Geek Stuff

Experienta vizionarii de filme si seriale cu proiectorul BenQ W1700

Cum am ajuns sa ma uit la filme si seriale cu un proiector BenQ W1700? Se face ca in urma cu ceva timp am prmit o propunere care, recunosc, m-a speriat putin. Asta pentru ca abia am inceput sa cochetez la munca cu review-uri de produse si aveam impresia (gresita) ca poate nu m-as descurca sa scriu impresii privind experienta folosirii unor produse. Dar pana la urma, cum poti sa stii cum este ceva pana nu incerci? Si ar fi fost pacat sa refuz sa primesc in test proiectorul 4K HDR pentru ca m-as fi lipsit de o experienta de cinema grozava, chiar la mine acasa. Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, detaliez mai jos.

Pe masura ce continutul 4K devine tot mai usor disponibil, si producatorii de astfel de gadgeturi sunt tot mai interesati de lansarea de aparaturi. Cele mai multe tendinte ale consumatorilor inseamna orientarea catre televizoare cu aceast featuring. Doar ca proiectorul BenQ1700 UHD 4K cu mod HDR (High Dynamic Range) inclus ar putea fi o varianta mai buna, mai ales pentru cinefili. Este poate cel mai viabil in ceea ce priveste raportul buget si vizual. Ba chiar ar putea fi raspunul pentru pentru amatorii de continut video care vor sa urmareasca de fiecare data filmele si serialele preferate la calitate superioara si la dimensiuni uriase.

Ce gasesti in cutia cu echipamentul home cinema

In cutia in care este livrat proiectorul BenQ W1700 o sa gasesti o telecomanda, un cablu de alimentare, CD-ul cu datele de instalare si utilizare, un ghid de pornire repida si un manual cu instructiuni (plus certificat de garantie, in tarile unde este nevoie) – aici imaginea.

Ceea ce mi-a placut foarte mult este telecomanda prevazuta cu tot ce ai nevoie pentru butonare rapida. Poate partea cea mai interesanta este butonul LIGHT care o lumineaza si face fiecare buton vizibil in intuneric. Poate ca nu l-as fi pus chiar langa butoanele de on/off, ca sa nu opresti din greseala produsul cand ruleaza. Doar ca poti derula sau pune pauza daca alegi sa dai play dintr-un port USB din unitate – de fapt orice faci si cand te uiti la TV. Si nu, nu licare asa constant, dar cumva asa s-a facut gif-ul (ca sa fac cinste numelui de amator, nu?:)))) )

Cum arata proiectul BenQ W1700 – specificatii de design

O sa incerc sa explic cat mai cuprinzator. Proiectorul BenQ W1700 este facut din plastic alb rezistent, extrem de micut, compact si are un design rafinat, discret, estetic astfel ca se poate intrega decent in orice incapere. Pe partea superioara are dispuse diverse butoane pentru comenzi rapide, iar in partea laterala si frontala sunt cai de ventilare si evacuare pentru ventilatorul care elimina caldura degajata de lampa, situata in partea dreapta.

Deasupra are doua cadrane cu care poti regla zoom-ul sau focusarea (recunosc ca m-am distrat putin cu astea). In partea de jos sunt picioruse cauciugate si reglabile care m-au ajutat sa pozitionez proiectorul asa cum trebuie pentru a obtine o imagine perfect incadrata pe ecran – dreapta si clara. Daca te intrebi, da, exista si optiunea de a monta aparatul pe tavan.

Toate porturile de conectare sunt localizate pe spate, deloc vizibile, numerotate si etichetate: 2 iesiri HDMI inputs (un HDMI tip 2.0 – cel folosit de mine, adica suport rezolutie 4K 60fps si un HDMI 4K 30fps), 1 audio in, 2 iesiri USB (type A & mini), 2 mini-jacks (audio in & audio out), RS232 input and 1x 12-volt trigger, intrare VGA in cazul in care se cauta compatibilitate cu sisteme desktop PC mai vechi.

Instalare, conectare si control pentru un proiector home cinema 4K

Recunosc ca ma gandeam ca nu ma voi descurca cu instalarea si inca inainte de a deschide cutia credeam ca voi avea ceva de furca pentru a face proiectorul sa functioneze, ca asa mi-s eu mai stangace. Imi faceam scenarii care implicau incurcari de fire, instalari de cine stie ce programe sau mai stiu eu ce chestii complicate carora nu le voi face fata.

Din fericire nu a fost cazul de asa ceva pentru ca nu a fost nevoie decat sa bag firul de alimentare in proiector si un cablu HDMI in device. Desigur, am consultat inainte manualul de utilizare care m-a ajutat sa ajsutez imaginea de pe ecran in parametrii doriti si mai departe totul a fost extrem de simplu. Dupa ce am obtinut ce am vrut, am intrat in cele doua servicii de streaming la care sunt abonata – Netflix si HBO GO si am facut cateva teste. Ba chiar m-am uitat si la ultimul episod din The Handmad’s Tale (apropo, ma termina psihic serialul asta). Mentioneaz ca trauma cumulata de la episodul 10 cred ca a fost amplificata de dimensiunea imaginii – la propriu si la figurat – care m-a facut sa simt ca sunt in mijlocul acelui univers toxic, Gilead. Pana la urma despre asta este vorba, de a te face sa simti ca esti in mijlocul actiunii si ca personajele sunt langa tine. Asa e in sala de cinema si asa am simtit si eu acasa.

Daca te temi ca lumina emisa din lampa va deranja, nu este cazul. Pana la urma nu trebuie sa te uiti in dreptul ei, ci la ce se proiecteaza din ea, asa ca tu vei fi fie in fata aparatului, fie in spatele lui si niciodata in dreptul luminii.

Calitatea imaginii si performantele vizuale: cum este experienta vizionarii cu un proiector BenQ W1700 

Acum o sa spun exact cum mi s-a parut, dar sa fac niste completari inainte. Rezolutia proiectorului BenQ W1700 este de 3840×2160 pixeli, capabila sa creeze imagini pe un ecran de pana la 254 centimetri diagonala, de la o distanta de 3 metri. In plus aparatul suporta si 3D, dar nu pot face precizari in acest sens – ochelarii se cumpara separat si nu i-am avut disponibili. In prezentarea aparatului se specifica rezolutie nativa 4K UHD cu 8.3 milioane de pixeli pentru fiecare cadru, adica de patru ori mai mare decat ce inseamna FullHD.

Practic o fitza super cool care se traduce prin detalii fine, acuratete si claritate de culori – fara blur, fara efecte de umbra, fara reflexii, fara distorsiuni.

Are si HDR10, despre care nu eram intocmai lamurita ce inseamna pana sa primesc proiectorul si sa fie nevoie sa scriu despre. M-am interesat si mi-a placut ce am citit si ulterior ce am vazut – tehnologie de optimizare cinematografica – luminozitate si contrast la nivel inalt. In plus, mai are si HDR Natural Color Rendition pentru a afisa culorile natural, cat mai apropiate de realitate, ceea ce mi se pare foarte tare. 

O mostra despre ce inseamna HDR concret, gasiti mai jos intr-o scena din „The 100” (daca va plac thrillerele post apocaliptice vi-l recomand) – m-am tot jucat cu search si play – vedeti diferenta cand este on sau off, aceasta fiind notabila:

Date suplimentare cu explicatii pentru tot ce inseamna fiecare tehnologie si functie (Pixel Enhancer, Pri Cinema Master, Color Enhancer) gasiti aici, pe platforma oficiala.

Lampa este consumabila , dar pana la urma 15.000 de ore (SmartEco) nu sunt deloc de neglijat. Si daca faci binging de cateva ore zilnic, aceasta nu se va schimba timp de cativa ani de zile. Iar daca esti un pasionat de filme si seriale, cu siguranta ca te vei bucura de fiecare minutel.

Acum sa vorbsesc concret. Testele facute de mine au implicat Netlix (care are si continut 4K) si din fericire nu am fost dezamagita. Si da, se vede bine si pe timp de zi (cu draperiile trase, evident), asa cum puteti observa in pozele de mai jos unde am facut capturi pentru „Annihilation”.

Proiectul are implementata tehnologia exclusiva BenQ CinematicColor Technology (plus discul de culori RGBRGB), gratie careia rezultate sunt la superlativ in ceea ce priveste precizia culorilor, reproducandu-se fidel continutul video turnat. Motiv pentru care iti dai seama, cel putin in timpul vizionarii, ca intr-adevar culorile conteaza. In primul rand pentru ca sunt parte dintr-un puzzle care construiesc o lume imaginata de regizori si producatori si ar fi pacat sa ratezi viziunile lor. Mai apoi pentru experienta vizuala, pentru ca acestea ajuta sa se spuna o poveste – cu cat mai intense, cu atat mai bine – aprofundand firul narativ. Pe scurt, culorile simplifica povestile complexe, te ajuta sa simti, comunica idei din film prin diverse asocieri.

Pana la urma vorbim despre performante de imaginie cu detalii dintre cele mai mici care devin vizibile si care fac diferenta dintre o proiectie obisnuita si una cu un astfel de proiector. Ne-am obisnuit ca, intr-un fel sau altul, emotiile vizionarii unui film sa fie direct proportionale cu perceptia povestii. Si daca aceasta este lipsita de nuante, se risipeste mare parte din consistenta. Tehnlogia de care spuneam ajuta sa se faca un echilibru de precizie intre luminozitatea puternica si acuratetea culorilor. Poate d-asta am simtit ca ma sufocam cand ma uitam la „Povestea slujitoarei” – producatorii chiar se joaca cu detalii de tonuri pentru a induce stari diverse (mai inchise, mai deschise, mai galbui, mai gri etc.)

Setarile de imagine pot avea un impact major in modul in care receptionezi performantele. Ca sa fac un test, am facut cate un print screen cu fiecare optiune video presatabilia disponibila via „Breakfast at Tiffanny’s” (sport, bright, vivid, etc). Cele de la USER 1 si USER 2 permit calibrari personalizate pentru performantele gamma. Doar ca am preferat sa nu umblu, momentan, pe acolo.

Mai se poate umbla si pe la tonul pielii, luminozitate si altele.

Peronal, nu am vazut vreun aspect care sa merite imbunatatiri (poate doar nivelurile tonurilor de negru – s-a idealizat luminozitaea, ca parca uneori in scenele mai intunecare se distinge mai mult gri decat negru, insa fara sa duca la pierderea de detalii sau nuantele sa para mai sterse).

Proiector Benq W1700: cum se aude?

Auzisem povesti ca un proiector poate face zgomot prea mare. Din fericire nu a fost cazul, poate si pentru ca am ales sa ruleze in modul ECO, dar cert este ca a fost silentios cat timp a functionat.

Plus ca mie imi place sa ma uit la filme si seriale cu sonorul destul de tare. Si ca a venit vorba despre specificatiile audio, nu am completat BenQ W1700 cu niciun sistem audio suplimentar, dar sunt sigura ca daca se face o investite in acest sens, o sa fie si mai bine. Are si o camera de rezonanta pentru bass profund, care cred ca se simte grozav in scenele horror, cand intensifica frecventele tensionante.

Si pentru modurile de sunet se poate alege dintre mai multe: music (se insista pe muzica), sports (pentru evenimentele sportive), user (setari preferentiale).

Difuzoarele de 5W sunt suficient de puternice, iar BenQ foloseste CineMaster Audio+2 pentru a multumi.

Puteti urmari mai jos un clip demonstrativ pentru a va da seama cat de tare se poate auzi cand este la maxim. Poate ca nu surprind cum a fost in realitatea – loudly! dar s-a lasat cu batut in teava. Cumva, nu ar fi necesare investitii pe partea asta. La modul cel mai serios, a fost grozav, aproape ca un surround system.

Desigur, aici ca si la imagine conteaza device-ul de unde se face conectarea.

Mi-a placut proiectorul BenQ W1700 si e intr-adevar 4K?

Fara indoiala ca un TV 4K se poate dovedi o investitie importanta, dar experienta vizionarii unei pelicule cu imaginea obtinuta de la un proiector este, la propriu, ca si cum ai avea un cinema in sufrageria ta. Un avantaj principal pe care il observ este portabilitatea si, cel mai evident, multiplele optiuni in ceea ce priveste dimensiunea si setarile de imagine.

Modelul W1700 reproduce rezolutia de 8,3 megapixeli – de unde si claritatea imaginii, livrand UHD. Daca esti in cautarea unui proiector pentru acasa ca sa iti faci propriul home cinema, atunci s-ar putea ca acest model sa fie un candidat demn de luat in considerare. Asa cum mentionam deja, se instaleaza extrem de usor si rapid in oricare camera si spatiu.

In calitate de consumator (a se citi devorator) de filme as paria pe acest proiector pentru a repeta oricand experienta din sala de cinema – costuri care se amortiezeaza in timp.

Poate ca imaginile postate de mine nu surprind intocmai cele spuse, dar astept oricand propuneri de vizionari la mine acasa si va promit ca sunt dispusa sa dau play pentru a convinge cititorul – aprope ca intr-un pariu personal. In ceea ce priveste partile negative, as mentiona timpii mari de intarziere de raspuns intre schimbarile facute in interfata meniului.

Specificații si caracteristici tehnice proiector BenQ W1700:

Tehnologie/ sistem proiectie DLP cu color wheel cu 6 culori
Consum 385W/330W/250W (Max/Normal/Eco) standby 0.5W‎
Rezolutie maxima proiectata 4K UHD, 3840X2160
Contrast 10.000:1
Difuzoare/ nivel zgomot 5Wx1, 33dBA/29dBA
Afisaj meniu 28 limbi – romana inclusa
Compatibilitate HDTV 480i, 480p, 576i, 720p, 1080p, 2160p
Diagonala maxima de proiectie 508 centimetri
Greutate 4.2 kilograme
Dimensiuni aparat 35.3×13.5×27.2 centimetri

 

Vezi si...

2 Comments

  1. Lucian S. at  -  Răspunde

    Foarte fain proiectorul! As investi intr-un proiector ca acesta.

    • Angela at  -  Răspunde

      Multumesc, Lucian! Ma bucur ca te-a convins! Sa stii ca realitatea este si mai buna si cu siguranta ca nu vei vrea sa vezi filmele si serialele altfel. Inca mai am eu de umblat pe la setari, dar cred ca deja am gasit solutia preferata. It ROCKS!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail