Drama, Romantic, Special

The Great Gatsby (2013)

poster the great gatsby“Gatsby believed in the green light, the orgastic future that year by year recedes before us. It eluded us then, but that’s no matter – tomorrow we will run faster, stretch out our arms farther… And one fine morning – So we beat on, boats against the current, borne back ceaselessly into the past”

• Regizor: Baz Luhrmann
• Actori:   Leonardo DiCaprio, Joel Edgerton, Tobey Maguire, Isla Fisher, Jason Clarke,Carey Mulligan
• Gen: Drama, Romantic
• Premii: niciun premiu, 3 nominalizari
• Tara : SUA
• Durata: 142 minute

O epoca galagioasa si stralucitoare care a rasunat a ritmuri de charleston. Anii ’20 devin din nou materia de lucru pentru un regizor, la o distanta considerabila de cand Sergio Leone ne plimba pe stradutele prafuite ale unei Americi saracacioase in „Once Upon a Time in America”. De data asta, deceniul furtunos este inlocuit cu lux si desfatare, iar Baz Luhrmann schimba tocurile patrate ale doamnelor cu tinte moderne, totul in incercarea tendentioasa de a face din romanul lui Fitzgerald un musical ciuntit cu senzatia de impiedicare.

THE GREAT GATSBY

Viata, ascensiunea si intr-un final declinul lui Jay Gatsby au fost de mai multe ori conduse in scenariul unui film. De departe ecranizarea cea mai buna si aclamata de audienta saracita de pretentii, ramane cea in care figura lui Robert Redford ii era imprumutata miliardarului anonim. Diferenta dintre sclipirea glamour de atunci si cea de acum, ar inclina pozitiv balanta pentru adaptarea din 1974 la mai multe capitole. Maretia castigata de Farrow- Redford nu imprastie ecouri pentru chimia Mullingam- di Caprio.

the-great-gatsby_2013-5-1200x666

Nick Carraway (Tobey Maguire) isi incepe motivatia de a fi scarbit de oameni prin a rememora un trecut uitat. Un tanar idealist candva, ajunge in New York cu un plan simplu: sa devina scriitor. Cu o slujba modesta, aleasa cat pentru a se intretine pana la realizarea visurilor sale, tanarul Nick este curand distras de la cele stabilite de catre vecinul sau misterios. Stie despre el doar ca organizeaza petreceri somptuoase si ca nu face decat risipa pentru ca-si permite. Surprins sa primeasca o invitatie de la Marele Gatsby, afla ca interesul lui pentru acesta nu este chiar o coincidenta pentru ca in ecuatia cu necunoscute pozeaza si verisoara sa Daisy (Carey Mulligan).

the-great-gatsby_2013-7-1200x799

Joel Edgerton (rolul lui Tom Buchanan) este probabil singurul care a stiut ce sa faca cu personajul sau. Celelate aparitii pot fi doar notate cu prezent pentru infatisare, dar mai mult decat a se afisa costumati in creatii incredibile, distributia nu atinge vreo acuta majora la capitolul actorie. Pana si mimica lui Leonardo iti confirma fortarea de a fi  incercat  sa faca un rol solicitant. Tobey Maguire, ce cauti in filmul asta? Cu tipare deja stabilite este greu sa depasesti un standard. Castigi pentru compozitiile muzicale fantastice, dar pierzi din pacate la inspiratia de a crea personaje altruiste, egoiste, naive sau realiste.

101907_gal

Din pacate, calitatea imaginilor nu este suficienta sa multumeasca un partizan al fidelitatii. Ca dovada de buna credinte pentru viziunea anterioara a lui Baz Luhrmann, prefer sa  raman la Parisul vulgar si colorat din ispititorulMoulin Rouge„.  Felicitari pentru implicare pentru ca trebuie sa recunosc ca se simte migala cu care s-a implicat echipa de decoruri si scenografie.

Rating autor: nota 6

Vizionare trailer:

Multumiri gazdei Digiplex Baneasa. Filmul a intrat in cinematografe din 17 mai si este distribuit de Media Pro.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail