Special, Topuri

15 Filme despre moda si despre industria modei

Romania este de multe ori amintita in cateva productii de la Hollywood. Adapostim dragoni, vampiri, vrajitoare, mituri autohtone fiind timid adaugate in filmografii mai mult sau mai putin amagitoare. Ceva nu s-a promovat foarte mult pana acum, si de asta se va ocupa filmulLove By Design„: peisajele, cultura si oamenii. Comedia romantica cu Jane Seymour, David Oakes si Giulia Nahmany in rolurile principale relateaza povestea simpla a unei tinere care revine in satul natal mioritic pentru a se regasi, fugind de lumea agitata a industriei modei de la New York. Inspirata de film, asa cum imi place mie sa fac, am gandit un top (subiectiv) al celor mai bune filme in care moda, industria acesteia, designerii sau revistele de profil au rolul principal. De altfel se stie ca moda si cinematografia au o atractie incredibila, multe pelicule stand marturie asupra unor colaborari senzationale. O sa gasiti in lista atat comedii, cat si drame, dar toate cu un laitmotiv comun: moda. Ca de obicei incurajez completarile.

  • Saint Laurent (2014)/ Yves Saint Laurent (2014)

In 2014 creatorul de moda a fost rasplatit cu doua filme biografice. Daca „Saint Laurent” (se axeaza doar pe perioada 1967-1976) il are in rolul principal pe Gaspard Ulliel, „Yves Saint Laurent” (se urmaresc inceputurile in 1958 si suntem adusi in prezenti) atribuie partitura lui Pierre Niney. Ambele productii au facut turul festivalelor de film si au fost primite cu entuziasm de public, indiscretia privind viata traita de unul dintre cei mai respectati si inovatori creatori, fiind suficienta.

yves-saint-laurent06

  • Coco Before Chanel (2009)

Productie franceza despre primii ani din viata celui mai cunoscut designer de moda- Coco Chanel (Audrey Tautou). 4 premii si 18 nominalizari pentru drama biografica care include in scenografie creatii din colectia celei numite. Protagonista este urmarita inca de la inceputurile obscure si nesigure, pana la cele mai inalte succese dintr-o industrie unde te afirimi greu dar unde ramai si mai greu pe planul principal.

OCO-0192

  • Confessions of a Shopaholic (2009)

In regula, nu este chiar un film despre industria modei, dar Isla Fisher defileaza in atat de multe tinute in filmul asta si pe deasupra mai este si un jurnalist dedicat modei, incat iti este imposibil sa afirmi ca nu este un designer ascuns sub imaginea de fata care nu face fata dependentei de cumparaturi. Si sa nu uitam ca esarfa verde, motivul filmului, da startul evenimentelor si alimenteaza cele mai amuzante ciocniri dintre personaje, mai ceva ca rochia purtata de Keira in „Atonement”. O comedie romantica cu multa energie, cu un Hugh Dancy indragostit care … danseaza!

CONFESSIONS OF A SHOPAHOLIC

  • A Single Man (2009)

Bine, fie. Recunosc ca si aici fortez putin includerea titlului, dar nu ma pot abtine. Aceasta epopee despre singuratate este decorata cu zeci de costume, tipare si modele stilistice, incat iti este aproape imposibil sa o uiti. Aproape ca rivalizeaza cu defilarea imaginata de Baz Luhrmann in „The Great Gatsby” din 2012. De altfel, se simte intreaga mana artistica, mai cu seama ca regizorul este un designer de moda, fost head-designer de la casa Gucci. Povestea dramatica spusa in flashback-uri se concentreaza mai mult pe decizia protagonistului principal (jucat sfasietor de Colin Firth) care nu poate indura pierderea iubitului si a partenerului sau de viata si decide sa se omoare. Glamour, bounty, un rasfat vizual.

single-man-3 (1)

  •  Fashion (2008)

Drama indiana trateaza lumea modei din perspectiva unei aspirante la cariera de model. Filmul exploreaza puterea feminina, dusa dincolo de granitele stiute, urmarind transformarea completa pe care o tanara naiva si umila o experimenteaza pentru a ajunge pe podium. Sacrificii, renuntarea la principii, stralucire, faima si visuri construite si ruinate in doar cateva clipe de ignoranta si dezmat. In rolurile principale apar Priyanka Chopra, Kangna Ranaut, Mugdha Godse, Arjan Bajwa si Arbaaz Khan.

fashion-video

  • The Devil Wears Prada (2006)

Probil ca filmul este pe buzele tuturor atunci cand se cer recomandari pentru filme cu si despre moda. Meryl Streep intimideaza si audienta, nu doar pe Anne Hathaway, aici proaspat absolventa a unei facultati de jurnalism, angajata ca asistena pentru glaciala coordonatoare a unei puternice reviste pentru moda. Gusturile tinerei pentru asortare, pentru alegeri, pentru orice tine de moda lipsesc, dar odata intrata in aceasta lume, stilul, conceptiile si atitudinea i se schimba pana la a fi de nerecunoscut. 18 premii si 31 de nominalizari, inclusiv doua la Oscar. Sa nu uitam de replica acida, dar care a facut fanii ecranizarii sa zambeasca „Is there some reason that my coffee isn’t here? Has she died or something?”

the devil wears prada

  • Kinky Boots (2005)

Film despre un designer de incaltaminte. Pelicula are la baza povestea reala a unui tanar care devine peste noapte proprietarul unei fabrici de pantofi, un tanar care formeaza o prietenie unica si neconventionaa cu Lola, un travestit, doar pentru a-si salva afacerea. Britanicul Charlie planuieste sa faca o schimbare si lasa un cantaret de cabaret sa faca din schitele cu cizme deocheate si avangardiste, parte dintr-un proiect exclusiv intr-un chiosc aflat in ruina, dar care trebuie sa faca o tranzitie spre modernism. In rolurile principale apar Joel Edgerton, Chiwete Ejiofor, Sarah-Jane Potts si Nick Frost.

2006_kinky_boots_005

  • Sweet Home Alabama (2002)

Povestea lui Melanie Carmichael,  un designer de succes din New York care trebuie sa isi faca ordine in viata. Mai putin un film despre moda, desi privim in culisele unei prime prezentari de moda (se arata la inceput atmosfera glamour, pretentioasa si aparent perfecta), si mai mult o drama despre regasire. Reese Witherspoon imbraca tinute elegante si sofisticate, nuantand astfel apartenenta personajului sau intr-un loc inaccesibil. Josh Lucas si Patrick Dempsey sunt burlacii din film. Sa nu uitam de scena romantica din ploaie de la final.

zlTZN0E0dxectKFkGZglcykLc6V

  • Zoolander (2001)

Owen Wilson este unul dintre actorii antipatici pe care ii evit atat cat pot intr-un proiect. In „Zoolander” mi-a placut. Si inca foarte mult. In comedia asta il eclipseaza in popularitate si il indeparteaza pe modelul Derek Zoolander (Ben Stiller), pe scena modei. Dupa ce trece prin mai multe experiente nefericite, asista neputincios la diversele prestari jurnalistice si fashion, Derek ajunge sa devina o unealta intr-un plan de a-l omora pe primul ministru al Malaiesiei, ca urmare a unui complot facut de conducatorii unei organizatii. Alte aparitii: Jon Voight, David Duchovny, Andy Dick, Milla Jovovich, Alexander Skarsgård, Will Ferrell, Christine Taylor (sotia lui Ben).

zoolander

  • Mahogany (1975)

Mahogany o prezinta pe Diana Ross (in filma poarta hainele cu propria semnatura) ca Tracy Chambers, o femeie africana plina de visuri si idealuri, care ajunge sa isi traiasca fantezia de a deveni un creator celebru de moda in Roma, aceasta incepandu-si cariera ca manechin. Povestea romantica si dramatica pune personajul Tracy in fata alegerilor. Poate ca nu este cea mai fericita interpretare a Dianei Ross si poate ca desi avem decoruri urbane contemporante, aspectul vintage incurajeaza lipsa aprecierii. Cert este ca avem un film despe reusita in lumea modei.

AqgRdKw1jJLlBcisHyMPxEq09SQ

  • The Bitter Tears of Petra von Kant (1972)

Filmul german regizat de Rainer Werner Fassbinder ne face o expozitie amaruie despre vesnica rivalitate dintre oameni, despre ura si iubirea care alimenteaza invidia dintre femei, indraznind chiar sa privim fugar intr-o relatie lesbiana. Petra Von Kant (Margit Carstensen) este un designer arogant si dificil. Divortata de foarte mult timp s-a multumit sa aiba o relatie cu asistenul ei, dar lucrurile devin ciudate si complicate atunci cand dezvolta o obsesie fata de modelul angajat… Decorurile si filmarile sunt limitate aproapte in totalitate la dormitorul creatoarei, regizorul sugrumandu-si personajele de libertate.

the bitter

  •  Breakfast at Tiffany’s (1961)

Un film care avea sa influenteze, sa defineasca si sa imortalizeze figuri si schite iconice in cultura cinematografica, obligand-o pe Marylin Monroe (de altfel, prima dorinta a autorului romanului, dar ea a optat pentru „The Misfits „) sa aiba in Audrey Hepburn, un rival. Aici aceasta o interpreteaza pe petrecareata Holly de care vecinul sau se indragosteste. Desigur, includerea filmului este fortata, dar nimeni nu poate nega ca ‘The Little Black Dress” accesorizata cu diverse (semnata de Hubert de Givenchy) nu a luat nastere in filmul acesta, inca trendy si haute-couture pentru privitori.

breakfast-at-tiffanys (1)

  • Funny Face (1957)

Musicalul regizat de Stanley Donen, „Funny Face” ii are in rolurile principale pe Audrey Hepburn si Fred Astaire, cel din urma in rolul unui fotograf. Personajul lui Kay Thompson (bazat pe viata Dianei Vreeland), un editor care vaneaza trenduri si doreste o imagine proaspata pentru coperta revistei la care activeaza, o descopera pe Jo Stockton (Audrey Hepburn, spre deosebire de „My Fair Lady”, aceasta chiar interpreteaza melodiile din film) intr-o librarie si o transforma intr-un model perfect, asemenea mitului lui Pygmalion. O privire indiscreta si glamour asupra Nwe York-ul si Parisului anilor ’50.

Funny-Face 1957-Top-ten-fashion-films

  • The Women (1939)

Un mix intre comedie si drama, „The Women” este o portie clasica a filmelor de alta data si a interesului care chema audienta la spectacole. Productia are la baza o piesa de teatru si nu include nicio prezenta masculina in scenariu. Se urmareste viata unor femei singure, divortate sau casatorite, dar plictisite. Timp de 10 minute s-a inclus in film o scena cu parada unei colectii inedite prezentate color intrun film alb-negru. Filmul este mai degraba un studiu al angajamentelor interumane, barfa si discutiile alimentand critica involuntara.

style-the-women-1939-28-e1333519828239

Nota: se pot urmari documentare: Unzipped (1995), Who are you, Polly Maggo (1966), The September Issue (2009), Bill Cunningham New York (2010), Making Fashion (1938), Dior et Moi (2014), Valentino: The Last Emperor (2008), Mademoiselle C (2012).

Vezi si...

4 Comments

  1. Roberta at  -  Răspunde

    Eu nu inteleg ce cauta filmul” A single man” intr un articol cu filme despre moda..Nu are nici o legatura moda sau designerii in acest film.

    • Angela at  -  Răspunde

      Buna, Roberta 🙂 Asa cum am mentionat si in material, am trisat putin cu includerea, pentru ca regizorul este un creator de moda si sunt foarte multe tinute interesante in film – o includere fortata, pe care mi-o asum.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail