Cronici DVD-uri

[DVD] Review ‘Steve Jobs’ (2015)

„What if the computer was a beautiful object? Something you wanted to look at and have in your home. And what if instead of it being in the right hands, it was in everyone’s hands?”

Caseta tehnica

  • Titlu original/ titlu romana: Steve Jobssteve jobs dvd
  • Regizor: Danny Boyle
  • Actori: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels, Michael Stuhlbarg, Katherine Waterston
  • Genul filmului: Biografic, Drama
  • Data premierei cinema/ lansare DVD&blu-ray: decembrie 2015/ aprilie2016
  • Distribuitor oficial Romania: Empire Film
  • Format: DVD, Blu-ray
  • Nr. discuri: 1
  • Durata: 117 minute
  • Video: 16:9 – 2.40:1 (pentru orice ecran TV, color); 20 capitole
  • Audio: engleza 5.1, engleza 2.0, ceha 5.1, maghiara 5.1, poloneză 5.1 VO
  • Subtitrari: engleza, bulgara, croata, ceha, estona, greaca, ebraica, maghiara, letona, lituaniana, poloneza, romana, slovena
  • Bonus: Inside Jobs: The Making of
  • Rating: AG: audienta generala
  • Premii: 19 premii, 103 nominalizari

Povestea:

Drama Steve Jobs este plasata in culisele productiei si lansarilor de acum legendare pentru trei produse Apple, culminand cu lansarea istorica a computerului iMac, din perspectiva personala a celui care s-a aflat in epicentrul acestei adevarate revolutii digitale.

Cronica:

A doua incercare de a surprinde incapatanarea geniului Steve Jobs, dupa esecul din 2013 cu Kutcher. Diferenta dintre acesta si filmul oferit de Joshua Michael Stern este ca biopicul de aici reuseste sa surprinda atat partea umana cat si cea vizionara dintr-un individ arogant care nu s-a chinuit nicio clipa sa se faca placut, ci s-a antrenat sa aduca inovatii, sa schimbe lumea si sa se ridice atunci cand a cazut. Cred ca tocmai asta face de apreciat filmul lui Boyle – ne plimba (doar) prin culisele a trei mari lansari: 1984, 1988 si 1998. Il urmarim pe Steve inainte de a introduce pe piata Apple Macintosh, urmatoarea generatie de computere NeXT si iMac G3. Si de fiecare data simtim presiunea evenimentelor dinaintea lansarilor, recunoastem acelasi tipar repetitiv si distingem mai mult din context.

Filmul are la baza un roman semnat de Walter Isaacson si nu urmeaza deloc structura tipica: este impartit in 3 acte si publicul este retinut de cele mai multe ori in spatele usilor inchise, decorurile schimbandu-se odata cu trecerea anilor.

Joanna Hoffman (Kate Winslet) este prezenta mereu alaturi de Steve (Michael Fassbender). Ii suporta si cunoaste nazurile, nervii si atitudinea. Intervine mereu in relatia lui cu fiica, pe care acesta o renega. Pana la un anumit moment dat cand persoanjul lui Kate izbucneste si are o partitura de cateva minute, indreptatindu-i aparitia pe lista nominalizarilor la diverse competitii (‘You’re going to fix it now! Fix it. Fix it, Steve.’)

In ascensiunea sa, Steve supara, calca peste principii si fura idei, cade in propria capcana, pierde relatii si prietenii. Asa se intampla cu co-fondatorul Apple Steve Wozniak (Seth Rogen) si ulterior cu CEO Apple John Sculley (Jeff Daniels). Discutiile cu cei doi sunt de fiecare data redate intr-un mod fantastic. Dialoguri tricky si discursuri care curg cursiv, iar munca scenaristului Aaron Sorkin se vede aici cat de meticuloasa a fost. 

David Fincher facea cu ‘The Social Network’ un pariu riscant, care acum este reluat de Boyle cu ‘Steve Jobs’, ambele productii impartind tema comuna a lui Sorkin – detalii care fac din protagonist un dirijor de momente senzationale. Amintiti-va doar de Jesse Eisenberg si adaugati-i maturitatea pentru a-l face responsabil.

Michael Fassbender face o interpretare covarsitoare: contureaza un personaj deopotriva uman si insensibil, pentru ca la final, cand crezi ca ai ajuns sa il cunosti, sa te surprinda. La fiecare tranzitie dintre cele trei perioade, cunoastem un Steve diferit, iar Michael a izbutit sa faca o parada de momente provocatoare intr-o performanta paradoxala. Cu incredere, actorul a prins pe marele ecran prezenta lui Steve Jobs, asa cum era descris, intr-un mix de admiratie si temator. Un fel de tablou cu imperfectiuni.

Inteligent scris, amuzant, fara sa fie un promo pentru Apple, ‘Steve Jobs’ ne face cunostinta cu un anti-erou pentru care oferi empatie. Stilul peliculei este cu atat mai memorabil, cand tranzitiile intre cele trei perioade sunt schitate in grafica, sunete si fragmente media specifice perioadelor respective. Si daca tot vorbim despre reusite, machiajul si costumele fidelizeaza perioada anilor ’80-’90.

Colaborarea Boyle-Sorkin face profilul unui individ care este idolatrizat doar partial. Relatia tata-fiica (‘I’m gonna put music in your pocket.’) ofera pretextul pentru a emotiona, insa principalul atu al peliculei este concentrarea pe slabiciunile unui barbat puternic, determinat sa faca istorie.

‘Steve Jobs’ este una dintre cele mai bune productii biografice din ultimii 15 ani fara sa fie un documentar, ci doar un proiect impresionant si indraznet, populat cu personaje reci cu intentii bune si sunt conturate prin interpretari memorabile. Un film triumf, complex si amuzant, o poveste taioasa despre studiul unui personaj meticulos. Cu o tensiune dinamica, filmul nu se preocupa sa faca personaje model, ci dimpotriva. Ii iese de minune sa instrumenteze conflictele si sa faca dintr-o drama derivata din incapatanare o reusita, oricum ai privi-o. Mai ales cand defectele protagonistilor sunt principala grija.

Filmul poate fi comandat de la MovieMag de aici.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail