Animatie, Aventura, Special

How To Train Your Dragon 2 (2014)

how-to-train-your-dragon-2-poster1-690x1024“  You have the heart of a chief. And the soul of a dragon.”

  • Regizor: Dean DeBlois
  • Actori (voci):  Jay BaruchelCate BlanchettGerard Butler, America Ferrera, Jonah Hill, Kristen Wiig, Djimon Hounsou, Kit Harington
  • Gen: Animatie, Aventura
  • Premii: un premiu, doua nominalizari
  • Tara: SUA
  • Durata: 102 minute

Sequel-ul „How To Train Your Dragon 2”  este format cu libertatea de a construi pilde morale in contexte ce par naive, profitand deliberat de toate urmele de seriozitate care ar da bine intr-o animatie, exact cat si cum trebuie. Confirmata deja ca o trilogie, animatia aduce in al doilea volum mai multe reprezentatii epice, fara a discredita debutul. Dimpotriva. Se merge frumos pe urmele lasate de primul capitol. Si nu oricum. Trecerea celor cinci ani este vizibila pe chipurile, gesturile si atitudinea personajelor, legandu-se prudent relatii mai strasnice, producatorii alegand sa maturizeze la infatisare (o experienta unica in universul desenelor) toate personajele. Si daca central stau tot Hiccup si Toothless, se evidentiaza nodul care tine strans si puternic legatura care i-a unit prima oara pe cei doi. Se fac multe paralele si aluzii la ideea de continuitate, de apartenenta. Mentionam la primele impresii ca supunerea om-animal este inlocuita cu loialitate, clar fiind ca fiecare dintre cei doi isi pune viata in mana celuilalt. Este suficient sa venerezi scena de la inceput, acrobatia de zbor si intrecerea dintre dragon si om, pentru a intelege ca mesajul este clar: se poate.

HOW TO TRAIN YOUR DRAGON 2

Ce are mai frumos „How To Train Your Dragon 2”? Puternicul simt de responsabilitate (vezi discutiile tata-fiu, raspunderile asumate fata de un popor, datoria fata de vietatea pe care o cresti),  atentia fina pentru geneza personajelor, fie si a celor secundare (doar pe seama lor te poti amuza), individualitatea povestii (nu se deschid mai multe planuri pentru a genera haos). Si la detalaiile tehnice filmul castiga detasat in fata multor animatii ale ultimilor ani (superbul schimb de pupile cand dilatate, cand normale ale dragonului). Tot la efecte artistice, nu trebuie decat sa privesti locasul dragonilor ascuns de gheata, sa il vezi pe Alpha cum a fost schitat, fara a infiora, ci mai degraba pentru a impune pentru a intelege calitatea. Sau sa urmaresti jocul de la inceput ce seamana mai mult cu competitia de Vajhat din „Harry Potter and the Sorcerer’s Stone”. Un aspect mai putin multumitor, de altfel poate si singurul, pe langa micile fortari de a dramatiza, este poate faptul ca nu mai savuram din intimitatea pe care Hiccup si Toothless o imparteau, comparativ cu prima data.

dragon_a

La cinci ani de la primele evenimente, locuitorii din Berk au luat in grija lor dragonii, invatand sa convietuiasca cu ei. Hiccup (Jay Baruchel), acum adult, a reusit sa schimbe conceptiile comunitatii sale si isi dedica timpul creionarii unei harti, ocazie cu care descopera ca alti oameni vaneaza dragoni. Prins de sarcina de conducator pe care tatal sau i-o paseaza Hiccup alege sa fie impreuna cu Toothless, in conflictele in al caror interes sta chiar el. Dintre vocile actorilor care intrupeaza personajele, Cate Blanchett surprinde sensibilitatea si maturitatea din glasul unei mame, pe cand Djimon Hounsou ajunge sa cladeasca statura unui om al cavernelor, mai degraba de speriat decat de respectat, doar cu glasul.

HOW TO TRAIN YOUR DRAGON 2

John Powell, castigator al premiului Oscar pentru compozitiile muzicale din prima parte, preia sarcina de dirijor si afirm, fara remuscari, ca formeaza in multe pasaje, partituri mai emotionante, mai dinamice, cu o atentie mai mare la sincronizare, fara a abandona influentele celtice care sunt particele veritabile din cultura vikinga, cu putina autoritate folk. „How To Train Your Dragon 2” este o animatie concentrata, densa, senzationalul stand mai mult in poveste si personaje, si mai putin in fantastic. Rar poti empatiza cu protagonistii unor animatii, rar sunt inchipuite momentele in care armele cu care se castiga nu sunt materiale tangibile. De revazut, dar cu telecomanda in mana, pentru ca la anumite intervale vrei sa revezi infruntarile, dialogurile (uneori poate prea profunde) sau doar sa faci capturi din zborul printre nori.

Filmul intra din 20 iunie in cinematografe si este distribuit de OdeonFilm caruia ii multumesc pentru invitatie.

Alte pareri: Laura&Oonut: Cinemateca.eu, Flavius&Gabriela: F and G Must See, Andrei: Cinefilul de Serviciu.

Rating autor: nota 9.5

Vizionare trailer

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail