Aventura, Familie, Special

[REVIEW] ‘Pan’ (2015)

pan-710877l-175x0-w-cb4e773a„We have an ancient prophecy from the fairy kingdoms who lived on this island. The prophecy tells of a boy, born of the love between a fairy prince and a human girl. The boy would be disappeared from this world, until he was old enough to return and lead an uprising against me. The boy, so says the prophecy, who could fly.”

  • Regizor: Joe Wright
  • Actori: Levi Miller, Hugh Jackman, Garrett Hedlund, Rooney Mara, Adeel Akhtar, Nonso Anozie, Cara Delevingne, Kathy Burke
  • Gen: Aventura, Familie
  • Premii: un premiu, nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 111 minute

Britanicul Joe Wright este pictural in capturarea peisajelor, cadrelor si a atmoferei. A demonstrat asta in cele 5 filme de lungmetraj de pana acum, de fiecare data abordand o tehnica care presupune ca audienta sa fie cat mai implicata in poveste (monologuri/ naratori). Preocupat sa extinda spatiul geografic, in „Pan” face mai mult decat atat si construieste cadru cu cadru un taram care seamana cu o Pandora mai animata, mai vie si mai colorata. Posesor al unor cunostinte despre istoria artei, compune imagini care amintesc de picturi clasice. A facut asta cu campul de razboi sau cu plimbarea lui McAvoy prin natura, cu teatralul „Anna Karenina” si cel mai mult cu elegantul „Pride and Prejudice” (cel mai Wright-ian film). In „Pan” face abuz de slabiciunea lui pentru culoare si decoruri, dar rezultatul este un sentiment de efervescenta.

Am incercat recent sa fac o scurta istorie a aparitiilor lui Peter Pan pe marele ecran. Spuneam atunci ca versiunea mea preferata a povestii inventata de parintele baiatului care refuza sa creasca, este cea din 2003. Si cel mai sarmant si cuceritor ramane un Peter viclean, reimaginat in serialul ominim „Once Upon a Time”. Dupa „Pan”, filmul care functioneaza ca un prequel pentru tot ce am vazut pana acum, imi e cam greu sa imi aleg un favorit. Si nu o s-o fac. Aici se inventeaza originile relatiei dintre Peter si Hook, in scena intrand si BlackBeard, astfel ca vorbim despre o altfel de rezultate.

Pan este orfan (sau un Baiat Pierdut, cum aflam mai tarziu). Abandonat de mama sa, in fata unui orfelinat, creste alaturi de alti copii in Londra celui de-al Doilea Razboi Mondial. Din ce in ce mai suspicios in legatura cu disparitiile celorlalti prieteni de-ai sai, hotaraste sa stea ascuns si sa urmareasca ce se intampla seara cand toti dorm („Young boys should never be sent to bed. They always wake up a day older, and then before you know it, they’re grown'” via „Finding Neverland”). Inainte sa isi dea seama este rapit si ajunge la bordul unei nave care acosteaza in Neverland, intampinarea fiind facuta de Blackbeard (Hugh Jackman! canta! iar!). Facand o alianta cu Hook (Garrett Hedlund, se vede ca s-a distrat cu rolul), isi da seama ca locul unde a ajuns ar putea fi mai important pentru el decat si-ar fi imaginat si accepta orice aventura intampinata.

Livrat de studiourile care au facut din adaptarea „Harry Potter” o serie magica, „Pan” profita de echipa care poate proiecta efectele speciale intr-o nota cromatica de-a dreptul fascinanta. Se lasa portite uneori pentru a istorisi legende uitate, de fiecare data amintind de modul in care Povestea celor trei Frati era expusa: nisipos, galbui si dramatic. Loved it. Un detaliu care de altfel poate scapa neobservat: praful de pusca este colorat.

Uneori lucrurile par inghesuite, mai ales in scenele de lupta, dar haosul se risipeste repede.

„Pan” se bucura de prezenta unui pusti carismatic care mimeaza naivitatea, incapatanarea si puterea in doze egale. Levi Miller este ca o revelatie si transmite usurel emotii, asa cum o faceau Abigail Breslin sau Asa Butterfield la inceputuri.. Cu ingredienele necesare pentru a face un basm de poveste, filmul ofera elemente ca sirene, zane, pirati si mituri intr-un singur produs. Un film pentru intreaga familie, cu imperfectiuni, dar care iti da o stare de bine uimitor de repede si de bine, intr-o experienta vizuala magnifica, uneori poate prea intunecata, dar niciodata formulata ca un esec.

Filmul intra din 9 octombrie in cinematografe si este distribuit de Freeman Entertainment.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail