„We are The Sweeney. We can do things you only dream.”
• Regizor: Nick Love
• Actori: Damian Lewis, Hayley Atwell, Ray Winstone, Ben Drew, Alan Ford
• Gen: Actiune, Crima, Drama
• Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
• Tara: Marea Britanie
• Durata: 112 minute
„The Sweeney” este o divizie speciala a politiei britanice, care nu se da inlaturi de la faradelegi pentru a aplica legea scrisa a justitiei. „The Sweeney” este in acelasi timp numele serialului britanic din anii ‚70 care a inspirat productia de fata. Desi nu am urmarit incursiunea curioasa in lumea infractionalitatii a seriei de televiziune, mi s-a oferit ocazia sa cunosc in filmul artistic un concept inedit de a corobora notiunea de aparator al legii si aplicarea ei.
Filmul bate la usa cinematografului si intra cu multa incredere pentru ca adrenalina conturata in prezentarea facuta anterior este generata de scenele de actiune, urmariri cu masini si lupte corp la corp.
Desi nu se sfieste sa faca abuz de scene incarcate in stereotipuri si sa ne testeze agilitatea cu urmari care confirma multe anticipari facute de noi, filmul pastreaza identitatea Angliei si procedeaza asa cum sta mai bine unui film politist produs pe acele meleaguri: asociaza actiunii cateva cadre menite sa starneasca rasul si in aproape fiecare replica insista sa mai fie amintit un „fuck”. Nu te gandi ca vei fi cumva lipsit de replici acide si taioase intre membrii patrulei si superiorii lor, unii mai intelegatori cu metodele lor, altii mai porniti ca niciodata sa le dea o lectie de profesionalism.
Un politist de scoala veche, conducatorul unei echipe care-i respecta regulile si metodele, poate fi la fel de bine un politist murdar cu intentii curate. Pentru a obtine ceea ce-si doreste, si anume inchiderea nemernicilor care se eschiveaza de la rasplata meritata Jack Reagan (Ray Winstone) are prieteni chiar din randul celor pe care ii uraste. Este indiferent de maniere, individul vinovat de inchiderea multor criminali, jefuitori si a altor scursuri ale societatii. Alaturi de el actioneaza mai multi politisti care ii adopta tehnicile mai putin ortodoxe si actioneaza nu tocmai dupa litera legii. George (Ben Drew), protejatul lui Jack, candva un infractor cu acte in regula, va trebui sa faca o alegere (loialitate sau datorie) atunci cand o actiune esueaza si unul din colegii sai moare din cauza neglijentei lui Jack. Acesta este urmarit si destituit din functie prin interventia unui trimis al Afaceri interne (intamplator sotul celei cu care avea o relatie).
Ai crede ca deprinderile calitative ale filmului sunt explicate prin cele cateva argouri folosite. Personal consider ca punctul de sprijin al peliculei este coloana sonora. Inca de la inceput esti ancorat in evenimente gratie creatiilor muzicale antrenante. Cu precadere este folosita constant o compozitie care anima multe evenimente. Un alt stalp de sprijin este aroganta personajului principal, care de cele mai multe ori sfideaza regulile dupa care ar trebui sa se ghideze, facand asltfel din placerea nevinovata a spectatorului, un motiv bun de a se amuza. “The Sweeney” este un film vizionabil, ba chiar unul recomandabil celor care vor sa mai priveasca si altceva fata de ceea ce s-a tot servit anul asta; garantiile impun momente bune care nu se lasa asteptate.
Rating autor: nota 6.5
Vizionare trailer:
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
13 Comments
Mi se pare un film bun. Plin de acţiune şi împuşcături… Abia aştept să ascult replicile pe care le-ai promovat atât de fain. Acele metode de a acţiona mai puţin ortodoxe, îmi aduc aminte şi de filmul „In Bruges”, doar că acolo era vorba de mafie, nu poliţie :). Sunt sigur că şi elementele lingvistice regionale şi de argou (aşa cum ai menţionat tu) contribuie la savoarea locală a acestui film britanic. Felicitări pentru review! Păcat că filmul are deja o notă cam mică pe IMDb… bănuiesc că mulţi nu apreciază producţiile care nu sunt de la Hollywood…
Radu, surprinzator, dar chiar este un film bun! Te astept cu un raspuns dupa vizionare sa-mi spui cum ti-a placut. Sper sa nu fi exagerat cu entuziasmul, dar sunt sigura ca vei gasi in el exact ce am descris eu. Nu am vazut „In Bruges”, dar nu spun nu, asa ca il pun in lista mea de asteptare, lista care creste zi de zi. Lucru care ma bucura si ma intristeaza deopotriva… Avem timp limitat pentru tot ce ne propunem. Multumesc pentru felicitari! De obicei asa se intampla cu filmele de pe alte meleaguri, dar daca primeste macar putin aprecieri, trezim interes si se face cunoscut.
Imi pare rau ca nu am putut ajunge aseara. Sunt un mare admirator al lui Ray Winstone si asta promitea mult, dar, din pacate, nu a fost sa fie. Multumesc pentru review ! O sa il prind in weekend !
Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat. Daca esti admirator al lui Ray Winstone, trebuie sa-l vezi. Sunt sigura ca o sa-l vezi si ca nu o sa fii dezamagit. De fapt, posibil sa-l fi vazut deja 🙂 Cu mare drag! Ma bucur ca ti-a placut cronica
Wow, ce rapida esti :D. Buna recenzia, sunt de acord cu ce ai zis 🙂 si eu il recomand
Rapida la cronica, inceata la raspunsuri:))) Multumesc! Ma bucur ca a placut si ca esti de acord cu mine 🙂
Foarte interesant pare filmul, din ceea ce spui. Cu atât mai bine dacă este antrenant, pentru că acum nu am putere să vizionez filme substanţiale. Sunt într-o pasă extrem de aglomerată. Urmează să avem două evenimente majore la bibliotecă – Noaptea bibliotecilor şi Salonul cărţii. Chiar dacă sunt doar tangenţial implicată, restul treburilor s-au cam aglomerat. Am de gând să scriu şi un articol despre asta. Până una, alta, am postat articolul meu despre blogurile cinefile pe MeritaCitit.ro şi am obţinut 96 de voturi. Sper că a crescut frecvenţa şi la tine. Toate cele bune de la Deva.
Roxana, cateodata avem nevoie si de un astfel de film, asa cum ai zis si tu. Un film profund se face rar si ala trebuie privit cu o relaxare nesimtita. Cred ca o sa-ti placa, dar deja te-am ingreunat cu multe teme de rezolvat si ai filme in asteptare, la fel ca mine. Iti tin pumnii sa iasa totul cum trebuie. Oricum nu sunt sanse sa dai gres pentru ca am incredere in tine. Iti multumesc pentru tot suportul acordat!
eu sunt fan Heah Ledger, iar dupa moartea lui, urmaresc toate filmele lui Joseph Gordon-Lewitt (seamana cu primul), asa ca astept cronica de la Premium Rush 🙂
The Sweeney (2012) > Blog de Cinema
Bait « Silence's Blog
frumoasa recenzie. aseara ma fost la melcii lui Tudor, dar si asta imi face cu ochiu. Winstone e perfect pentru orice personaj arogant, are talent.
Multumesc! Cum ti s-a parut filmul lui Giurgiu? Chiar este potrivit filmul pentru o seara la cinema. Winstone nu prea imi era cunoscut, dar acum m-a convins 🙂