Anul trecut se lansa un nou proiector destinat (in special) cinefililor – BenQ W1600UST – un model potrivit pentru vizionarile in familie. Cel putin asa il promoveaza compania producatoare si nu ma grabesc sa ii contrazic, mai ales ca deja l-am avut in test si pot sa spun cum a fost experienta vizionarii.
BenQ a eliminat doua dintre problemele de care proiectoarele convetionale se tot incurcau si inglobeaza calitatea audio-vizuala pentru o experienta perfecta chiar in living sau dormitor – de fapt se potriveste in orice incapere.
Gratie Ambient Light Reflection, te scapa de reflectiile obositoare de lumina si reproduCe imagini de pana la 100 de inci chiar daca este montat la o distanta mica – adica nu mai trece nimeni prin fata lui ca sa creeze umbre pe ecranul de proiectie. Iar vestea cea mai buna este ca elimina toate firele inestetice, integrandu-se in orice decor – un hub multimedia practic si sigur (la mine se vad firele, ca deh, nu mi-s asa experta in montat).
Proiectorul este unul Short Throw, lucru care chiar inseamna ceva. Cum punctam si mai sus, inseamna ca pozitionarea lampii si lentila vor conditiona si permite proiectarea aceleiasi imagini, desi se afla la distante diferite, dar si ca Aspect Ratio este mai mic (aici selectabile).
Proiector W1600UST: se livreaza cu tot ce iti trebuie
Proiectorul W1600UST vine livrat intr-o cutie in care vei gasi tot ce ai nevoie pentru a da play filmelor, documentarelor sau emisiunilor preferate. Produsul este ambalat sigur, ca sa nu aiba de suferit la transport, asa ca s-ar putea sa ai nevoie de ajutor ca sa il scoti din cutie. Nu, glumesc. Doar ca am avut eu de furca, pentru ca eram destul de precauta sa nu il scap pe jos.
Asadar, o sa gasesti in cutie o telecomanda pentru a manevra gadgetul (plus baterii ca sa nu fie nevoie sa cumperi tu), un cablu de alimentare care face legatura intre el si sursa de electricitate, un manual cu instructiuni, un CD cu informatii suplimentare, un certificat de garantie si un cablu HDMI.
La nevoie, suplimentar, iti poti achizitiona separat ochelari 3D sau ecran de proiectie – cele doua nu vin la pachet.
Specificatii si detalii de aspect pentru proiectul BenQ W1600UST
BenQ W1600UST a fost gandit sa fie schitat ca o piesa centrala estetica in orice fel de incapere. Asigurand astfel distractii digitale cuprinzatoare, disponibile intr-un mod ecologic (tehnologia SmartEco analizeaza continutul ce urmeaza a fi afisat. Astfel ajusteaza in mod dinamic puterea lampii si determinand luminozitatea necesara pentru a oferi cele mai naturale culori si un contrast sporit. Se economiseste astfel 70% din energia consumata de lampa, marind durata de viata a acesteia).
Primul lucru pe care o sa il observati la acest produs este dimensiuea. Pentru ca, sa recunoastem, nu este chiar mic – 38.5×15.2×42.9 centimetri.
Desigur este unul sofisticat, carcasa din plastic avand forme interesante – seamana cu o scoica – se combina albul cu auriul intr-un aspect lucios pentru un efect premium. Iar asta il face simplu de depozitat si folosit oriunde, fara sa atraga atentia ca ar fi inestetic – dimpotriva.
Dispunerea detaliilor sunt:
- lentila de tip ultra Short Throw in partea de sus
- dedesubt trei LED-uri pentru lampa: stare, temperaturi, informatii daca este deschisa sau inchisa
- porturile pentru conectivitate in spate (porturi HDMI, porturi AV si funcție MHL – playere BluRay, console de jocuri, laptopuri, tablete si telefoane).
- picioruse pentru reglarea pozitiei in partea inferioara (cu diverse optiuni de montare fixa; eu l-am avut dre)
Cum se instaleaza proiectorul home cinema BenQ W1600UST
Instalarea este destul de simpla – eu m-am folosit de un laptop la care am conectat un cablu HDMI (dispune de interfate composite Video in (RCA) x 1, doua porturi HDMI x 2(shared with MHLx1), doua Audio in (Mini Jack), doua Audio out (Mini Jack), un USB (Type mini B), un RS232 (DB-9pin) x1, unIR Receiver x1(Front)).
Cantareste peste 6 kilograme si recunosc ca mie mi-a fost ceva mai greu sa il manuiesc la inceput, dar si sa il plasez cat sa obtin imaginea de care aveam nevoie. Pe masura ce te dumiresti despre optiuni, devine mai simplu si te poti folosi de optiunea de zoom. Iar asta dureaza doar cateva minute pentru o persoana atehnica, asa ca mine.
Pornirea este automata inteligenta: in momentul in care este detectat un semnal porneste indata. Mai departe este simplu sa faci miscarile din telecomanda. Un punct de obiectat totusi – as fi facut ceva mai lung cablul de alimentare pentru ca am fost cumva conditionata de pozitionarea aparatului fata de priza – este foarte scurt.
Performantele vizuale si calitatea imaginii proiectorului BenQ W1600UST
Ecranul proiectorului este unul special pentru filme, In condiții de iluminare puternica – acesta este conceput de BenQ cu o textura care absoarbe 93% din lumina ambientala, ceea ce inseamna ca te poti uita la ce vrei, fara sa fie necesara stingerea luminii. Eu am facut proiectia pe un perete din sufragerie – era galben vopsit si nu a influentat in vreun fel calitatea culorilor.
In plus, in comparatie cu televizoarele cu LED, proiectul BenQ W1600UST este ceva mai prietenos cu ochiul. Dupa cateva ore de vizionari, nu ma simteam deloc obosita si nu am simtit nevoia de pauza.
In termeni de luminozitate, proiectul este prevazut cu 3300 lumens, suficient de puternic pentru un contrast fain si pentru obinerea unei calitati HD – rezolutie 1920×1080. Mai simplu as zice ca a avut claritate, culori nuantate, fara sa para sacadate cand au fost momente rapide. Exista diverse setari pentru a alege ce ti se potriveste – fie prestate, fie pe care le poti stabili tu. Cum se vede si mai sus, diferentele fiind notabie. Optiunile din meniu sunt cu mult mai variate pentru a obtine ce ti se potriveste, ceea ce mi se pare grozav.
Este destul de simplu sa iti faci propriul cinematograf acasa – obtii proiectie cu diagonala de 2,54 metri (la mine aproape de maxim), de la o distanta de pana la cativa metri (eu am fost ceva mai aproape (1,5 metri eu, optim 3,5).
Proiector Benq W1600UST: cum se aude?
Se aude puternic – utilizeaza Waves Audio, existand posibilitata si de conectare de boxe externe. Are o pereche de boxe interne de 10 WATT.
Atat muzica, cat si dialogul s-au auzit si distins grozav, mai ales ca nu am umblat deloc la aceste optiuni ci doar l-am lasat pe el sa isi faca treaba. Aveti o mostra mai jos, ca sa va faceti o idee. Desigur, nu veti obtine efectul ala de surround si depinde si la ce va uitati. Eu m-am fericit cu o mostra din Mamma Mia: Here We Go Again.
In concluzie, cu siguranta recomand sa iei considerare proiectorul BenQ W1600UST in primul rand daca iti place sa vezi filme sau meciuri de fotbal pe un ecran cat mai mare. Dar cred ca cel mai mare atribut consta in faptul ca il poti pozitiona cat mai aproape de sursa de proiectie, fara sa te mai deranjeze reflexiile alea suparatoare pe care pana acum le aveai in spate.
Este portabil cu usurinta, il poti lua oriunde cu tine si cred ca se vede grozav si in aer liber. Cel putin la mine nu au fost deloc probleme sau obiectii cand s-a dat play cu lumina aprinsa sau cu cea naturala de afara. Daca esti in cautarea unui proiector care te face sa te simti ca la cinema, s-ar putea sa il fi gasit deja,
Poti citi mai multe despre specificatiile tehnice despre produs chiar aici. Pentru a urmari detalii despre pretul de achizitie, te poti orienta pe pagina aceasta cu actualizari.
Am mai scris si despre un alt proiector BenQ – modelul 4K UHD W1700.
Vezi si...
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Leave a reply