Seriale

The Five. Serial in premiera pe Focus Sat: cine este vinovat?

The Five: Secretul celor cinci

„Who else is lying about that day?”

  • Gen program: serial – dramă, crimă, thriller
  • Creator: Harlan Coben
  • Actori: Tom Cullen, O. T. Fagbenle, Lee Ingleby, Sarah Solemani, Tom Brittney, Tom Price, Geraldine James, Michael Maloney, Rade Serbedzija, 
  • Scenariști: Danny Brocklehurst, Mick Ford, Dan Sefton, John Jackson
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicării)
  • Episoade: 10 – 1 sezon (miniserie)
  • Disponibilitate: Focus Sat TV, din 15 noiembrie

Serialul din genul crimă și mister “Secretul celor cinci” (T.O. The Five) debutează din 15 noiembrie în România, la Focus Sat TV. Miniseria este creată de Harlan Coben, unul dintre cei mai cunoscuți și traduși scriitori de romane cu mister; este chiar titlul său de debut cu o poveste creată direct pentru micul ecran. De altfel, autorului nu îi sunt străine adaptările, căci multe dintre scrierile sale au ajuns să fie ecranizate, mai ales în ultima perioadă. Printre cele mai recente, care s-ar putea să îți fie și cunoscute, se numără unele originale de la Netflix: The Innocent (2021), The Stranger (2020), The Woods (2020) sau Safe (2018). Am putea spune că The Five este cel care a făcut cunoscut potențialul materialelor autorului, așa că ar fi o mare pierdere să fie ignorat.

Lansat în urmă cu 5 ani, când subgenul crimă debuta timid pe micile ecrane, producția s-a bucurat instant de succes, în contextul în care proiectele britanice vin și cu o atmosferă aparte, care uneori se apropie de cea a serialelor nordice. Le depășește, astfel, în intensitate, pe cele americane, care fac abuz de clișee, de cele mai multe ori, cu greu găsind o identitate originală cu care să surprindă cu vreun twistinteligent.

Revenind la The Five, seria în zece părți pune în centrul poveștii relația de prietenie dintre patru amici din copilărie. Aceștia se reunesc după ce apar mai multe dovezi care sugerează că fratele unuia dintre ei, care a dispărut fără urmă în urmă cu 20 de ani, este în viață. Mark, Danny, Slade și Pru credeau că au lăsat în spate trecutul, dar acum minciunile îi prind din urmă, iar ce credeau că au îngropat odată cu dispariția lui Jesse, fratele lui Mark, începe să îi bântuie și nu au de ales decât să își înfrunte prezentul. Dovezile indică nu doar că băiatul ar fi în viață, ci și că ar fi un posibil criminal. Iar de aici și până la un adevărat joc de intuiții și revelații nu mai este mult.

Seria debutează cu o notă nostalgică, cu scene de flashback, care dezvăluie clar faptul că adulții de acum au crescut și încă trăiesc cu un sentiment de vină, după ce l-au izgonit pe cel mai mic din grupul lor, pentru ca apoi să nu mai fie găsit. Pe măsură ce episoadele avansează devine tot mai evident că toți s-au lăsat afectați de modul în care au acționat, egoismul lor încă modelându-le conștiința. Cert este că sentimentul de culpabilitate nu l-a părăsit pe niciunul dintre cei patru și nici nu îi lasă să traiască.

În rolurile celor patru îi  urmărim pe Danny, un detectiv care ajunge să fie principalul anchetator al cazului de crimă, pe Mark (Tom Cullen – citește aici un  interviu exclusiv al actorului, despre proiectul său istoric Knightfall), acum un avocat, pe fosta sa prietenă Pru (Sarah Solemani), devenită medic, și pe Slade (Lee Ingleby), care conduce un centru pentru tineri fără adăpost. Cumva, nici meseriile alese de aceștia nu sunt întâmplătoare, fiecare alegând să se implice, într-un mod sau altul în societate, aspirând la iertare sau la schimbare. Cel puțin așa îmi place mie să interpretez.

La fel ca și în celelalte seriale, Coben face uz cam de aceeași strategie: ia un eveniment tragic și se folosește de acesta pentru a afecta mai multe personaje, pentru a le schimba cursul vieții. Iar cu restul timpului își face de cap, pentru a convinge audiența, adică pe noi, că misterul nu este doar la suprafață și că sunt multe de descoperit. Iar ceea ce este și mai interesant este că telespecatatorii caută răspunsuri alături de protagoniști. Acest lucru contribuie la goana după adevăr, lucrurile devenind tot mai alerte cu fiecare nouă piesă de puzzle descoperită. În ecuația cu elemente în aparentă legătură cu o dispariție nerezolvată mai apar crime, trafic de carne vie, șantaj și multe altele.

Cu toate că uneori pare că personajele nu iau cele mai inteligente decizii și ai vrea să le atragi atenția că ignoră ce este chiar în fața lor, nu te poți abate de la scenariul ofertant. Cu siguranță, însă, că nu vei avea nimic ce să-i reproșezi lui Danny, interpretat de O. T. Fagbenle, care odată cu The Handmaid’s Tale: Povestea slujitoarei (vezi cronica sezonul 3, interviu cu regizoarea Reed Morano) a devenit un favorit al publicului.

Nici celelalte apariții nu sunt de neglijat. Mark face anumite intervenții care uneori pot fi catalogate ca fiind deplasate, în ciuda bunelor intenții, Pru este un personaj foarte bine dezvoltat, iar Slade este, cel mai probabil, prezent pentru a deruta. Cel puțin așa am simțit eu, astfel că Danny, așa cum am menționat deja, rămâne un favorit. Însă, fiecare dintre ei aduce o contribuție în rezolvarea cazului principal și cred că tocmai asta este ceea ce faceserialul atât de captivant. Unul are informații din interior, altul nu se dă în lături de la nimic, cineva vânează fiecare pistă și ultimul are cunoștințe utile. Pot să remarc că actorii sunt bine ghidați și că au făcut o treabă extraordinară, iar regizorul Mark Tonderai a ales întocmai direcția potrivită pentru a menține tensiunea necesară.

The Five te duce de multe ori pe piste false și s-ar putea ca acest lucru să-ți testeze răbdarea, dar concluzia care pare că se clădește este una ce te ia prin surprindere. Cu elemente de crime și de mister, miniseria dovedește și că intrigile secundare sunt justificate fără să pară doar simple coincidențe. Cu siguranță îți va aminti de Broadchurch, dar și de One of Us, cu care împarte nu doar locurile de filmare ci și subiectul, într-un fel sau altul.

Serialul The Five: Secretul celor cinci are premiera în România la Focus Sat TV, din 15 noiembrie. Se vor difuza câte două episoade pe zi, de la ora 21:30, lunea și joia.

Focus Sat TV este inclus în toate pachetele TV satelit Acces precum și în aplicația Focus Sat cu pachetele TV online Play TV.

Încearcă aplicația Focus Sat gratuit 7 zile și vezi oricând serialul Secretul celor cinci disponibil în biblioteca VOD, alături de alte producții de succes Canal+, precum Paris Police 1900, Baron Noir (3 sezoane), Pedagogul (2 sezoane), ZeroZeroZero, Moscow Noir sau Nox.

Luna noiembrie te întâmpină cu o nouă ofertă TV online. La activarea unuia din cele 2 pachete TV online, Play TV sau Play TV Extra, beneficiezi de 30% reducere în prima lună. Convinge-te, testează gratuit aplicația Focus Sat timp de 7 zile.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail