Cronici DVD-uri

[DVD] Review ‘Crimson Peak’ (2015)

” Ghosts are real. This much I know. The first time I saw one I was 10 years old. It was my mother’s. Black cholera had taken her. So Father ordered a closed casket, asked me not to look. There were to be no parting kisses. No goodbyes. No last words. That is, until the night she came back. „

Caseta tehnica

 • Titlu original/ titlu romana: Crimson Peakcrimson peak dvd
 • Regizor: Guillermo del Toro
 • Actori: Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Tom Hiddleston, Charlie Hunnam
 • Genul filmului: Horror, Mister, Fantastic
 • Data premierei cinema/ lansare DVD: noiembrie 2015/ aprilie 2016
 • Distribuitor oficial DVD/ Blu-ray: Empire Film
 • Format: DVD, Blu-Ray
 • Nr. discuri: 1
 • Durata: 128 minute; DVD cu doua straturi
 • Video: 16:9 – 1.85:1 (widescreen, color); 20 capitole
 • Audio: Dolby Digital 5.1
 • Subtitrare: bulgara, croata, ceha, estoniana, greaca, poloneza, romana, rusa, slovaca, ucrainiana
 • Bonus: 4 scene cazute la montaj
 • Premii: 1 premiu, 33 nominalizari

Povestea:

Cand un strain fermecator, Thomas Sharpe (Tom Hiddleston) ii fura inima, Edith Cushing (Mia Wasikowska) lasa in urma locul natal si renunta la pretendentul care o curtase pana atunci (Charlie Hunnam). Accepta sa se mute cu Thomas la Crimson Peak, pe domeniul familiei lui, intr-o casa rosie ca sangele, un loc plin de secrete care o vor bantui pentru eternitate. Intre dorinta si tenebre, intre mister si nebunie sta adevarul din spatele casei din Crimson Peak. Impreuna cu cei doi va locui sora lui, Lucille Sharpe (Jessica Chastain).

Cronica:

Inainte de vizionarea acestui thriller, imi atragea atentia catalogarea ‘Crimson Peak’ – flamboyant horror flick. Abia dupa am inteles de ce s-a facut alaturarea asta de termeni. Atmosferic, elegant si cu decoruri de mucegai (cum mi-a placut sa remarc) filmul cu elemente gotice ne plimba la inceput in lumea aristocrata, pentru ca dupa sa ne introduca in tinuturi rustice, dezolante si invechite.

Guilermo del Toro, responsabil pentru fantasticele (si la propriu si la figurat) ‘The Devil’s Backbone’ si ‘Pan’s Labyrinth’ exploateaza cu incapatanare supranaturalul si inainte sa sperie, implica audienta intr-un joc veritabil al misterelor pentru a deslusi cu adevarat intentiile personajelor. Pelicula trece pe rand de la drama, la romance cu stereotipuri, pentru a incheia prin fidelizarea genului thriller. Ultimul act se descrie mai degraba ca un love-story macabru. Aici fantomele nu sunt suflete chinuite, astfel ca regizorul opteaza sa faca o reinterpretare a demonilor.

Un period drama care fura atat elemente din ‘Jane Eyre’ (acelasi chip spasit al Miei Wasikowska), cat si din ‘Rebecca’ pastrand comun casa bantuita. Nu se fac compromisuri si impactul este orchestrat cu atat mai bine cu cat desi unele momente sunt previzibile, se insista asupra dezvoltarii personajelor – vezi complexitatea partiturii lui Tom Hiddleston.

Insa cel mai solicitant mi s-a parut rolul Jessicai Chastain, aceasta defiland cu disciplina si isi trateaza personajul cu raceala. Si tot ce parea doar banuit, devine acum confirmare. Trecerile de la luciditate la nebunie nu sperie mai putin decat acele cadre cand spre final totul este dezvaluit. Aceasta creeaza un villain perfect constient de actiunile sale premeditate.

Fara sa fie un film de groaza in forma conventionala, ‘Crimson Peak’ se situeaza undeva la granita dintre ‘Don’t Be Afraid of the Dark’ si orice opera din literatura unde cunosteam eroi de tip byronic. Doar ca se include si erotismul ca unealta pentru a declansa unele evenimente.

Scenele bonus o sa ofere cateva detalii care fac diferenta in desfasurarea povestii, intre ceea ce parea fara semnificatie si unele detalii care isi gasesc locul in context. Fiecare scena are informatii suplimentare cu explicatii si observatii ale regizorului. Dar mai ales aflam cateva detalii de culise.

Ambitios in concept, superb ca adaptare si infricosator in interpretarea scenariului, filmul are cateva referinte superbe. Mai ales cand distingem folosirea de lumini si culori, iar totul tinde spre abstract (vezi ‘Suspiria’). Nu se urmeaza un canon standard si filmul tinde la extreme – iti place foarte mult sau condamni incapatarea de a se tine dinadins sa sperie prin mijloace infime.

Sofisticat si grotesc, are o frumusete aparte care il face unic. Nu doar prin estetica vizuala, ci si prin elementele care il fac sa para un episod al naibi de bine lucrat din ‘Penny Dreadful’.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.