Recomandari filme romantice epoca renascentista
Dupa o pauza lunga de la ultimul articol al filmelor de epoca, iata-ne ajunsi la cea de-a saptea parte, discutand despre epoca renascentista sau epoca detinuta de regina Elizabeth si intretinuta cu scrierile lui William Shakespeare. Nu ar trebui sa surprinda ca mare parte din cele cincisprezece filme selectionate, ii au pe cei doi in centru. Epoca renascentista a fost o miscare culturala extinsa din secolul paisprezece pana undeva in secolul al saptesprezecelea.
A cuprins o inflorire in literatura, pictura si a generat o reforma in educatie. Pentru politica, s-au dezvoltat conventii pentru diplomati si in stiinta a crescut interesul pentru observare. Este vorba despre transformari intelectual, o era cu interes pentru innoire sociala si culturala. Societatea feudala a evului avea o structura ierarhica caracterizata de rigiditate, supusa unei economii influentate de Biserica Catolice, relatie ce incepe sa fie destramata.
Fara sa aman prea mult startul acestui articol, va spun ca au mai ramas doar doua episoade din aceasta calatorie inceputa cu luni in urma cand cunoasteam epoca edwardiana….
Al saptelea capitol: epoca renascentista (anii 1400-1600)
Filme romantice epoca renascentista
- Locul I: Romeo and Juliet (1968)
Franco Zeffirelli. Mitul shakesperian “Romeo si Julieta”. Doi actori apropiati de varsta protagonistilor. Un success rasunator care inca emite ecouri cinematografice, la cativa zeci de ani de la aparitie. Popularitate in randul adolescentilor, in randul criticii, incasari uriase. Asa este descrisa ecranizarea din 1968. Doua familii din Verona, Montague si Capulet si-au hranit ura reciproca mult timp. Romeo Montague iese cu prietenii sai pentru a strica o petrecere gazduita de Capulets, dar o zareste pe Julieta de care se indragosteste iremediabil, in ciuda dusmaniei purtate de cele doua familii. Pe scurt, o poveste sinonima cu numele William Shakespeare. In rolurile principale au aparut Leonard Whiting si Olivia Hussey (cincisprezece ani in momentul filmarii), cea din urma avand nevoie de permisiune speciala pentru a aparea intr-o scena topless.
- Locul al II lea: Shakespeare in Love (1998)
Din nou Shakespeare, de data asta in rol principal pentru o poveste romantica, intr-o productie distinsa cu sapte premii Oscar. Gwyneth Paltrow si Joseph Fiennes fac un cuplu superb care transmite emotii si isi includ personajele cu demnitate intr-o epoca cu restrictii. Tanarul Shakespeare, lipsit de inspiratie, falit, respins, este practic o epava. O intalneste pe ea, cea care va deveni muza lui si care il va ilumina sa scrie cea mai buna piesa oferita de el vreodata. Ceea ce el nu stie, este ca Lady Viola este promisa unui alt barbat cu care trebuie sa se casatoreasca si ea nu stie cum sa-i dezvaluie acest secret. O colectie de 48 premii si 61 nominalizari, pentru un film unde ii vom vedea si pe Geoffrey Rush, Tom Wilkinson, Judi Dench. Ceea ce poate nu stiati este ca inainte ca filmul sa fie turnat, Julia Roberts primise rolul principal si a incercat sa-l convinga pe Daniel Day-Lewis sa ia cealalta partitura, dar din moment ce dumnealui a refuzat, casa de productie a amanat turmarea proiectului pana la o distributie pe masura.
- Locul al III lea: Dangerous Beauty (1998)
Frumoasa venetiana, o minunata poveste de dragoste, o istorie care sensibilizeaza. “Dangerous Beauty” este o poveste distorsioanata a basmului cu Cenusareasa, unde fata saraca este dama de companie, dar nu pentru a-si intretine familia, cat pentru a avea grija de ea. O drama biografica regizata de Marshall Herskovitz, Catherine McCormack, Rufus Sewell si Oliver Platt fiind in rolurile principale ale personajelor descrise in cartea “The Honest Courtesan” scrisa de Margaret Rosenthal. Filmul ne prezinta destinul Veronicai Franco, o curtezana a secolului al XVI lea din Venetia care din membru de vaza al orasului, ajunge sa fie tinta Inchizitiei care o acuza de vrajitorie. In timpul cat si-a oferit serviciile barbatilor din oras, Veronica s-a indragostit de Marco Venier, un bărbat de vita nobila, prins intre datoria morala pentru familie si sentimentele pentru ceea iubita. Atat Winona Ryder cat si Uma Thurman, fussera luate in considerare pentru rolul principal, dar au refuzat pentru ca trebuiau sa aiba aparitii nud. O versiune musical a filmului a avut premiera in 2011 cu Jenny Powers ca Veronica Franco si James Snyder ca Marco Venier. O recomandare draga din capitolul filme romantice din epoca renascentista.
- Locul al IV lea: Ever After: A Cinderella Story (1998)
Danielle de Barbarac (Drew Barrymore) este orfana de tata. Crescuta de mama ei vitrega alaturi de cele doua fiice ale acesteia, Danielle poarta tot greul treburilor din casa si este obligata sa duca o viata in umbra, umilita. Din intamplare il intalneste pe printul Henry (Dougray Scott), viitorul rege al Frantei, dar nu ii spune adevarata sa identitate si isi ascunde conditia sa saraca. Si el ii raspunde sentimentelor si incep o idila, insa tatal printului il obliga sa ia parte la un bal de unde sa-si aleaga o sotie, convins fiind ca Danielle va fi aleasa… Da, aste este povestea basmului Cenusareasa si mie imi place tare mult. Iubesc costumele, interpretarea si aspectul de poveste nemuritoare. Si pentru acest film avem o versiune musical, inca in lucru.
- Locul al V lea: La Princesse de Montpensier (2010)
“ The Princess of Montpensier” (franceaza: “La princesse de Montpensier) este un film de epoca romantic specific pentru epoca renascentista, regizat de Bertrand Tavernier, inspirat de o scurta povestire anonima. Mélanie Thierry are rolul principal si i se alatura Gaspard Ulliel, Grégoire Leprince-Ringuet, Lambert Wilson si Raphaël Personnaz. Locul actiunii este Franta aristocrata, in timpul Razboiului Religiilor. Prezent la cea 63 a editie a festivalului de la Cannes, filmul ne-o pune in centru pe Marie de Mézières, o frumoasă tanara, fortata sa se marite cu un barbat pe care nu-l cunoaste, desi il iubeste pe Henri de Guise, unul dintre cei mai curajosi eroi ai regatului. Mana fetei este promisa printului de Montpensier cu care se si casatoreste si o duce la castelul sau unde este ocrotita de Chabannes, un dezertor protestant si care se indragosteste de tanara. Avem romantism, intrigi politice, dispute sexuale. Intr-un cuvant: un film excelent.
- Locul al VI lea: The New World (2005)
Daca va place “The New World”, este aproape obligatoriu sa vedeti si “Conquest of Paradise” (1992). Aclamatul regizor Terrence Malik coordoneaza o intreaga echipa pentru a contura un portret temporal despre coloniile gasite in ceea care va deveni America. Farame de istorie si romantism, drama este inspirata de figurile capitanului John Smith (Colin Farell) si indiana Pocahontas (Q’Orianka Kilcher). Capitanul Smith acosteaza in 1607 in Jamestown, o colonie engleza din Virginia. Nativii, initial prietenosi, fara simtul proprietatii, devin violenti dupa ce un localnic este pedepsit pentru furt. Smith este capturat, dar crutat la insistentele lui Pocahontas, fata capeteniei. Cei doi se indragostesc, dar povestea lor este supusa testelor de diferente culturale, de limbaj si moralitate. Alte aparitii notabile: Cristopher Plummer alaturi de Christian Bale. In ciuda aplauzelor oferite de critica, incasarile speculate au fost sub asteptarile cele mai mici.
- Locul al VII: Elizabeth (1998)
Elizabeth Tudor a fost o femeie moderna. Fiica lui Henry VIII si a lui Anne Boleyn, Elizabeth a avut o fire independenta si o vointa de nemasurat. “Elizabeth” este o biografie scrisa de Michael Hirst, regizata de Shekhar Kapur si interpretata de Cate Blanchett, Geoffrey Rush, Joseph Fiennes, Fanny Ardant si Richard Attenborough. Se prezinta primii ani de domnie ai Elizabetei, in 2007, Blanchett si Rush reluandu-si rolurile pentru sequel- „Elizabeth: The Golden Age”, pentru perioada timpurie. Intr-o epoca dominata de barbati, sufocata de tradari si conspiratii, monarhul Elizabeth a trait penru a-si gasi sfarsitul printr-o moarte naturala. Cu 7 nominalizari la premiile Oscar si 12 nominalizari la B.A.F.T.A, acesta este filmul care a atras atentia asupra lui Cate Blanchet.
- Locul al VIII lea: Queen of Margot (1994)
Premiul juriului la Festivalul de la Cannes, plus cinci premii César. Inspirata din evenimentele ce au avut loc in noaptea din 24 august 1572, productia descrie cel mai sangeros masacru din istoria Frantei. O tara decimata de un razboi religios, sfasiata de idei. In dorinta sa de a mentine pacea, Caterina de Medicis a pus la cale o nunta fortata intre Margot de Valois, sora Regelui catolic Charles IX, si Regele Henri de Navarre, pentru a pune capat conflictelor dintre catolici si protestanti.
Ceea ce a urmat, va ramane in istorie drept Masacrul din Noaptea Sf. Bartolomeu. In aceea seara Margareta de Navara ascunde si ingrijeste un protestant scapat din masacru, pe tanarul La Mole. Cei doi se implica intr-o poveste de dragoste mult prea scurta pentru ca finalul tragic este premeditat. Filmul a fost cel mai profitor film strain in Marea Britanie in anul lansarii. In rolurile principale ii urmarim pe Isabelle Adjani, Daniel Auteuil, Virna Lisi si Vincent Pérez, in ecranizarea romanului publicat de Alexandre Dumas tatal, in 1845.
- Locul al IX lea: Flesh & Blood (1985)
Anul 1534, intr-un comitat catolicizat. Lordul Arnolfini isi asteapta viitoarea nora. Crescuta si educata la manastire, ii este sortita de mica fiului acestuia, desi acesta, Steven, nu a intalnit-o niciodata. Fara a sti unul de celalalt, cei doi se intalnesc pe drum, iar el o place imediat. Cortegiul fecioarei Agnes este atacat de o banda de mercenari si tanara este luata prizionera, iar Steven decide sa plece intr-o misiune de rascumparare. Avem decoruri fidele acelor vremuri, turnire cavaleresti, vestimentatii minutios create si un limbaj de rit vechi. Drama intesata cu aventuri, este regizata de Paul Verhoeven si ii are in rolurile principale pe Rutger Hauer, Jennifer Jason Leigh, Tom Burlinson si Jack Thompson. Unele scene vor fi mai putin pe placut iubitorilor de romantism, pentru ca veti vedea cateva scene mai brutale de sex.
- Locul al X lea: The Virgin Queen (2005)
In ciuda faptului ca este o biografie a vietii si domnirii reginei Elizabeth, seria prezina personajul principal cu un interes special in mai multe teme, cel mai notabil fiind impactul emotional asupra executarii mamei sale si dragostea sa pentru Robert Dudley. De la zilele tematoare unde era o victima a terorizarii de catre sora sa care o inchisese in Turnul Londrei, pana la idila din anii de aur, cu tot cu relatia enigmatica impartita cu protejatul sau Earl of Essex. Productie marca BBC, impartita in patru parti, o are in rolul principal pe Anne-Marie Duff, explorand si teme politice. Cel mai probabil ca il veti recunoaste si pe Tom Hardy.
- Locul al XI lea: Lady Jane (1986)
Din nou Helena Bonham Carter intr-un film de epoca, de data asta unul romantic specific perioadei renascentiste. De data asta este protagonista filmului “Lady Jane”, productie britanica, regizata de Trevor Nunn. In 1553, aristocratia impunea si interzicea. Verisoara criticatului Henry al VIII-lea, Lady Jane se ghida dupa o ideologie diferita, fara a simpatiza cu crezurile bisericii sau ale nobilimii. Pentru ca Edward, fiul lui Henry VIII este pe moarte, ducele de Nothumberland planuieste sa o casatoreasca pe Lady Jane cu fiul sau Guilford, asigurandu-si controlul dorit asupra tarii. Cei doi se impotrivesc acestui mariaj si refuza sa se cunoasca, dar pe masura ce timpul trece, tineri isi dau o sansa sa se imprieteneasca si se indragostesc, urzind propiul plan…
- Locul al XII lea: Juana La Loca (2001)
Vicente Aranda a scris filmul “Mad Love” si le-a avut sub tutela regizorala pe Pilar López de Ayala si Daniele Liotti pentru a revela destinul tragic al reginei Juana de Castilla, indragostita nebuneste de un barbat infidel, arhiduce al Austria. In Spania anului 1496, Juana se grabea pentru a ajunge la casatoria sa. Initial un mariaj planuit din ratiuni politice, intre cei doi apare si dragostea, dar nu pentru mult timp. La cativa ani distanta de la nunta, Juana este declarata regina si sotul sau profita de slabiciunile ei, pentru a o interna la o manastire si se autoproclama rege. Gelozie, pasiune, minciuni si tradari. Este remake al filmului ce dateaza din 1909 ”Locura de amor”.
- Locul al XIII lea: Anne of the Thousand Days (1969)
Regina pentru scurt timp, Anna Boleyn este un personaj care a domnit in vremuri incetosate. Adaptare dupa piesa din 1948 a lui Maxwell Anderson, “ Anne of the Thousand Days” o prezinta pe Anne Boleyn ca motiv al divortului dintre regele britanic Henry al VIII-lea si sotia sa Katherine de Aragon, ca singura vinovata a mortii grabite, ca responsabila pentru ruptura dintre regat si biserica. Pentru ca aceasta nu putea sa-i ofere un mostenitor, Henry incepe sa intretina relatii cu alte femei, curand Anne fiind acuzata de adulter si condamnata la moarte… Richard Burton este regele Henry VIII, Geneviève Bujold o infatiseaza pe Anne Boleyn, iar Irene Papas este Catherine of Aragon. In ciuda improscarii filmului cu recenzii negative, a primit zece nominalizari la Oscar, castigand la categoria cele mai bune costume.
- Locul al XIV: The Other Boleyn Girl (2007)
O alta abordare asupra destinului surorilor Boleyn. Cu detalii despre incest, adulter, lacomie, tradari, pasiuni, somptuozitate si dragoste. Anne (Natalie Portman) si Mary Boleyn (Scarlett Johansson) sunt doua surori care sunt obligate de o famiiie ambitioasa sa-l seduca pe Henry al VIII-lea (Eric Bana) pentru a-i oferi un mostenitor dupa ce intra in gratiile si asternuturile lui. O intriga care te pacaleste, isi va primi recompense cu un punct culminant neanticipat. Philippa Gregory a pus la dispozitie romanul publicat in 2001, dandu-si acordul sa fie ecranizat si sequel-ul “The Boleyn Inheritance”.
- Locul al XV lea: Anonymous (2011)
Cine a fost de fapt Shakespeare? Un mincinos? Un om talentat? Un opportunist sau un ghinionist acuzat pe nedrept? “Anonymous” despica teoria conform careia scrierile semnate de faimosul dramaturg, nu i-ar fi apartinut de fapt. Supozitiile il fac pe Edward de Vere, ca responsabil pentru scrierea dramelor. Curtea Regala a acelor timpuri nu era straina de uneltiri, jocuri politice meschine si dezmat, asa ca intr-un fel, textul interzis trebuia facut cunoscut. Regizorul Roland Emmerich prezinta cu mult patos o versiune cinematografica pe principiul “a fost sau n-a fost?”.
La urmatoarea intalnire vom descoperi penultimul capitol, cel dedicat epocii medievale…
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
8 Comments
Leapsa actorilor in videoclipuri | Movie Zone
Prin blogosfera cinefila (1 – 7 aprilie 2013) | Recenzii filme si carti
foaaaaarte buna treaba ai facut aici! esti prima optiune de unde ma inspir,asta pentru a vedea un film(de epoca) cu adevarat bun!
iti multumesc tare mult pentru aprecieri 🙂 ma bucur cel mai mult de faptul ca am facut fericiti cativa cititori care imi impartasesc dragostea pentru astfel de filme. sper sa le-ai descoperit si pe celelalte 🙂
There are many factors that can cause erectile dysfunction,
but this condition usually has its origins in physiological causes such as
penile injury or damage, some medical disorders or because of side effect of certain medications.
It is now time for you to try this incredibly powerful combination of energy-giving herbs, which
has extremely potent natural aphrodisiacs that stimulate
blood flow. Lime is a great source of antioxidants, folic acid,
vitamin C – all what is needed for men’s health.
sunt de acord cu tine Diana chiar este o optiune de unde poti sa te inspiri , iubesc astfel de romane
iti multumesc si tie Aliona 🙂 mai pregatesc cateva articole care sper sa placa la fel de mult !
sunt sigura ca vor fi foarte bune ! mersi mult