostinta cu Claire Randall, o infirmiera din WWII. In urma unei vizite la un vestigiu incarcat cu magie, aceasta ajunge din Scotia anului 1945 in 1743, intr-o tara rapusa de razboaie. Aici intalneste un razboinic, Jamie Fraser, care o ajuta in mai multe feluri. Hotarata sa supravietuiasca, femeia decide sa se dedice cauzelor lor. In plus, Tobias Menzies – a fost Edmure Tully in Game of Thrones- face un dublu rol de exceptie si ma surprinde cu fiecare apartie.
- Medici: Masters of Florence (2016 – prezent); 8 episoade, sezonul 2 confirmat
Dustin Hoffman este Giovanni di Bicci de’ Medici, Richard Madden il interpreteaza pe Cosimo de’ Medici, iar Stuart Martin este Lorenzo de’ Medici. Serialul Medici: Masters of Florence nu doar ca are in distributie un actor din Game of Thrones (de fapt doi, cu aparitiile episodice ale lui David Bradley), dar surprinde partial ascensiunea unei familii la conducerea unui tinut. Cu actiunea plasata in secolul XV, in Florenta, se urmareste modul cum o familie influenta ajunge sa transforme mica ei afacere, intr-un imperiu financiar care finanteaza Italia Renascentista.
- Frontier (2016 – prezent); 1 sezon difuzat, unul in derulare si 3 deja confirmat
O sa vedeti o fata familiara – Jason Momoa, pe care il stiti drept Khal Drogo din Game of Thrones. Drama Frontier este cronica nord americanilor din anii 1700: violent, cu personaje salbatice si fara mila, cu multa actiune, gorry si gritty. Declan Harp (Jason Momoa) incearca, in America de Nord din secolul al XVIII-lea, sa elimine controlul comertului cu blanuri de la puterea companiei Hudson’s Bay. Insa capcanele, antreprenorii nemilosi si manipularile sunt multe.
- Vikings (2013-prezent) 4 difuzate, 5 in derulare si 6 confirmat
Vikings urmareste povestea lui Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel), o figura legandara din mitologia Norse. Incepe ca un fermier care va ajunge regele Danemarcei, pe masura ce terorizeaza locuitorii din Franta si Anglia cu raidurile sale constante. In drumul sau spre cuceriri este insotit de fratele sau, prima lui sotie si prietenul sau Floki.
Poate ca nu este la fel de violent si sugestiv in scenele de sex (are totusi nuditate si ceva lupte sangeroase), dar serialul asta reuseste, la fel ca Urzeala Tronurilor, sa te faca sa iti pese de niste personaje pe care initial nu le placi, iar totul se intampla pe fundalul Scandinaviei medievale via Dark Ages. Mai adauga femei puternice, lupta pentru regate si teritorii, batalii sangeroase si obtii un mix satisfacator – dar scade din ecuatie dragonii. Brienne of Tarth gaseste un „inamic” pe masura in figura lui Lagertha.
- Black Sails: Vele Negre (2013-2017); incheiat: 4 sezoane, 28 de episoade
Productie tot de la Starz, Black Sails este prequel la Treasure Island. Pe scurt se relateaza aventurile navei de pirati a capitanului Flint, unul dintre cei mai notorii din Golden Age. Personajul incearca sa supravietuiasca si sa mentina controlul unei insule, condusa de pirati, hoti si prostituate. Primul sezon te ajuta sa te familiarizezi cu stilul de a reda ploturile, asa ca ai putina rabdare si nu renunta imediat la el. O sa iti placa pentru ca Michael Bay este producator (inca nu stramba din nas) si ofera in multe ocazii spectacol din batalii si sex din belsug. In rolurile principale apar Toby Stephens, Luke Arnold si Jessica Parker Kennedy. Alte detalii: locatii exotice, scutieri, dar si regizorul GOT Neil Marshall (episoadele Blackwater, The Watchers on the Wall) cred ca sunt date suficiente ca sa il urmaresti.
- Once Upon a Time (2011-prezent); 6 sezoane difuzate, 7 in derulare
Fara sa fie la fel de intunecat, Once Upon a Time este versiunea mai cuminte (completare: cea mai cuminte) a universului gazduit de HBO, cu care imparte doar mici variabile. Un preferat de-al meu, serialul asta ar putea inlocui cu usurinta GOT, daca pretentiile pentru efectele speciale si pentru setting in general nu sunt prea mari. In rest, dezvoltarea personajelor este destul de buna, iar fiecare sezon a reusit sa fie mai bun decat precedentul si sa aduca personaje negative dintre cele mai interesante.
Once Upon a Time este ciocnirea dintre mai multe idei: imaginati-va ca toate personajele pe care le stiti din basme, legende si Disney se intalnesc in acelasi plan si trebuie sa invinga raul. Povestea incepe in Storybrooke, un orasel magic unde traiesc Alba ca Zapada, Cenusareasa, Frumoasa, Bestia, Evil Queen, Pinochio, Robin Hood, Rumplestiltskin, Rapunzel si multi alti, fara ca nimeni sa-si aminteasca despre viata lui de dinainte. Pentru ca sunt prinsi intr-un blestem. Si singura care ar putea sa il rupa este fiica lui Snow White si a lui Prince Charming, adusa in orasel chiar de fiul ei, dupa 20 de ani de cand nu-si vazuse parintii. Este un serial ca Game of Thrones pentru ca deseori apar figuri mistice, iar de cele mai multe ori infruntarile se rezolva prin lupte cu sabii. Oh, si costumele chiar sunt faine.
- The Last Kingdom (2015-prezent); 2 sezoane, 3 deja confirmat
- The Tudors (2007-2010); incheiat: 4 sezoane, 38 de episoade
The Tudors este serialul despre domnia regelui Henry VIII asupra Angliei si tratativele sale pentru a avea control asupra regiunii. In rolul principal este Jonathan Rhys Meyers. Un serial ca Game of Thrones unde este vorba despre puterea politica si o distributie stelara, cu figuri pe care le vei recunoaste si in adaptarea lui George RR Martin: Natalie Dormer (vrea sa fie regina si o sa faca orice pentru asta – suna familiar?) sau Henry Cavill, acum ocupat sa fie Superman/ Man of Steel. S-ar putea ca The Tudors sa nu fie chiar fidel istoriei, dar ramane o propunere interesanta, mai ales la capitolul drama. Manipulari, sex, familii populare, invazii, decapitari. The Tudors ofera cate putin toate.
- Peaky Blinders (2013 – present); 3 sezoane si doua confirmate
Cillian Murphy are rolul principal in acest serial de epoca. Il interpreteaza pe Thomas Shelby, un tanar care vrea sa isi depaseasca statutul social si finaciar. Cu actiunea plasata in Anglia, Birmingham, imediat dupa WWI, povestea se concentreaza asupra gangsterilor irlandezi cunoscuti ca gruparea Peaky Blinders si ambitiile deja numitului Tjomas, seful lor. Actiunile mobilor atrag curand atentia unui inspector (Sam Neill).
O sa spui ca rivalitatile dintre bande, ciocnirile de lupte si lumea interlopa nu au nimic asemanator cu GOT. Si nu o sa te contrazic. Insa, iti recomand serialul din alte motive, cum ar fi jocurile politice de la nivel inalt, tratativele facute in culise pentru putere, legaturile puternice de familie, dezvoltarile uimitoare de personaje dar si violenta. Ai date suficiente care sa te faca sa simti ca revezi The Red Wedding sau infruntari ca in Battle of the Bastards sau iti faci o idee despre cum ar fi aratat universul Lannister plasat in anii 20. Bonus, cativa dintre actorii din Game of Thrones apar si aici: Locke (Noah Taylor), Doran Martell (Alexander Siddig) si Night King (Richard Brake). Si da, cel din dreapta este Tom Hardy.
- The 100: Cei 100 (2014- prezent); 4 sezoane, 5 deja confirmat
Este unul dintre cele mai bune seriale cu adolescenti pe care l-am urmarit. Si am vazut destule, cat sa imi permit aceasta titulatura. Este brutal, nu ia masuri de precautie pentru personajele care mor cand te astepti mai putin si in cele mai crunte moduri, este indraznet, este interpretat excelent. Si are la baza volumele de carti ale Kass Morgan.
Plotul este destul de simplu: in viitor Pamantul a devenit de nelocuit, in urma unui cataclism nuclear, care a decimat omenirea. Singurii supraviteuitori sunt pe niste Arce in spatiu, dar proviziile se termina. Se ia decizia de a se trimite pe Pamant 100 de infractori juvenili, singurii de care se puteau lipsi, ca sa confirme daca se pot intoarce acasa. Doar ca lucrurile nu sunt atat de simple. Se vor da batalii sangeroase, se vor face turniruri pentru a se ocupa tronul, se vor forma aliante si se vor rupe prietenii. Plus ca se includ in serial si teme politice si sociale, destul de bine dezvoltate si divizarile cunoscute drept case in Game of Thrones, aici diverse comunitat – Sky People, Grouunders, Nightblood, Mountain Men, Azgeda, Trikru, Flamekeepers si altii. S
- House of Cards (2013- prezent); 5 sezoane
Stiu ce o sa spui: cum poate un serial modern despre jocuri prezidentiale sa semene cu Urzeala Tronurilor, un serial fantasy despre lupta de a conduce? Ei bine, cred ca ti-ai raspuns singur. Ambele seriale au in comun ambitiile personajelor de a fi lideri in fruntea unui teritoriu si fiecare ar face orice pentru a-si vedea scopul indeplinit. Intorsaturile de situatie, lucrarea pe la spate si intrigile politice nu sunt straine de Frank Underwood (Kevin Spacey), un barbat dominator care conduce fara sensibilitate si scrupule lumea din Washington. Doar ca isi doreste mai mult si vrea sa fie presedintele tarii, iar in cursa sa spre a fi lider, devine un antierou exceptional. Este mereu insotit de sotia sa, Claire Underwood (Robin Wright), o femeie care iti aminteste permanent de Cersei Lanistesr. Ecranizare a cartii cu acelasi nume, serialul este remake pentru o varianta europeana din 1990.
- The Magicians (2016-prezent); 2 sezoane, 3 deja confirmat
Cu o premisa conventionala, The Magicians este bazat pe o trilogie satirica si analitica scrisa de Lev Grossman. Suficient de intunecat, violent si seducator pentru fanii GOT, serialul asta fantasy vine si cu o propunere aparte: consecintele puterii. Plotul nu pare atat de ofertant: Quentin Coldwater se inscrie la o univeristate unde va fi antrenat sa devina magician, cand descopera ca lumea din cartile lui preferate exista si reprezinta o amenintare pentru omenire. Intre timp, cea mai buna prietena a lui, Julia, respinsa de scoala, cauta alte solutii pentru a putea invata despre vraji. Studentii vor trebui sa invinga un maestru atotputernic, dar asta doar colaborand. Cel mai recent sezon a oferit decoruri noi, razboaie. dragoni si fapturi care seamana cu Children of the Forest.
- The Expanse (2015-prezent); 2 sezoane, 3 deja confirmat
Pe langa faptul ca il are pe Steven Strait in rolul principal, un actor care seamana cu Kit Harrington (vezi aici), The Expanse si-a permis libertatea de a dezvolta individual gruparile (ceva care seamana cu casele GOT) si sa le distinga vizual. Un serial SF bazat pe seria de carti de James S.A. Corey, The Expanse ne trimite in viitor, peste 200 de ani, cand sistemul solar a fost colonizat. Un ofiter, un detectiv si capitanul unei incearca sa descopere o conspiratie galactica. Totul conduce la o femeie disparuta, care daca nu este gasita, va destabiliza pacea dintre Pamant, Marte si Centura unde s-au format locuinte noi. Si daca asta nu convinge, adaugati in ecuatia serialului si implicatiile politice, diversitatea de personaje si interactiuni solide, o putere care guverneaza totul.
- Merlin (2008-2012); incheiat: 5 sezoane, 65 episoade
O sa iti spun de la inceput: serialul nu este extraordinar, dar s-ar putea sa iti placa, daca nu ai pretentii prea ridicate. Legenda clasica a printului Arthur este redata prin ochii tanarului magician Merlin (Colin Morgan). O reimaginare a mitului in care regele Arthur si Merlin sunt tineri contemporani. In aceasta poveste tatal lui Arthur a interzis magia in Camelot, practicantii fiind pedepsiti cu mortea, lucru care il obliga pe Merlin sa-si tina puterile ascunse. Doar ca initial magul nu stie ce va deveni si nici ce puteri poseda. Avem relatii intre copii si parinti, cavaleri, profetii, castele, deceptii si… dragoni.
- Boardwalk Empire (2008-2014); incheiat: 5 sezoane, 58 de episoade
In timpul Prohibitiei contrabandistii fac, fura si vand alcool. Serialul se axeaza pe o perioada plina de couptie si violenta din Atlanta City, unde il intalnim pe Nicky Thompson (Steve Buscemi) – politician si gangster in timpul liber. Acesta face cartile de partea legii si conspiratii cu gangsterii.
- The Borgias (2011-2013); anulat: 3 sezoane, 28 de episoade
Practic The Tudors, doar ca in loc de Anglia, ne mutam in Italia secolului XV. Nu avem the Iron Throne, dar familia Borgias a facut tot ce a putut pentru a-si castiga titlurile regale si a tinut cat de ferm a putut de ele. Jeremy Irons il interpreteaza pe Rodrigo Borgias, capul unei familii care s-a ridicat la conducerea bisericii romane-catolice cu incest, asasinate, copii ilegitimi, mita si coruptie, executii si torturi. Fara sa fie neaparat fidel paginilor de istorie, serialul the Borgias are distributia completata de François Arnaud, Holliday Grainger, David Oakes. O sa recunoasteti din Game of Thrones ideea de loialitate.
- The Bastard Executioner (2015); anulat: 1 sezon, 10 episoade
Din pacate, anulat prematur, show-ul nu a avut timp sa dezvolte povestea promitatoare si ofertanta. Calaul bastard ne trimite in 1300 in Wale, unde il cunoastem pe cavalerul Wlikn Brattle, care a servit in armata regelui Edward I al Angliei. Lasat sa moara pe campul de lupta, este gasit de un copil care ii ofera sansa sa aleaga o alta viata. Ajuns acasa dupa vremuri dedicate razboiului, planuieste sa duca o viata linistita, ceea ce si face. Cativa ani mai tarziu il vedem ca fermier, casatorit si implinit. Din nefericire, un eveniment dramatic il obliga sa ridice din nou sabia, de data asta drept calau pentru a invoca razbunarea.
- Spartacus (2010-2013); incheiat: 3 sezoane + miniserie, 39 episoade
Pana acum este imposibil sa nu fi aflat despre serialul Spartacus, probabil unul dintre cele mai grafice seriale care au fost vreodata difuzate. Daca ai crezut ca lupta dintre Mouintain si the Viper a fost brutala, atunci e clar ca nu ai vazut inca niciun episod din Spartacus, show-ul dedicat fara perdea gladiatorilor. Serial ne face cunostinta cu personajul care da tilul serialui, sclavul care a dus la o revolutie in randul gladiatorilor in Roma. Raman ca puncte de referinta cu GOT: duelurile cu sabii, tradarile, sexul, violenta si elementele gore. Seria este impartita in patru sezoane, dintre care unul este prequel. Ordinea cronologica in care ar trebui sa vezi Sparacus: Spartacus: Gods of the Arena, Spartacus: Blood and Sand, Spartacus: Vengeance, Spartacus: War of the Damned.
- Rome (2005-2007); incheiat: 2 sezoane, 22 episoade
Roma este un serial care insista sa ne arate tranzitia Romei antice (sec I B.C) de la Republica la Imperiu, dar si ascensiunea si prabusirea celor mai influente si puternice figuri – Julius Caesar si Mark Antony. O sa iti placa Roma, desi are doar doua sezoane pentru ca de-a lungul celor 22 de episoade o sa vezi cine ajunge la conducere. Se profita din plin in scenariu de razboaie, asasinari, mutari ca pe niste piese de sah, tradari si iubiri, diferente de clase sociale, personaje violente foarte bine conturate.
- DaVinci’s Demons (2013-2015); incheiat: 3 sezoane, 28 episoade
Tom Riley este personajul principal in biografia fictiva a vietii lui Leonardo Da Vinci, un biopic presarat cu iubiri, inventii, intrigi politie, religie si magie. Suntem din nou trimisi in epoca florentina si vedem cu Leonardo este atras in reteaua de afaceri a familiilor Medici si Pazzi si relatiile lor cu biserica catolica. Pe langa obsesia protagonistului de a obtine The Book of Leaves, il vedem cum este prins intr-un cult misterios (seamana putin cu Faceless Men).
- The White Queen (2013) si The White Princess (2017) – cate un sezon de 10 episoade
Stii deja ca George RR Martin s-a inspirat foarte mult din istorie pentru Game of Thrones. O influenta majora in relatarea evenimentelor dintre casele rivale Lannister si Stark este in War of Roses – casa Lancaster si casa York s-a razboit pentru tronul Angliei. The White Queen si continuarea The White Princess, ecranizate dupa cartile lui Philippa Gregory, relateaza evenimentele din acea perioada. Ambele serii sunt relatari din perspectiva femeilor prinse in acest razboi. The White Queen ne-o prezinta pe Elizabeth Woodvile (Ferguson), care s-a casatorit cu Edward IV al Angliei si The White Princess pe fiica lor, Elizabeth of York, care a trebuit sa se marite cu Henry Tudor pentru a incheia razboiul. Like mother, like daughter.
- The Walking Dead (2010-prezent); 8 sezoane
Cred ca era de asteptat ca serialul asta sa fie pe lista recomandarilor. De altfel, ar merita mentionat si Fear the Walling Dead. Ambele sunt incluse la aceasta categorie de recomandari de seriale pentru ca este evident ca White Walkers au un echivalent in mortii-vii tip zombie din TWD. Si pe langa asta, scenele de infruntare cu acestia sunt destul de sangeroase, dar si dramatice, temandu-te mereu pentru siguranta personajelor principale.
Intr-o lume post apocaliptica, unde o molima a izbucnit si transforma mortii in fiinte insetate de sange, supravietuitorii incearca sa se adapteze la lipsa civilizatiei si la pericolele din cale. Este mai mult despre dezumanizare, decat despre daca alegi sa traiesti in noua lume.
- Penny Dreadful (2014-2016); incheiat: 3 sezoane, 27 episoade
Daca iti plac serialele horror supranaturale. O productie Showtime marca Sam Mendes, Penny Dreadful s-a incheiat prematur, daca ma intrebati pe mine. Un thriller psihologic care ne trimite in societatea londoneza a epocii victoriene. Aici ii cunoastem pe Dorian Grey, Victor Frankenstein, contele Dracula si Mina Harker, Dr Jekyll, printre altii. In rolurile princiapale apar Josh Hartnett, Eva Green, Billie Piper si Timothy Dalton. Este atipic, este ciudat, este de vazut, este inspaimantator.
- Marco Polo (2015-2016); anulat: 2 sezoane, 20 episoade + 1 special
Serialul care defineste intocmai lacomia, iar la asta adauga si cateva scene destul de faine cu sex si jocuri politice. Din pacate, serialul Netflix a fost anulat inainte de a-si fi incheiat povestea, asa ca s-ar putea sa fiti dezamagiti de asta, dar eu zic ca totusi merita o vizionare. Serialul Marco Polo face portretul calatoriei unui explorator care urmeaza Drumul Matasii prin Mongolia. Antrenat in arta razboiului, Maco Polo cunoaste tradarea de familie, dar afla si iubirea. S-ar putea sa il recunoasteti pe Littlefinger in Jia Sidao.
- The Librarians (2014-prezent): 3 sezoane, 4 deja confirmat
Bine, bine, nu va asteptati la un show de calitatate. Este destul de comod, silly si usurel uneori, dar The Librarian nu-si minte spectatorii si stii de la inceput ce o sa primesti. Avem multa actiune, lupte coreografiate misto si putina magie. Asta impreuna cu un vibe a la Indiana Jones sau amintiti-va de Treasure Hunt cu Tia Carrere. Aici avem un grup de patru bibliotecari (Christian Kane, Noah Wyke, Lindy Booth, John Harlan Kim) insarcinati cu datoria de a proteja obiectele magice ale lumii, dar si de a cauta artefacte pierdute ale istoriei.
- Sons of Anarchy (2008-204); incheiat: 7 sezoane, 92 episoade
Bun, acum deja vorbim despre un alt gen, dar despre o tema similara. Saga Sons of Anarchy este una violenta, primul motiv pentru care se recomanda fanilor GOT. Ar mai fi si faptul ca familia are un rol extrem de important in desfasurarea unor fire narative. Mai apoi, este faptul ca inspiratia este, fara sa para fortat, una shakespeariana, opera Hamlet. Urmarind activitatile criminale ale unui club de motociclisti, serialul este plin de rasturnari de situatie, deceptii, loialitate si povesti cu razbunare. Britanicul Charlie Hunnman este un antierou care incepe sa-si puna la indoiala rolul in gasca sa.
- Xena: Warrior Princess (1995-2001); incheiat: 6 sezoane, 134 episoade
Sunt sigura ca daca as incerca acum sa vad serialul Xena: Printesa Razboinica, nu as mai fi la fel de incantata de ce ofera. Filmat in mare in Noua Zeelanda, serialul fantastic se bucura la data lansarii, 1995, de critici pozitive privind constructia puternica a personajelor feminine, influentand ulterior alte produse de televiziune si marcandu-se ca un cult. Xena (Lucy Lawless) este o razboinica hotarata sa lase in urma trecutul si sa-si gaseasca ispasirea folosindu-se de abilitatile sale in lupta pentru a-i ajuta pe cei inocenti si lipsiti de aparare. Partenera sa este Gabrielle (Renee O’Connor), care se transforma dintr-o fata de ferma, intr-o razboinica amazoniana. A avut si un spin-off Hercules: The Legendary Journeys. Ambele sunt o combinatie amuzanta intre istorie si fantastic, iar fanii Game of Thrones vor gasi o noua lume mistica.
- The Shannara Chronicles (2016-2017); 2 sezoane, 11 episoade – inca nu s-a confirmat nimic pentru sezonul 3
Este un serial MTV, asa ca nu porniti la vizionare cu asteptari prea mari. Eu nu am reusit sa trec de episodul pilot, dar cine stie, poate va prinde pe voi. In The Shannara Chronicles ajungem intr-un viitor post apocaliptic. Oamenii au evoluat in mai multe rase – troli, elfi, si gnomi. Acestia au reusit sa traiasca in armonie, pana cand un demon antic aduce magia inapoi, iar odata cu asta probleme. Un trio de personaje tinere lupta sa mentina binele. Intreaga poveste este bazata pe o serie de carti Cronicile Shanara. Daca ti-ai dorit ca un vrajitor sa poata rezolva toate problmele din Westeros, s-ar putea ca The Shannara Chronicles sa-ti placa: imaginatie colorata, actiune moderata si ceva geeky, dar nu deosebit.
- Legend of the Seeker (2008-2010); anulat: 2 sezoane, 44 episoade
Aproape de perioada cand Game of Thrones se publica, o franciza fantastica domina piata cartilor – Sword of Truth, seria semnata de Terry Goodkind urma sa devina serie de televiziune in 2008. Cele doua sezoane, inainte de anulare, au fost produse de Sam Raimi. Serialul Legend of the Seeker urmareste aventurile lui Rchard Cypher. Acesta este un simplu fermier care se imbarca intr-o misiune de a detrona un vrajitor intunecat. Intervin in poveste motivul eroului, printesa de salvat sau un mentor magician. Este filmat in Noua Zeelanda, deci peisajele vor fi nemaipomenite.
- The Musketers (2014-2016); incheiat: 3 sezoane, 30 episoade
In Paris, anul 1630 Athos, Aramis si Porthos formeaza un grup apreciat de muschetari antrenati sa faca fata oricaror situatii. Acestia il intalnesc pe d’Artagnan, un tanar fermier cu aptitudini in lupta si dornic sa li se alature. Serialul urmareste eforturile lor de a proteja regele tinutului si de a pastra tara in liniste. O productie originala BBC, nu neaparat cel mai bun proiect britanic, dar suficient de bun cat sa il urmaresti pentru cele 30 de episoade. Filmul are la baza cartea lui Alexandre Dumas si in rolurile principale apar Tom Burke, Santiago Cabrera, Howard Charles, Luke Pasqualino, Tamla Kari, Maimie McCoy si Ryan Gage. Il recomand pentru settingul istoric, daca vrei o alternativa la propunerile mai serioase.
- Versailles (2016-prezent); 2 sezoane, 3 deja confirmat
Reteta pe care mizeaza Versailles: costume ornate spectaculos, decoruri somptuoase, intrigi, idile, sex, scandaluri, dragoste, tradari, violenta. O sa va placa serialul, daca deja sunteti familiarizati cu toate acestea din Game of Thrones. O reinterpretare a vietii regelui Louis XIV, urmarit cand ia decizia ca in secolul 17 sa construiasca un palat, ati ghicit, Versailles, de unde avea sa-si impuna puterea si sa conduca nobilimea. O coproductie Franta-Canada.
- Salem (2014-2017); anulat: 3 sezoane, 36 episoade
Un alt serial subapreciat, incheiat recent, Salem ne-a trimis in trecut, in era cand femeile care erau banuite de vrajitorie erau vanate si omorate. Unul dintre personajele principale este Mary, o femeie manipulatoare, carismatica si destul de rea. Aceasta controleaza victimele judecatelor din Salem si accentueaza isteria in randul puritanilor, mentinandu-si planul de a invoca Diavolul. Problemele incep sa apara cand in oras se intoarce John Alden, un barbat pe care femeia l-a iubit cu mult timp in urma. Un horror supranatural cu ramificatii politice, dramatice, intunecate, cu iubire, ura si magie si elemente gotice.
- Reign (2013-2017); incheiat: 4 sezoane, 78 episoade
- The Accused Kings:Regii blestemati (1972/2014/2005); incheiat
Cu doua adaptari in portofoliu, una mai veche si una moderna, Les Rois Maudits (The Accursed Kings) de Maurice Druon este seria pe care insusi George RR Martin si-a incurajat fanii sa o urmareasca. Miniseria din 2005 cu Gérard Depardieu si Jeanne Moreau in rolurile criminalilor aduce pe micul ecran conspiratii, intrigi aventuri adulterine, scandaluri politice si cinism in conducere, dar si razboaie. Mai exact, se arata un capitol violent din istoria Frantei – razboiul de 100 de ani. Singurul lucru care ar putea sa te descurajeze ar fi faptul ca inca nu exista o varianta in engleza. Insa, daca vrei doar povestea seriei franceze Les Rois Maudits (The Accursed Kings) scrisa de Maurice Druon – „the original game of thrones” – cartile au fost adaptate intr-o miniserie in 2005, numita Wolf Hall.
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
2 Comments
Sezonul 5 Vikingii: cronica premierei la History Romania 5x01
S-a anuntat cand incepe sezonul 8 Urzeala Tronurilor