Cronici DVD-uri

[DVD] Review ‘Me and Earl and the Dying Girl’ (2015)

„So if this was a touching romantic story this is probably where a new feeling would wash over me and suddenly we would be furiously making out with the fire of a thousand suns. But this isn’t a touching romantic story.”

Caseta tehnicaMe_Earl_Girl_DVD

 • Titlu original/ titlu romana: Me and Earl and the Dying Girl/ Eu, Earl si sfarsitul ei
 • Regizor: Alfonso Gomez-Rejon
 • Actori: Thomas Mann, RJ Cyler, Olivia Cooke, Nick Offerman, Jon Bernthal
 • Genul filmului: Drama, Comedie
 • Data premierei cinema/ lansare DVD: -/ ianuarie 2016
 • Distribuitor oficial DVD: Odeon Film
 • Format: DVD
 • Nr. discuri: 1
 • Durata: 101 minute
 • Video:16:9 – 2.40:1 (widescreen, color)
 • Audio: engleza, ceha, maghiara, polona, turca (Dolby Digital); comentariu in engleza
 • Subtitrari: romana, engleza, araba, bulgara, croata, ceha, greaca moderna, ebraica, maghiara, islandeza, polona, portugheza, sarba, slovaca, slovena, turca
 • Bonus: comentarii audio facute de regizor, scene care au picat la montaj, Abstract: movie for Rachel, Greg’s trailer, galerie imagini
 • Premii: 15 premii & 20 nominalizari
 • Rating: AG (audienta generala)

Povestea:

Productia are la baza cartea cu acelasi nume scrisa de Jesse Andrew. Greg (Thomas Mann) este in ultimul an de liceu. Nu tocmai popular, si-a gasit o ocupatie cu care pare ca si-a castigat colegii de partea lui: face parodii filmelor clasice. Acesta este ajutat de prietenul sau, care i-a devenit asistent, Earl (RJ Cyler). Mama sa il obliga sa se imprieteneasca cu colega de clasa, Rachel (Britain’s Olivia Cooke), recent diagnosticata cu leucemie. Cei trei ajung sa petreaca tot mai mult timp impreuna, cu toate ca la inceput  Greg era speriat de ideea de a sta prea mult in preajma unei fete. Doar ca Rachel se dovedeste a fi altfel, cu toate ca stie ca in alte circumstante nu s-ar fi imprietenit cu cei doi. Si Greg stie ca ar face orice pentru ca ea sa nu fie uitata.

Cronica:

Cu empatie si intelegere, patrundem nepregatiti in lumea adolescentilor. Ii urmarim cu neincrederea care ii caracterizeaza si ii incurajam de pe margine sa isi invinga temerile. Un film coming of age matur, „Me and Earl and the Dying Girl” nu face nimic de complezenta si iti livreaza o paleta generoasa de sentimente pozitive, negate poate doar de neputinta de a interveni in poveste.

Daca Thomas Mann reuseste o performanta grozava, vedeta filmului este Olivia Cooke, convingand in portretizarea unei tinere muribunde. Face abuz de frica si umor, dar ramane realista. Deteriorarea fizica si de sanatate a copilei este urmarita pe masura ce relatia dintre cei trei protagonisti avanseaza si desi uneori poate deveni prea dureros, nu te abandoneaza niciodata ideea de inocenta. Fie si in fata mortii. Iar toata infruntarea asta este redata cu un dialog inteligent si nu permite ca povestea sa para tragica niciodata.

Comparatia cu recentul “The Fault in Our Stars” este indreptatita. Doar pana la un anumit punct. Diferenta deloc neglijabila este ca aici eforturile de a evita situatiile stereotipice sunt evidente, iar evenimentele sunt parca legate cat sa faca apropierea dintre personaje durabila. Executia si conceperea pentru „inca un film cu liceeni” este ingrijita. Chiar si cand adultii nu au grija si ne manipuleaza sa ii vedem vulnerabili. Si nici macar atunci nu te lasi santajat de clisee.

Amaruie, dulceaga, o drama foarte bine scrisa despre pierderi sau recunostinta. In pofida faptului ca personajele principale sunt adolescenti, productia sfideaza conventionalul devind uneori poate prea confortabil (a nu se citi musai usor de urmarit). Si asta pentru ca Alfonso Gomez-Rejon si-a construit filmografia din titluri ca Glee, American Horror Story, The Carrie Diaries asa ca stie cum sa comunice cu publicul mai tanar si sa faca din umorul atipic un suport solid.

O comedie romantica netraditionala, onesta. Redata prin perspectiva unui visator.

DVD-ul a fost lansat in magazinele de specialitate via OdeonFilm.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.