Biografic, Drama, Istoric, Special

Lone Survivor (2013)

LONE SURVIVOR POSTER I’m a lover, I’m a fighter, I’m a UDT Navy SEAL diver. I’ll wine, dine, intertwine, and sneak out the back door when the refueling is done. So if you’re feeling froggy, then you better jump, because this frogman’s been there, done that and is going back for more.

  • Regizor: Peter Berg
  • Actori: Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch, Ben Foster, Eric Bana
  • Gen: Drama, Biografic, Istoric
  • Premii: doua premii, sapte nominalizari (doua la Oscar)
  • Tara: SUA
  • Durata: 122 minute

„Lone Survivor” pastreaza putin din autenticitatea pe care Berg alegea sa o pastreze in The Kingdom, atunci mizand mai degraba pe ancheta si mai putin pe actiune. Cand fundalul este bazat pe evenimente reale, audienta primeste cu mai mare inversunare cateva date si situatii, mai ales cand actiunea relatata nu este prea indepartata de prezentul nostru. Romanul „Lone Survivor: The Eyewitness Account of Operation Redwings and the Lost Heroes of Seal Team 10” scrisa de supravietuitorul numit din primele secvente. In primele cadre se rememoreaza lectiile deprinse din antrenamentele dure din armata de un Marcus Luttrell suferind (Mark Wahlberg, mulat pe caracterul personajului) , metodele de instruire pentru supravietuire aducand ca tematica cu „The Guardian”.

LONE SURVIVOR.jpg2

Prima parte a filmului este nedrept de moarta, comparand cu desfasurarea de forte de dupa primele trei sferturi de ora. Este adevarat ca aceasta portretizare putin fortata a camaraderiei are scopul de a intelege mai bine relatiile dintre soldati si ca inainte de a fi angajati ai armatei SUA, a trebuit sa realizam ca fiecare dintre ei sunt sotii, iubitii, tatii, copiii cuiva. Exista la un moment si o discutie cu o mica mustrare intre doi soldati, unul reprosandu-i celuilalt ca siguranta lor este singura grija. Nimeni nu ar dori ca rudele cuiva sa isi vada copilul mort la televizor, in vremuri cand tehnologia a prins radacini in razboaie si luptele de intimidare se duc si online.

Ali-Suliman-Mark-Wahlberg-and-Rohan-Chand-in-Lone-Survivor-2013-Movie-Image

Patru camarazi primesc o misiune aparent simpla, la fel ca oricare alta, dar cu mize uriase: capturarea a doi dintre talibanii periculosi care in urma cu putin timp omorasera cativa soldati. Urmand planul facut la baza, lucrurile devin periculoase atunci cand transmisiunile cad si acestia sunt descoperiti de cativa localnici. Prinsi intr-o ambuscada de unde le este greu sa fuga, raniti si slabiti, cei patru, Michael Murphy (Taylor Kitsch mai matur), Danny Dietz (Emile Hirsch, ezitant), ‘Axe'(Ben Foster, cel mai puternic) si Marcus, lupta pentru viata lor. [Pe urmele lor sunt criminali necrutatori… Odata cu aceasta declansare de forte, vom urmari si cateva scene dramatice de actiune si violenta, de multe ori puse sub semnul veridicitatii, dar bine realizate la nivel emotional.

Screen-Shot-2013-08-02-at-10.07.53-AM

„Lone Survivor” atinge cateva teme de actualitate si apeleaza la sensibilizarea publicului prin reducerea moralitatii si hiperbolizarea notiunii de erou-supravietuitor. Distributia ajuta aprecierea productiei, la asta intervenind si cateva parti surpriza care intervin pe parcurs, obligandu-te sa treci brusc de la agonie la extaz.

Rating autor: nota 7

Vizionare trailer:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=lScFrrK-O6c&w=560&h=315]

Multumiri gazdei Cinema City= Sun Plaza

Filmul intra din 24 ianuarie in cinematografe si este distribuit de RoImage.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail