Aventura, Drama, Familie, Special

[REVIEW] ”The Jungle Book’ (2016)

cartea junglei”Are you alone out here? What are you doing so deep in the jungle? Don’t you know what you are?… I know what you are. I know where you came from. Poor, sweet little cub. I’ll keep you clossse. Let go of your fear now… and trussst in meee…”

  • Regizor: Jon Favreau
  • Actori: Neel Sethi, (voci) Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Lupita Nyong’o, Scarlett Johansson, Giancarlo Esposito, Christopher Walken
  • Gen: Aventura, Drama, Familie
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 105 minute

Studiourile Disney au oferit animatii care au bucurat generatii si care inca incanta adultii si copiii deopotriva. Si pentru ca universul Marvel s-a dovedit a nu fi suficient pentru a alimenta setea pentru fantastic, desenele clasice sunt reinterpretate si (re)aduse in atentie ca live-action. Am avut ‘Maleficent‘ pentru ‘Sleeping Beauty’, ‘Cinderella‘ pentru animatia cu acelasi nume din 1955 si acum avem ‘The Jungle Book’ pentru aventurile lui Mowgli din 1967. La anul o sa vina randul ‘Beauty and the Beast’ cu Emma Watson si Dan Stevens in rolurile principale. Pe lista proiectelor mai figureaza si ‘Dumbo’, ‘Mulan’, ‘Cruella’ si ‘Pinochio’.

Regizorul Jon Favreau preia atributele de regizor (‘Cowboys & Aliens’, ‘Iron Man’, ‘Chef’) si reuseste sa confirme capacitatile sale. Cinematografia, efectele speciale si coordonarea denota o implicare benefica in favoarea adaptarii. Din punct de vedere vizual, ‘The Jungle Book’ este momentan castigator in ceea ce priveste premierele de anul acesta. Imaginile iti lasa impresia ca urmaresti un documentar turnat in mijlocul unui tinut salbatic. Jungla este recreata pana la cel mai mic detaliu si totul pare real.

In comparatie cu originalul, versiunea de aici reuseste sa trateze cu fidelitate predecesorul. Ba chiar de data aceasta stinge si conflictele mai vechi cu audienta, cand acuzele ca nu se poate construi un villain convingator erau tot mai puternice. De data aceaasta Shere Khan sperie. Ajuta atat vocea lui Idris Elba, insa grafica senzationala si determinarea cruda a acestuia il fac cu atat mai inspaimantator.

Mowgli a copilarit in jungla, in mijlocul animalelor, intelegandu-le limba si fiind protejat de ele. Crescut de o lupoaica, Raksha (Lupita Nyong’o), baiatul a fost gasit cu ani in urma de Bagheera (Ben Kingsley), o pantera. Este antrenat de Bagheera pentru a invata sa supravietuiasca si sa se adapteze mai bine. Insa aceasta triseaza si sa foloseste de trucuri umane, fara sa invete calea lupilor. In timpul sezonului secetos, intr-o zi, toate vietuitoarele din jungla se aduna sa bea apa, convietuind fara sa incalce un armistitiu. Un tigru renegat isi face simtita prezenta si ameninta intreaga comunitate daca nu il va primi pe Mowgli.

Captivant, emotionat, familiar si plin de aventuri. ‘The Jungle Book’ poate fi uneori mai intens pentru copii. Una dintre scenele mele preferate, din final, mi-a amintit de infruntarea care facea „Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole” memorabil, cand decorurile se rezumau doar la flacari. Regizorul insceneaza cateva cadre spectaculoase (alunecare de teren, infruntare cu un trip de maimute) si din nou spun ca la nivel compozitional si artistic nu se pot aduce reprosuri, ci doar laude.

Totusi revelatia filmului nu este Jon Favreau. Face o treaba minunata cand surprinde tema pericolului la fiecare pas, iar urmaririle printre copaci si fuga prin jungla sunt coplesitoare. Neel Sethi insa, aflat la primul sau rol interpreteaza uimitor de bine, tinand cont ca dialogurile sunt facute cu personaje care sunt adaugate abia ulterior in montaj. Iar asta face performanta sa cu atat mai incredibila. Pregatiti-va ca micutul sa va cucereasca cand racneste cu taria unui adult  -‘I am Mowgli and this is my home’.

Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Lupita Nyong’o, Scarlett Johansson, Giancarlo Esposito, Christopher Walken sunt superbi. Si pe rand, si impreuna. Exista o acuratete senzationala intre minele animalelor si intonatia actorilor, iar infatisarea este perfecta in acord cu timbrul vocilor. Avem pana si doua momente de musical, furate din vechea versiune (cu putina comedie). Scarlett Johansson ‘serpuieste’ versurile “Trust in Me”, iar Bare Necessities… well, o sa vedeti voi.

 ‘The Jungle Book’ este de vazut, de apreciat, de revazut. Pentru mine tocmai a devenit un favorit de la Disney – magic, feeric, modern.

Filmul intra din 15 aprilie in cinematografe si este distribuit de CineForum.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail