Cronici DVD-uri

[DVD] Review ‘Cinderella’

” No princess, no carriage, no parents, no dowry. I don’t even know if that slipper will fit. Will you take me as I am—an honest country girl who loves you?”

Caseta tehnica

 • Titlu original/ titlu romana: Cinderella/ CenusareasCinderella2015_DVD-753x1024
 • Regizor: Kenneth Branagh
 • Actori: Lily James, Cate Blanchett, Richard Madden
 • Genul filmului: Drama, Romantic
 • Data premierei cinema/ lansare DVD: martie 2015/ septembrie 2015
 • Distribuitor oficial DVD: ProVideo
 • Format: DVD si Blu-ray
 • Nr. discuri: 1
 • Durata: 101 minute
 • Video: 16:9 – 2.39:1 (pentru orice ecran TV, color)
 • Audio: 5.1: engleza, romana (Dolby Digital)
 • Subtitrari: romana, engleza
 • Bonus: Frozen Fever scurtmetraj
 • Rating: AP 12 (acordul parintilor)

Povestea:

Cand tatal ei moare, frumoasa Ella are parte numai de necazuri din partea mamei ei vitrege. Transformata in slujnica si cu numele schimbat in Cenusareasa, fata ar putea usor sa-si piarda speranta, dar tine la sfatul primit de la mama ei pe patul de moarte, „Fii buna si ai curaj!”. Viata Cenusaresei se schimba o data pentru totdeauna cand in padure da peste un strain chipes, despre care habar nu are ca este chiar printul regatului. Oare il va mai intalni?

Cronica:

Cinematografia, literatura si muzica au fost mereu preocupate sa faca din  povestile fantastice sau din cele culese din folclor, filme de basm pentru intreaga familie. Cu „Cinderella”, live- action din 2015, Kenneth Branagh reuseste sa faca o ecranizare demna pentru a egala animatia din 1950.

In rolul celei care gaseste energia si bunatatea pentru a ramane mandra, chiar daca este supusa unui tratament rautacios, o vedem pe Lily James, cunoscuta mai ales pentru prezenta din serialul de epoca ‘Downton Abbey’. Impreuna cu carismaticul Richard Madden, mereu stapan pe rol, cu o postura dreapta si impunatoare, face din cuplul tinerei sarace si al printului bogat, o poveste mai nevinovata decat s-ar fi intentionat.

Evitand asocierea cu termenul de remake, „Cinderella” din 2015 imprumuta multa elemente din musicalul turnat in urma cu mai bine de cincizeci de ani in urma si nu injoseste deloc mitul tinerei orfane, care ajunge sa devina servitoare in propria casa.  Dintre ecranizarile recente ale basmului publicat de Charles Perrault, asa cum il stim noi, m-am lasat cucerita de „Ever After”. Cate Blanchett o inlocuieste pe Anjelica Houston de acolo, in rolul mamei vitrege si ne lasa sa fim sedusi de eleganta personajului sau.

Rochiile si costumele stralucesc si denota bun-gust, iar decorurile sunt maiestuoase si construite somptuos, fara sa semene vreo clipa cu vreo desfatare grosolana sau kitchoasa. Si asta nu face decat sa transforme ceva familiar, de moda veche, intr-un produs modern, actual, magic. Fara interventii in povestea originala. Desi parca se omit arareori constructiile personajelor secundare sau episodice.

Exista riscul ca interventiile unui narator care se preocupa sa detalieze scene evidente, sa deranjeze. Insa pana la final totul se dovedeste a fi emotionant si intelegem ca ceva de moda veche a fost transformat in ceva modern. Nu vad nimic nou, dar tocmai pentru ca vad ceva ce deja stiu si inca imi place, ma face sa apreciez si mai mult notele feerice.

Vizionare trailer:

 

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.