Drama, Recomandari, Romantic

Partition (2007)

” -I can’t. I can not leave without her. She is my life

– If you want to keep your life… leave”

  • Regizor: Vic Sarin
  • Actori: Neve Campbell, Jimi Mistry, Kristin Kreuk
  • Gen: Drama, Romantic
  • Premii: 2 premii si 8 nominalizari
  • Tara: Canada | Africa de Sud | Marea Britanie
  • Durata: 116 minute

Pe fundalul istoric al evenimentelor ce a divizat India printr-o lupta covarsitoare ce a decimat populatia in 1947, supravietuitorii ororilor incearca sa-si recladeasca o viata. Dramele romantice inscrise intr-un motiv tragic mi-au parut intodeauna a fi supraapreciate. Insa, de cele mai multe ori se intampla ca unele dintre ele sa nu se faca atat de cunoscute pe cat ar fi trebuit, invinuind  publicul care cauta blockbustere ce imprumuta pe afise nume consacrate si neglijeaza astfel productii autentice care iti relateaza un subiect bun, sprijinit de o interpretare  deloc compromitatoare. Coproductie a mai multor tari, “Partition” mi-a oferit ragazul de a reflecta asupra multor conventii pe care umanitatea si-a cladit credinta si istoria. Ma refer aici la aspectul religios si national: impunerea unor restrictii pentru a-ti imparti viata cu cineva, se justifica doar prin “nu trebuie” ?

Ofiteri ai armatei indiene, Gian Singh si Avtar Singh sunt sub comanda unui prieten apropiat, Andrew Stilwell. Acesta locuieste cu sora sa Margaret (Neve Campbell), care la randul sau s-a apropiat de cei trei. Detasati in Burna, in mijlocul unor conflicte incepute cu mai bine de trei secole in urma, vor trebui sa lupte sa se intoarca. Dupa 6 ani, acasa nu revin decat doi- Gian (Jimi Mistry) si Avtar. Simtindu-se vinovat de moartea lui Andrew, de a carui protectie o asigurare pe sora sa, Gian se izoleaza in caminul sau, refuzand sa ia parte la luptele sangeroase la care camarazii sai continua sa ia parte, independent. O familie de musulmani traverseaza India pentru a ajunge la Pakistan, insa este atacata de soldatii care isi cauta propria dreptate. Cea mai tanara dintre acestia, Naseem (Kristin Kreuk) reuseste sa fuga. Gasita la timp de Gian, inainte de a fi omorata, speriata, aceasta este adapostita in casa lui, riscand sa atraga ura comunitatii.

Partea cea mai tentanta este melanjul de culturi. S-a mizat pe acest aspect si a fost cel mai bine evidentiat, asta in contrast cu povestea de dragoste care primeste rolul principal. Foarte placuti actorii principali. Pe Kristin Kreuk, o stiam din “Smallvile”, astfel ca a fost ceva inedit sa o urmaresc intr-o partitura total diferita, infatisand o musulmana. Total necunoscut imi este Jimi Mistry: mi-a oferit sentimentul de caldura, siguranta si incredere. Exact ce caracteristici i s-au afiliat personajului sau. Faptul ca a izbutit sa ma convinga, in duo cu cea din urma, nu-mi limiteaza recomandarea, ba chiar imi sustine convingerea ca va placea. Meritele  ii sunt recunoscute prin diversele premii si nominalizari oferite.

Mentionam la inceput ca te cucereste cultura: am sa adaug la asta si cateva peisaje care-ti taie rasuflarea. Ca orice drama romantica ce trebuie sa respecte genul, “Partition” a reusit sa-ti ofere un final care va restrange aprecierile, poate si singurul aspect care denigreaza pelicula in ansamblu, asta in stransa legatura cu faptul ca iti sunt oferite destule indicii pentru a sti la ce sa te astepti in desfasurarea intrigii.

Rating autor: nota 7

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail