A şaptea ediţie a Festivalului de Film NexT va avea loc în perioada 10-14 aprilie 2013.
„Cum ar fi ca toată viaţa ta să fie legată într-un fel sau altul de film? Ca atunci, seara, când povesteşti prietenilor ce ţi s-a mai întâmplat şi totul se transformă, iar cei care te ascultă văd şi simt de parcă ar fi fost şi ei cu tine?” Aşa incepe descrierea unui eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.Cea de-a 7-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT revine între 10 și 14 aprilie cu o selecție a celor mai bune scurt și mediu metraje realizate în ultimii doi ani în cinematografia locală și internațională. Competiția de anul acesta, alcătuită din 23 de filme, din 16 țări, alese din cele peste 1.000 înscrise, menține echilibrul între estetici populare și estetici inovatoare, între filme deja aplaudate la cele mai importante festivaluri internaționale (dar prezentate în premieră în România) și filme care abia încep să fie descoperite.
- Cei doi selecționeri ai Festivalului NexT, Irina Trocan și Andrei Gorzo, motivează:
„Avem scurtmetraje care acoperă toate culorile spectrului, de la realism cvasidocumentar la fantasticul cel mai extravagant (…) Avem două filme care se îndepărtează de cotidian înspre o formă de realism magic: Skylab, un film indian de un ludic à la Apichatpong Weerasethakul, și filmul american Fotoliul, care seamănă cu blockbuster-ul festivalier din 2012 Beasts of the Southern Wild. Avem un număr record de filme ştiinţifico-fantastice, printre care Kaiser & König (Germania), o distopie action, O lume mai bună (Belgia), distopie mucalit-orwelliană, un SF retro irlandez – Fata cu dădaca mecanică şi un SF fashion spaniol – Marion. Filmul Pălmuiala (Franţa) e un kung fu porno pe care, după ce-l vedeţi, n-aveţi cum să-l uitaţi, iar Ovo e un film suprarealist plin de gag-uri vizuale freudiene pe tema maternităţii. Selecţia conţine şi horror-uri: Foame (Germania) un body-horror feroce într-un decor glam, sau Cusătoreasa, o animație stop-motion cu un umor foarte, foarte negru.”
Trei dintre cele patru filme românești intrate în selecția finală aparțin unor regizori aflați pentru a două oară în competiția NexT: Treizeci, un film regizat de Victor Dragomir, prezintă o reuniune a unor foști colegi, reuniune ce degenerează neprevăzut; În acvariu, al lui Tudor Jurgiu, este o poveste despre încercările eșuate ale unui cuplu de a se despărți; Betoniera, al lui Liviu Săndulescu (selecționat la Clermont Ferrand în 2013) este o felie de viață în tradiția Noului Cinema Românesc. Al patrulea film românesc, Șanțul – venit ca o surpriză și pentru selecționerii Festivalului NexT – este debutul regizoral al lui Adrian Silişteanu, cunoscut până acum ca director de imagine al unor filme precum Din dragoste cu cele mai bune intenții și Domestic.
MyKey lansează We Are Here – prima campanie de crowdfunding dedicată festivalurilor culturale
Festivalul Internaţional de Film NexT face parte din prima campanie de crowdfunding dedicată festivalurilor culturale, alături de alte 7 evenimente importante din spaţiul românesc.
8 festivaluri-reper din arta cinematografică, teatrală şi muzicală se unesc pentru prima dată într-o amplă campanie de activare a publicului.
- Scopul campaniei este crearea unui precedent puternic pentru crowdfunding, o variantă viabilă de finanţare pentru proiectele culturale, alături de finanţarea statului şi a companiilor private. Acţiunea se va desfăşura punctual, pe o perioadă de 3 săptămâni.
- Pentru peste 500.000 de spectatori, din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Alexandria, aceste festivaluri au devenit momentele culturale cele mai intense ale ultimilor 8 ani.
Bucureşti, 2 aprilie 2013 – În contextul în care organizatorii festivalurilor culturale independente se confruntă cu subfinanţarea şi reducerea bugetelor, MyKey iniţiază prima campanie majoră de crowdfunding de pe piaţa românească, prin lansarea platformei www.we-are-here.ro.
We Are Here este prima campanie de activare a fiecărui fost, actual sau viitor spectator. Publicul poate susţine acum concret proiectele pe care le-a urmărit şi aplaudat, finanţând ediţiile din acest an ale festivalurilor participante. We Are Here este o gală de fundraising virtuală: festivalurile ies la scenă deschisă, pentru prima dată, în faţa publicului, într-o acţiune menită să creeze un precedent puternic. Rezultatele vor fi unele palpabile, şi anume ediţiile din 2013 ale evenimentelor, iar susţinătorii vor fi recunoscuţi public.
NexT Comedy Night, programul special la NexT 2013
Așa cum și-a obișnuit deja publicul, Festivalul Internațional de Film NexT oferă în fiecare an un program special de filme, pe lângă competiție și programele tradiționale. Programul special oferit anul acesta este NexT Comedy Night, o selecţie de 12 scurtmetraje din România, Canada, Franţa, Australia, Germania, Marea Britanie şi Spania, majoritatea prezentate în premieră în România, ce promit să ofere o seară memorabilă publicului spectator.
Filmele din programul NexT Comedy Night sunt:
- Dragon baby, regia Patrick Boivin, Canada, 2012, 2’
- Pastila fericirii / Happy Pill, regia Cecilia Felmeri, România, 12’
- Studii despre isterie / Studies on Hysteria, regia Gabriel Borgetto, Bernd Faass, Matthias Bäuerle, Germania, 2012, 8’
- Relaxează-te, s-a terminat / Relax, It’s Over, regia Adam Brodie, Dave Derewlany, Canada, 2012 3’
- Cedric & Hope, regia Pierce Davidson, Australia, 2012, 13’
- Luminaris, regia Juan Pablo Zaramella, Spania, 2011, 6’
- Cod Roșu, regia Hanno Höfer, România, 2012, 10’
- Corgito ergo scrum! / Corgito Ergo Shoot!, regia Adel Oberto, Marea Britanie, 2010, 6’
- Câinii verzi / Les Chiens Verts, regia Mathias Rifkiss, Colas Rifkiss, Franța, 2012, 20’
- O coafura la înalțime / Flight of the Pompadour, regia Karan Kandhari, Marea Britanie, 2012, 8’
- Regizat de / Directed by, regia Alban Mench, Franța, 2012, 18’
- Bigshot, regia Maurice Huevin, Franța, 2012, 5’
NexT Comedy Night va fi proiectat pe 11 aprilie, la Cinema Corso.
http://www.youtube.com/watch?v=3SBroTufEes?list=PLwdQlB-JdA3jbgr9CzsomWkUhHWYmhrP8
NexT Kids, program special pentru copii la Festivalul de Film NexT 2013
Festivalul Internațional de Film NexT găzduiește pentru cel de-al 4-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 și 12 ani. Compus, ca și la cele 3 ediții anterioare, din două etape: proiecția filmelor și jocurile derivate din temele sau personajele acestora, NexT Kids se va desfășura sâmbătă, 13 aprilie 2013, de la ora 11, la cinema Studio.Iar cei mai buni prieteni, spectatorii, sunt invitaţi să creeze ad-hoc o expoziție cu fotografii de vacanță sau de călătorie, alb- negru, ale bunicilor sau străbunicilor lor. Toți cei care doresc să contribuie la expoziție sunt așteptați cu fotografiile la cinema Studio, pe 13 aprilie.
Despre filmele de anul acesta:
- Ginjas – o producție Portugalia 2011, regia Zepe (José Pedro Cavalheiro) și Humberto Santana – un episod dintr-o serie de animații alcătuită din 26 de episoade de câte 2 minute în care sunt explorate resursele formale ale desenului și cinematografiei. Personajul principal, Ginjas, un grup de foarte neîndemanatice Păsări Mici și o morocănoasă Pasăre Mare se pomenesc implicate în diferite incidente și de aici se stârnește o joacă cu forme și culori, contururi și fundaluri. Îl vom vedea pe Ginjas cel cu nasul albastru sâcâit de o linie curbă ce-și schimbă constant forma și se metamorfozează într-o succesiune de animale.
- Simfonia monștrilor, o producție Germania 2012, regia Kiana Naghshineh, veți face cunoștință cu trupa: patru monștri conduși de o fetiță mititică.
- Jocuri cu umbre este un film din Turcia, regizat de Sinan Sertel. Orice copil își dorește să se joace. Unii dintre ei se pot juca oricum. Alții au nevoie de vizită acelui om care face soarele să strălucească. Și totul se încheie cu un fericit şi jucăuș final.
- Păpușa, o producţie din Federația Rusă, 2012, regia Evgenia Schlegel, vedem aventura unei fetițe ajunse în oraș. Tentaţii se întâlnesc la fiecare pas. Singură, noaptea, în fața ferestrei unui magazin de haine. Nu trece mult timp și iat-o înăuntru probând o frumoasă rochie, dar .
- Uriașul este o co-producție Spania – Portugalia, 2012, regia Luis da Matta Almeida și Julio Vanzler. Un uriaș poartă o fetiță în inima sa. Inima sa este ca o mare fereastră de unde fetița descoperă și înțelege lumea în care trăim. Dar într-o zi va trebui să plece. Cu un bagaj de visuri și speranțe va începe să creeze o lume nouă pornind de la ce a moştenit de la tatăl ei.
- Trece trenul – o producție Franța, 2012, regia Mickaël Muraz – este un film realizat de ARTE pentru proiectul «Reciclare Creativă», un film ritmat pe muzica celor de la Kletzmer Goy Band.
- Povestea creionului roșu, un film iranian din 2012 în regia lui Ali- Reza Chitaei e un poem vizual, nici prea abstract, nici prea complicat pentru copii.
- Rising Hope, o producție Germania 2012, în regia lui Milen Vitanov, spune povestea unui căluț de curse, cel mai rapid din lume, transformat brusc într-un învins. Dar cu ajutorul unui nou prieten – un ogar de vânătoare – își regăsește speranța.
Scurtmetrajele de la Premiile Oscar 2013 pot fi văzute la Festivalul de Film NexT
Festivalul Internațional de Film NexT continuă și anul acesta tradiția NexT Oscars Night și oferă publicului bucureștean o proiecție-eveniment ce prezintă filmele nominalizate și filmul câștigător în 2013 la categoria scurtmetraj de ficțiune a Premiilor Oscar. Proiecția celor 4 filme nominalizate și a filmului care a câștigat anul acesta prestigiosul premiu al Academiei Americane de Film va avea loc în cea de a treia seară a Festivalului NexT, vineri, 12 aprilie, la Cinema Patria.Filmele prezentate în programul Oscars Night sunt oferite de SHORTSTV.
Prețul unui bilet pentru programul Oscars Night este de 15 lei, dacă este achiziționat în avans, iar în ziua proiecției prețul este de 20 de lei. Biletul pentru programul Oscars Night va include și accesul la petrecerea NexT ce va avea loc în aceeași seară.
Filmele de scurtmetraj din programul NexT Oscars Night sunt:
- Asad, regia: Bryan Buckley şi Mino Jarjoura, Africa de Sud / SUA, 2012, 18
- Baieţii Buzkashi / Buzkashi Boys, regia Sam French şi Ariel Nasr, Afganistan / SUA, 2012, 28
- Moartea unei umbre / Dood van een Schaduw, regia: Tom Van Avermaet şi Ellen De Waele, Belgia / Franta, 2012, 20′
- Henry, regia: Yan England, Canada, 2011, 21’
- Stingerea / Curfew, regia: Shawn Christensen, SUA, 2012, 19′ – Premiul Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de ficţiune, 2013
- Asad. Plasat în decorul devastat de război al unui sat de pescari din Somalia, filmul prezintă povestea unui adolescent somalez care se confruntă cu alegerea între o viață de pirat și una de pescar onest.
- Băieții Buzkashi/Buzkashi Boys este un scurtmetraj filmat în Kabul ce prezintă imaginea sumbră a Afganistanului contemporan. Filmul se concentrează în jurul sportul național afgan, Buzkashi, un joc brutal de polo jucat cu o capră moartă. Băieții Buzkashi spune povestea maturizării a doi prieteni, un băiat descurcăreț al străzii și fiul unui fierar, într-una dintre cele mai devastate de război țări ale lumii. Filmarea s-a putut realiza prin realizarea unui parteneriat între producătorii de film afgani și cei internaționali și oferă o altă perspectivă asupra vieții ce se continuă mai departe de războiul din Afganistan.
- Moartea unei umbre / Dood van een Schaduw. Soldatul Nathan moare în timpul Primului Război Mondial. Un straniu colecționar îi ia umbră prizonieră și-i oferă șansa unei a doua vieți în schimbul capturării a 10.000 de alte umbre. Dragostea pentru Sarah, femeia de care s-a îndrăgostit înainte de a muri, îl face să accepte înțelegerea. Dar când descoperă că Sarah este deja îndrăgostită de un alt bărbat, gelozia îi întunecă mintea și îl împinge spre răzbunare.
- Henry. Viața lui Henry, un talentat pianist, este dată peste cap când dragostea vieții lui, Maria, dispare în mod misterios. Va afla în curând inevitabilul verdict al vieții.
Cele mai bune scurtmetraje europene vin la NexT 2013
Ca în fiecare an, Festivalul va cuprinde programul Short Matters! al Academiei Europene de Film (EFA) și scurtmetrajele din secţiunea Semaine de la critique a Festivalului de la Cannes. În plus va prezenta, în premieră față de anii anteriori, o selecţie de filme de la Festivalul Internaţional de Film de la Aubagne. Proiecția filmelor din programul Semaine de la critique va avea loc duminica, 14 aprilie, de la ora 17.00, la Cinema Studio. Scurtmetrajele din programul Aubagne vor putea fi văzute vineri, 12 aprilie, de la ora 20.30, la Cinema Studio, iar filmele din programul EFA, vineri, 12 aprilie, de la ora 17.00 şi de la 19.30, la Cinema Corso, şi duminica, 14 aprilie, de la ora 15.30 şi respectiv 18.00, tot la Cinema Corso.
Filmele din programul Aubagne prezentate la NexT 2013 sunt :
- LES MIETTES / FIRIMITURI, Franţa, 2008, 31′, regia Pierre Pinaud
- FRENCH ROAST / O CAFEA FRANŢUZEASCĂ, Franța, 2008, 8′, regia Fabrice O. Joubert
- CHIENNE D’HISTOIRE / INSULA CÂINILOR, Fanța, 2010, 15′, regia Serge Avédikian
- L’HISTOIRE DU PETIT PAOLO / POVESTEA MICULUI PAOLO, Franța / Belgia, 2011, 22′, regia Nicolas Liguori
- MERCI, MON CHIEN / O VIAŢĂ DE CÂINE, Franța / Canada, 2012, 8′, regia Julie Rembauville , Nicolas Bianco-Levrin
- TENNIS ELBOW / SCURTĂ LA MÂNĂ, Franța, 2012, 17′, regia Vital Philippot
Vor fi prezentate 8 dintre scurtmetrajele prezente în competiția din 2012 a festivalului de la Cannes, printre care și filmul regizorului român Paul Negoescu, Orizont.
Filmele din programul Semaine de la critique :
- CIRCLE LINE / LINIA CIRCULARĂ, Coreea de Sud, 2012, 26′, regia Shin Suwon
- O DUPLO / ALTER EGO, Brazilia , 2012, 26′, regia Juliana Rojas
- MIDDAG MED FAMILJEN / CINĂ ÎN FAMILIE, Sweden, 2012, 15′, regia Ştefan Constantinescu
- HAZARA, Israel, 2012, 19’, regia Shay Levi
- ORIZONT, România, 2012, 11’, regia Paul Negoescu
- YEGUAS Y COTORRAS / IEPELE ŞI PAPAGALII, Argentina, 2012, 30’, regia Natalia Garagiola
- FLUVIUL ROŞU / SONG HONG, Franța, 2012, 15′, regia Stéphanie Lansaque și François Leroy
- UN DIMANCHE MATIN / O DIMINEAŢĂ DE DUMINICĂ, Franta, 2012, 18’, regia Damien Manivel
În cadrul Festivalului NexT vor fi proiectate 13 scurtmetraje, inclusiv câştigatorul din 2012 la secţiunea scurtmetraj a Academiei de Film Europene, filmul românesc Superman, Spiderman sau Batman, aparținându-i regizorului Tudor Giurgiu.
Filmele din programul SHORT MATTERS! sunt:
- DEMAIN, ÇA SERA BIEN / MÂINE VA FI BINE, Franța, 16’, regia Pauline Gay
- SUPERMAN, SPIDERMAN SAU BATMAN, România, 11’, regia Tudor Giurgiu
- TWO HEARTS / DOUĂ INIMI, Irlanda, 17’, regia Darren Thornton
- MITEN MARJOJA POIMITAAN / CUM SE CULEG FRUCTELE DE PĂDURE, Finlanda, 18’, regia Elina Talvensaari
- L’AMBASSADEUR ET MOI / AMBASADORUL ŞI CU MINE, Elveția, 15’, regia Jan Czarlewski
- VILAINE FILLE MAUVAIS GARÇON / DOUĂ VAPOARE ÎN NOAPTE, Franța, 30’, regia Justine Triet
- CSICSKA / BESTIA, Ungaria 20’, regia Attila Till
- VILLA ANTROPOFF, Lituania/Estonia, 13’, regia Vladimir Leschiov si Kaspar Jancis
- SESSIZ / BE DENG, ÎN TĂCERE, Turcia, 14’, regia L. Rezan Yeşilbaş
- MANHÃ DE SANTO ANTÓNIO / DIMINEAŢA DE SFÂNTUL ANTON, Portugalia, 25’, regia João Pedro Rodrigues
- BACK OF BEYOND / LA CAPĂTUL PĂMÂNTULUI, UK, 25’, regia Michael Lennox
- TITLOI TELOUS / FĂRĂ CADRU, Grecia, 10’, regia Yorgos Zois
- EINSPRUCH VI / OBIECŢIA VI, Elveția, 17’, regia Rolando Colla
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
4 Comments
Un articol foarte bine documentat care-mi va da de furca 🙂 Multe ore de stat in fata ecranului!!! 🙂
iti multumesc! imi cer scuze ca raspund atat de tarziu…. a inceput festivalul!
Bafta si vizionare placuta!
Compliance | Silence's Blog