Cronici DVD-uri

[DVD] Review „Moulin Rouge!” (2001)

„Days turned into weeks, weeks turned into months. And then, one not-so-very special day, I went to my typewriter, I sat down, and I wrote our story. A story about a time, a story about a place, a story about the people. But above all things, a story about love. A love that will live forever. „

Caseta tehnicaDVD

  • Titlu original/ titlu romana: Moulin Rouge!
  • Regizor: Baz Luhrmann
  • Actori: Nicole Kidman, Ewan McGregor, John Leguizamo, Jim Broadbent, Richard Roxburgh, Kylie Minogue
  • Genul filmului: Musical, Romantic
  • Data premierei cinema/ lansare DVD: noiembrie 2001
  • Distribuitor oficial DVD: Odeon Film
  • Format: DVD, Blu-ray
  • Nr. discuri: 1
  • Durata: 127 minute
  • Video:16:9 – 2.35:1 (widescreen, color)
  • Audio: engleza, ceha, ungara, poloneza, rusa (Dolby Digital)
  • Subtitrari: romana, engleza, araba, bulgara, croata, estona, ungara, poloneza, rusa, turca
  • Bonus: –
  • Premii: 79 premii & 118 nominalizari
  • Rating: AG (audienta generala)

Povestea:

Un film despre adevar, frumusete, libertate si – mai presus de toate – despre iubire, intr-un cadru stralucitor, fascinant si boem: legendarul Moulin Rouge si Parisul la sfarsitul secolului al XIX-lea. Tanarul Christian, care venise la Paris sa devina scriitor, il intalneste pe Toulouse-Lautrec, impreuna cu care va pune in scena o piesa de teatru chiar la Moulin Rouge. Astfel o intalneste pe Satine, vedeta clubului si totodata cea mai celebra curtezana din Paris, de care se indragosteste.

Cronica:

Regizorul Baz Luhrman bifeaza cu „Moulin Rouge!” a treia obsesie cinematografica cu tonuri de muzica pop, dupa ce ne santaja cu momente de musical in „Strictly Ballroom” (1992) si resuscita tragismul shakesperian in „Romeo + Juliet” (1996). Urmand aceeasi reteta a neconventionalului, combina stilul specific filmelor de epoca, cu atmosfera vulgara si boema, pentru a-i adauga un dialog anacronic, vadit amuzant uneori.

Ewan McGregor seamana cu tanarul naiv pe care il vedeam in „Big Fish”. Doar ca aici permite o vulnerabilitate mai mare personajului sau. Il interpreteaza pe Christian, un visator care abandoneaza caminul parintesc burghez pentru a-si cauta norocul in lumea artistica, unde spera sa se impuna ca scriitor. La sfarsit de secol IX, lumea pariziana il imbratiseaza si il invita intr-un cartier al desfraului. Aici o intalneste pe Satine (Nicole Kidman, senzationala), o curtezana care il cucereste.  Incurajat de lumea in care sexul, muzica, teatrul si scandalul fac spectacol, decide sa scrie o piesa pentru a fi pusa pe scena „Moulin Rouge” unde Satine este vedeta care atrage.

Ramane interesanta optiunea ca scenariul scris de personaj sa aiba paralele cu povestea de dragoste dintre protagonistii de care ne atasam in film. Turnat ca un show de cancan, filmul face abuz (folositor) de forme discrete de vulgar, audienta fiind rasfatata cu piese ale caror tonuri amintesc de Nirvana, Madonna, The Beatles sau Queen.

Superficial uneori, cu durate poate prea mari in numerele de dans sau nehotarat in ceea ce priveste jonglarea intre dulce si amar pentru subiect, intre amuzant si dramatic pentru evenimente, „Moulin Rouge” nu este nicio clipa ezitant. Cu excese care dau bine pe ecran, cu momente Traviata, vibrant si elegant, filmul este ca un carusel de carnaval. Inca unul electrizant, cuceritor, efervescent si grandios. Sau ar fi mai simplu sa spui ca celebreaza zgomotos si cu tragedie o poveste de dragoste. Si a decadentei.

Fie iti place imediat, fie renunti la el indata.Daca il urmaresti, ramane o experienta de care iti vine greu sa te lipsesti. Mai ales cand din punct de vedere vizual reprosurile lipsesc, scenografia fiind poate cel mai bun argument pentru proiectie. Si unde mai poti vedea o roscata reinterpretand, intr-o adaptare mai indrazneata, declaratia materialista a la Marilyn Monroe – „Diamonds are a girl’s best friend”?

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail