„Frumoasa si Bestia: Beauty and the Beast” – premiera din 17 martie
„Think of the one thing that you’ve always wanted. See it in your mind’s eye and feel it in your heart.”
- Regizor: Bill Condon
- Actori: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Kevin Kline, Josh Gad, Ewan McGregor, Stanley Tucci, Audra McDonald, Gugu Mbatha-Raw, Ian McKellen, Emma Thompson
- Gen: Fantastic, Romantic, Musical
- Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
- Tara: SUA
- Durata: 129 minute
„Frumoasa si Bestia” filmul marcheaza a patra adaptarea live-action a animatiilor din ograda Disney. Dupa „Maleficent” a fost „Cinderella” si a urmat „The Jungle Book „. Lista nu se va termina la aceasta pentru ca sunt deja in lucru alte ecranizari care promit sa profite cat mai mult de tehnologiile cinematografice din prezent (Dumbo, Aladdin, The Lion King, Cruella, and The Little Mermaid). Si daca este un lucru pe care studiourile il fac fara sa clipeasca – investitia. Iar asta se vede in calitatea efectelor speciale, in frumusetea costumelor pentru personaje, in complexitatea si bogatia decorurilor. Proiectia IMAX ofera un spectacol de magie – fara sa exagerez, sunt sigura ca pe un niciun alt ecran povestea nu se va simti mai vie si mai colorata decat o face vizionarea intr-o sala unde sunetul si imaginea fac diferenta intre memorabil si banal.
„Frumoasa si Bestia” nu mai are nevoie de nicio prezentare. Fara artificii neaparat extravagante, proiectul regizat de Bill Condon („Mr. Holmes”, „The Fifth Estate”, „Dreamgirls”, „Gods and Monsters”) face o expansiune inteligenta a originalului si, intervenind cu scene suplimentare, devine si mai dramatic (povestea parintilor fiecaruia dintre protagonisti).
O lista cu filme si seriale inspirate de basmul Beauty and the Beast gasesti aici
Filmul urmeaza aceeasi linie cu cea a animatiei din 1991, nominalizata la patru premii Oscar (inclusiv cel mai bun film). Intr-un orasel idilic unde fiecare se cunoaste cu fiecare, un Print arogant si rasfatat tine petreceri. Cand o batrana saraca ii cere ajutorul, oferindu-i in schimb doar un trandafir, acesta o refuza si o ridiculizeaza. Fara sa stie, acesta luase in deradere o vrajitoare care il blestema sa arate ca o bestie, pana cand va invata sa iubeasca si sa castige dragostea. Astfel toti locuitorii castelului se transforma in diverse decoratiuni de casa si sunt uitati de ceilalti. Pentru a rupe blestemul, tanarul are timp pana la caderea ultimei petale din trandafir. Lucrurile par ca se pot schimba pentru prima oara cand Belle, o tanara, devine prizoniera printre ruine.
Cum remarcam mai sus, scenariul filmului raspunde si unor intrebari ridicate in prima versiune. Spre exemplu vom afla ce s-a intamplat cu mama lui Belle, iar asta, desi previzibil, este cu atat mai interesant de vazut, mai ales in modul cum influenteaza evolutia evenimentelor.
Despre actorii din Beauty and the Beast: Frumoasa si Bestia 2017
O reinterpretare ca o fresca onoreaza sursa materialui, „Beauty and the Beast” aduna nume sonore in distributie. Emma Watson este Belle – The One – si se descurca bine cu rolul si uneori are o sclipire aparte de naivitate si inocenta. Si totusi reuseste sa redea figura unei Belle educata si independenta care iese in evidenta prin empatia, bunatatea si simplitatea ei. Cumva, reuseste sa se rupa de stereotipul de printesa la ananghie si devine o eroina puternica si hotarata.
Dan Stevens inca regretat pentru retragerea prematura din Downton Abbey, dar cu o cariera promitatoare dupa (vezi The Guest, Legion) este senzational. Asemanarea cu portretul imaginat in animatie l-a ajutat mai mult ca sigur in castigarea rolului, iar greutatea purtarii unui machiaj constant nu ar fi putut fi decat complicat, iar aici asta nu se vede. Desigur, provocatoare partitura, Bestia a fost o creatie impresionanta – Stevens ofera o perfomanta excelenta. Computerul i-a capturat expresiile, animatorilor ramanandu-le sa ii adauge trasaturile si tehnicienii sa ii modifice vocea. Iar rezultatul a fost minunat.
Insa pentru mine adevarata vedeta a intregului cast ramane Luke Evans. Amuzant ,fara sa devina penibil, actorul a gasit reteta pentru a-l creiona pe Gaston cu multa mandrie si nesabuinta, dar si la fel de multa viclenie. Poate cel mai cameleonic si distractiv. Luke Evans, in rolul lui Gaston bifeaza partea comica, foarte bun in rolul de narcisist arogant (se vede ca s-a simtit foarte bine cu acest rol). Nu doar ca arata ca un personaj animat, este teribil de bun in a se face de ras si gluma tuturor. Josh Gad il completeaza minunat, cei doi reluand parteneriatul caraghios.
Scenele de dans si muzica din Beauty and the Beast – tale as old as time
Filmul are mai mult de jumatate din secvente redate pe scene de musical, unele improvizatii find marcante mai ales prin culori si lumini, asa ca daca as putea sa il revad curand as face-o. In primul rand pentru a fredona impreuna cu cei din film cateva versuri. „Be Our Guest”, momentul orchestrat de Lumiere (Ewan McGregor, foarte bun) este unul dintre preferate. Si daca s-a vrut impresionant s-a reusit: cu jocul de culori, cu sincronizarile de cabaret ale unor obiecte; ca un vartej de energie cu multa magie.
„Beauty and the Beast” este extravagant si somptuos, un rasfat pentru fanii animatiei sau pentru cei carora le plac productiile fantastice cu idilele uimitoare. Filmul abunda in scenete de musicaluri – multe, dese si lungi – ceea ce m-a incantat teribil de mult. Desigur, asta influenteaza mult durata filmului, care ar fi putut fi redusa cu cel mult o jumatate de ora. Aglomerarea de genuri – aventuri, romantic si drama insa nu te obliga sa te fatai pe scaun. Pana la urma, asteptarea pentru transformarea din final merita. Este emotionanta si intr-o replica fidela a ceea ce se stie deja.
O noua generatie de copii se va indragosti de Belle si Beast. Cealalta va aplauda cu zambete si putin lacrimind un vis devenit realitate, ca pana la urma de multe ori am vrut sa vedem un live-action cu aceste personaje. Nu e chiar de colo cand distributia este atat de buna, costumele senzationale (vezi scena de bal), muzica vibranta si decorurile rupte dintr-o carte cu nuvele gotice si romantice. Mi-a placut foarte mult si nici nu este perfect. Ca parca as fi vrut ca motivatia pentru „I let her go” sa vina de la el. Ramane artificial in ceea ce priveste personajele secundare, dar zau ca-ti pasa, cand ai asa un pretext bun sa evadezi din cotidian.
LE.: Ca sa lamuresc putin lucruile cu Coalitia pentru familie – nu este nicio scena gay in filmul „Beauty and the Beast”. O spune cineva care a vazut filmul si nu lanseaza supozitii nefondate
Filmul intra in cinematografe din 17 martie si este distribuit de CineForum.
Vizionare trailer:
Vezi si...
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Leave a reply