Comedie, Special

[REVIEW] „Pixels/ O aventura digitala” (2015)

Pixels_rom„We’re the only ones who can do this! I’m kidding, we’re all gonna die. I’m just… sorry.”

  • Regizor: Chris Columbus
  • Actori: Adam Sandler, Kevin James, Michelle Monaghan, Peter Dinklage, Josh Gad, Matt Lintz, Sean Bean, Jane Krakowski
  • Gen: Comedie
  • Premii: niciun premiu, 3 nominalizari
  • Tara: SUA
  • Durata: 105 minute

O sa recunosc ca nu aveam mai deloc incredere in cel mai nou proiect al lui Chris Columbus, dar m-am distrat foarte tare, desi este evident ca filmul nu este o capodopera demna de luat in seama vreunei recompensari serioasa cu premii. „Pixels” va prinde foarte bine in randul generatiei anilor ’80 care a tocit jocurile care erau atunci populare si care aici primesc o atentie mai demna: Pac-Man, Donkey Kong, Centipede, Space Invaders, Arkanoid si Tetris. Este de-a dreptul interesant ca o coloana sonora sa fie compusa din tonalitati, jingle-uri si muzica specifica acestora. As spune ca pare caraghios uneori, dar este la fel de evident ca te vei simti al naibii de bine urmarind si ascultand tot ce se intampla in „Pixels”. „We Will Rock You” se aude de doua ori si neastamparul de a fredona melodia isi face loc imediat, sincronizarea cu actiunea de pe ecran nimerindu-se perfect.

Regizorul de origine americana, Chris Columbus are in CV-ul sau realizari foarte bine cotate si primite cu entuziasm de public, in timp dovedind si pastrand o reputatie in randul audientei care urmarea filme de familie. Ca regizor s-a remarcat cu „Harry Potter and the Sorcerer’s Stone” (2001), „Harry Potter and the Chamber of Secrets” (2002), „Mrs. Doubtfire” (1993), „Home Alone” (1990), „Home Alone 2: Lost in New York” (1992), dar s-a ocupat si de scenariile pentru „Gremlins” (1984) sau adorabilul „The Goonies” (1985), ambele productii reprezentative pentru perioada anilor ’80.

Cu acelasi impuls nostalgic deschide „Pixels” care ne trimite in urma cu trei decenii cand cunoastem lumea jocurilor video vazuta prin ochii unor copii care ajung sa fie competitori intr-o conventie in care fiecare isi revendica statutul de castigator. Sam Brenner gaseste in fiecare joc un tipar pe care il manevreaza dibace si ajunge in finala cu Eddie Plant, in individ arogant care il invinge. Concursul dintre cei doi este trimis in spatiu de NASA, alaturi de imagini si inregistrari despre viata de pe Pamant. Doar ca mesajul este interceptat si perceput ca o invitatie la razboi si acum singurii care pot face fata infruntarilor sunt cei care erau cei mai buni la jocurile video de atunci. Pentru ca tot ce era virtual atunci, ataca acum planeta.

Nu l-am placut nici cand pe Kevin James. Nici aici nu ma convinge foarte mult in rolul unui Presedinte deloc iubit, stangaci si monoton. In schimb mi-au placut Adam Sandler (agreabil, dar nu speciale) si Michelle Monaghan care au facut vizibil faptul ca s-au distrat la filmari si cu personajele lor. Peter Dinklage nu apare atat de mult cat ar dori probabil fanii „Game of Thrones” dar are o infatisare aroganta si simpla.

Un lucru usor de remarcat, din aglomerarea de scene cliseistice si banale, consta in calitatea efectelor speciale. Q*bert are o aparitie de-a dreptul nebuneasca si grafica acestuia si a celorlalte infatisari virtuale si digitale sunt de-a dreptul fascinante. Scenele de batalie sunt si cele care ofera cea mai buna perspectiva in ceea ce priveste catalogarea efectelor, mai ales ca provocarea a fost sa pui niste personaje rudimentare, in infruntari care le catalogheaza ca invadatori. Si designul lor iconic nu are deloc de suferit. Cea mai interesanta realizare tehnica imi pare ideea de a folosi inregistrari TV ale unor productii vechi prin intermediul carora extraterestrii se adreseaza si transmit mesaje.

O colectie generoasa de glume si referinte pentru anii ’80, „Pixels” nu se va instala puternic in cultura pop a filmelor care supravietuiesc trecerii timpului, dar este suficient de amuzant la prima vizionare cat sa nu-ti pese ce se intampla dupa cu el, factorul de nostalgie fiind un santaj bun.

Filmul intra in cinematografe din 24 iulie si este distribuit de InterComFilm caruia ii multumesc pentru invitatie.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail