Seriale

Pro și contra, un nou serial pe Focus Sat TV: comedie daneză cu o familie de escroci ghinioniști

Din 2 decembrie, în fiecare luni și joi, serialul Pro și Contra (Pros and Cons / Friheden) se va difuza la Focus Sat TV, de la ora 21:30

„All of this mom and dad and children and a house… Do you think it’s working?”

  • Gen program: serial – dramă, comedie, crimă
  • Creatori: Thor Bjørn Krebs, Mikkel Serup
  • Regia: Mikkel Serup, Tilde Harkamp, Mogens Hagedorn
  • Actori: Lars Ranthe, Lene Maria Christensen, Lotte Andersen, Emma Marrott, Kasper Løfvall Stensbirk, Emil Tholstrup, Morten Brovn Jørgensen
  • Premii: niciun premiu, patru nominalizări (la data publicării)
  • Episoade: 10 – primul sezon, 10 – al doilea sezon
  • Disponibilitate: la Focus Sat TV, din 2 decembrie

Serialul ingenios “Pro și contra” (T.O. Friheden) este o producție daneză care combină cu migală elemente din mai multe genuri – dramă, comedie, crimă – din care rezultă un amestec ofertant de povești cu răsturnări și comic de situație, cu dialoguri simpatice şi cu momente de acţiune, cu detalii care amintesc de (deja modernul) “Fun with Dick and Jane” (2005). Producția se apropie ca abordare şi stil şi de clasicul The Sting (1973).

Un cuplu căsătorit de aproape două decenii formează în mod oficial o familie cât se poate de normală, care nu ascunde absolut nimic. Este, cum se spune, o familie ca oricare alta. Însă, în realitate, cei doi soți, care abia reușesc să facă față nevoilor cotidiene crescându-și copiii și plătindu-și ratele, au fost cândva cei mai buni escroci din țara lor. Nina (Lene Maria Christensen) și Erik (Lars Ranthe) sunt personajele principale ale acestui serial, de altfel unul cu umor foarte bun şi cu planuri pline de înşelătorii riguros elaborate.

S-ar putea crede despre cei doi protagoniști că trec prin criza vârstei de mijloc. Foarte posibil, pentru ei lucrurile par complicate, încă se agaţă cu nostalgie de vremurile din tinerețe, când s-au și cunoscut și duceau o viață lipsită de griji, în care escrocheriile și înșelătoriile erau la ordinea zilei. După apariția primului copil, cei doi au decis că este nevoie de o schimbare și și-au asumat rolurile de părinți. Doar că nu prea au uitat de timpurile de odinioară, mai cu seama când pozițiile în care se regăsesc acum nu sunt chiar ideale. Și nu ne referim aici doar la numroasele datorii acumulate sau la stilul de viață modest adoptat, ci mai degrabă la rolurile de oameni împăcați cu ideea că adrenalina nu mai este parte din viața lor.

Deși au renunțat cu totul la tertipurile lor infracționale, trecutul îi prinde din urmă. Iar lucrurile se schimbă cu adevărat când fosta lor complice, Jacqueline (Lotte Andersen, foarte expresivă), îi găsește și îi vizitează propunându-le o nouă lovitură. Ambii acceptă să își reia vechile “slujbe” sub pretextul șantajului fostei lor partenere. Cei doi trebuie nu doar să își rezolve problemele de cuplu, dar și să păstreze aparența de normalitate într-o comunitate cât se poate de curioasă. Ba chiar şi copiii pun prea multe întrebări şi nu le ușurează prea mult planurile.

Cu câteva momente notabile de suspans, producția reușește să păstreze un ton constant în dezvoltarea poveștii. Sunt câteva situații la limită, dar sunt și scene care te prind cu ușurință și îți atrag atenția tocmai că par să parodieze toate acele serii standard unde jafurile se desfășoară la linie și sunt pline de clișee. Iar vestea bună este că aici se schimbă destul de des jocurile și nu prea poți face un pariu concret pe cineva sau pe intențiile sale.

Așa cum spuneam, în scenariu se mai strecoară prin primele episoade (cu promisiunea că se continuă și ulterior) diverse răsturnări de situație, fără să fie neapărat toate anticipate. Poate și pentru că personajele sunt imprevizibile și nu iau mereu cele mai bune decizii. Este clar că aici vorbim despre o familie disfuncţională, una care oferă prin stângăciile sale multiple momente de amuzament, tocmai în ideea că încearcă să găsească un echilibru imposibil între scamatorii și menținerea aparențelor.

Dacă vrei, o comparație forțată ce-i drept, ar fi că “Friheden” se apropie de “Ozark”, cel puțin în ceea ce privește modul în care clasa de mijloc încearcă să supraviețuiască, în pofida presiunilor și problemelor reale, în timp ce privilegiaţii nu au vreo corvoadă. Desigur, nu vorbim despre violența din serialul mai sus amintit, ci mai degrabă despre crearea și păstrarea identității unei familii și nu despre creionarea unui antierou.

Dacă la început subiectul se centrează pe un caz de jaf, pe parcurs lucrurile evoluează într-o poftă de răzbunare, totul motivat de ținta lor, o companie farmaceutică, scuza personajelor seriei fiind aceea că “fură de la alți escroci”. Este cel puțin caraghios de urmărit cum protagoniștii fac tot posibilul, în ciuda noilor atribuții asumate, să fie prezenți alături de copiii lor, care în continuare participă la activitățile obișnuite din viața elevilor. Cam la fel cum se întâmpla și în serialul The Americans, unde doi agenți secreți ruși fac tot posibilul să păstreze pacea în familia lor de patru membri.

Așa cum menționa și unul dintre producători într-un interviu, cred că cel mai bine intențiile serialului se rezumă la contrastul dintre viața plictisitoare de familie cu cumpărături și teme de școală, pe de o parte, și perspectiva unui câștig care să le ofere ocazia să evadeze din constrângerile cotidiene și să le asigure un viitor fără grija zilei de mâine, pe de altă parte. Seria daneză “Pro și contra” este de fapt o satiră socială ușor înțepătoare la adresa bogăției, dar nu uită că nu trebuie să ia lucrurile prea în serios.

Focus Sat TV readuce în atenția publicului din România producția de conținut tv europeană de calitate, prin difuzarea în exclusivitate a unor seriale europene multipremiate, producții Canal+ Original.

Focus Sat TV este disponibil gratuit pentru toți clienții Focus Sat, fiind inclus în toate pachetele TV satelit Acces precum și în aplicația Focus Sat cu pachetele TV online Play TV. Încearcă aplicația Focus Sat gratuit 7 zile și vezi oricând serialul Pro și contra (2 sezoane) disponibil în biblioteca VOD, alături de alte producții de succes Canal+, precum Paris Police 1900, Baron Noir (3 sezoane), Pedagogul (2 sezoane), ZeroZeroZero, Moscow Noir, Nox sau Secretul celor cinci.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.